Darmklachten rond je menstruatie

Is het je ooit opgevallen dat er iets anders is aan je ontlasting rond je menstruatie? Nou, je bent niet de enige.

Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem

emptyHet is normaal om een verandering te merken in de consistentie, frequentie en geur van je ontlasting als je ongesteld bent. Hier lees je waarom het gebeurt en wat je er aan kunt doen.

Waarom heeft je menstruatie invloed op je ontlasting?

Tijdens je menstruatiecyclus verandert de hoeveelheid hormonen in je lichaam. Voordat je ongesteld wordt, stijgt het niveau van je progesteron. Dit is om je lichaam voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Zodra je menstruatie begint verhoogt je lichaam de hoeveelheid van de stof prostaglandinen. Op hetzelfde moment neemt de hoeveelheid progesteron af. Prostaglandinen zorgen ervoor dat je baarmoederspieren samentrekken om je baarmoederslijmvlies af te breken [1].

Hoe zit het dan precies met je ontlasting? Zowel progesteron als prostaglandinen kunnen je ontlasting beïnvloeden. Prostaglandinen zijn gericht op je baarmoeder en het kan voorkomen dat je lichaam meer produceert dan het nodig heeft. In dat geval komt het in je bloedbaan terecht en kan het een soortgelijk effect hebben op andere spieren, waaronder je darmen en andere spijsverteringsorganen. Het geval is dat je tijdens je menstruatie te maken krijgt met buikpijn en vaker naar het toilet moet. Lage progesteronniveaus kunnen daarentegen ook ervoor zorgen dat je vaker naar de wc moet of dat je diarree krijgt.

Waarom heb ik constipatie voor mijn menstruatie?

Een ander kenmerk van het progesteron is dat het een licht verstoppend effect (constipatie) kan hebben op je lichaam. Door een stijging van dit hormoon kan je spijsvertering namelijk vertragen. Dit kan ervoor zorgen dat je een paar dagen voor je menstruatie last hebt van verstoppingen en buikpijn. Ook kan je ontlasting onregelmatig zijn en eruitzien als kleine klontjes of zelfs als een klonterige worst. Het eten van vet en minder vezelrijk eten kan ook een effect hebben.

Naast je hormonen kunnen ook bepaalde gezondheidsproblemen, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), endometriose en een pijnlijke menstruatie ervoor zorgen dat je meer kans hebt op verstoppingen. Vooral tijdens de eerste dagen van je menstruatie is deze kans groter. Naast constipatie is het tijdens je menstruatiecyclus ook normaal om last te hebben van een opgeblazen buik en gewichtstoename.

De geur van ontlasting tijdens je menstruatie

Door PMS kun je interessante eetgewoonten krijgen. Progesteron kan er namelijk voor zorgen dat je zin hebt in anders eten of dat je juist dwangmatig gaat eten. Deze verandering in gebruikelijke eetpatroon kan leiden tot vies ruikende ontlasting en natuurlijk de gevreesde scheetjes.

Om de eventuele stank tegen te gaan kun je proberen om niet te veel te eten en vooral geen geraffineerde suikers of bewerkte voedingsmiddelen te gebruiken. Dat gezegd hebbende, als je PMS hebt en je chocolade wilt eten, ga er dan voor!

Een andere verklaring voor de geur van je ontlasting is dat het normaal is dat je menstruatiebloed ook een geur heeft. Andere mensen kunnen het waarschijnlijk niet ruiken en het is gewoon een teken van een gezonde vagina. Je hoeft je er dus niet voor te schamen. Ieders vagina en geur ervan is anders. Je kunt dit vergelijken met je kleren, die anders ruiken dan die van je vrienden door je unieke combinatie van waspoeder en parfum. Als je je een beetje onzeker voelt over de geur, dan voel je je misschien meer op je gemak met een geparfumeerd inlegkruisje, zoals onze Daily Fresh. Dit inlegkruisje heeft een subtiele geur om je een fris gevoel te geven.

Wat kun je doen tegen ontlasting tijdens je menstruatie?

Je kunt er niet omheen, iedereen heeft ontlasting. Er is niets om je voor te schamen als je ontlasting tijdens je menstruatie een geur heeft.

Als je last hebt van diarree tijdens je menstruatie dan kun je net voordat je ongesteld wordt een niet-steroïde ontstekingsremmer zoals ibuprofen nemen. Dit blokkeert de productie van prostaglandine en vermindert diarree. Ibuprofen kan daarnaast ook helpen om menstruatiekrampen te verlichten.

Om verstoppingen tegen te gaan kun je proberen om meer voedzaam voedsel te eten met veel vezels. Dat kan een lekkere fruitsalade met bessen, noten en zaden zijn of een volkorenbrood met je favoriete beleg.

Als je hevige menstruatiepijn hebt dan is het altijd het beste om met een dokter te praten. Bepaalde aandoeningen, zoals endometriose of PDS kunnen namelijk opspelen tijdens je menstruatie.

Lees verder