Wat is hormonale acne?
Puistjes op je kin of wang als je ongesteld bent? Je bent niet de enige!
De meeste van ons hebben waarschijnlijk al wel een keer te maken gehad met die vervelende puisjes rond je menstruatie. Maar waarom komen ze altijd terug rond dezelfde periode? En heeft je menstruatiecyclus invloed op je huid?
Ja, je menstruatiecyclus kan zeker een invloed hebben op je huid, maar je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Tijdens je cyclus produceert je lichaam namelijk twee hormonen die kunnen leiden tot veranderingen in zowel je lichaam als op je huid. Naast je menstruatiecyclus kan hormonale acne nog andere oorzaken hebben die niet altijd makkelijk te beheersen zijn. Laten we daarom kijken wat hormonale acne precies is en wat we kunnen doen om het onder controle te houden.
Hoe ontstaat hormonale acne?
Acne is een huidaandoening die ontstaan wanneer je lichaam te veel talg of vet produceert. Het voorkomt dat je huid uitdroogt en dode cellen ophopen in je poriën. Hormonale acne daarentegen wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals als je ongesteld bent. Daarom is het normaal om in deze periode te maken te krijgen met acne.
In onze menstruatiecyclus spelen twee hormonen een belangrijke rol, namelijk oestrogeen en progesteron. Tijdens de eerste helft van je cyclus maakt je lichaam meer oestrogeen aan. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het hydrateren van je gezicht, collageenvorming en het stimuleren van je huidskleur.
Tijdens de tweede helft produceer je meer progesteron, wat verantwoordelijk is voor acne. Ook maakt je lichaam meer talgproductie in deze periode. Hierdoor raken je poriën verstopt en heb je een grotere kans op hormonale acne en die vervelende puistjes.
Invloed van je cyclus op hormonale acne
Tijdens je cyclus kan je huid veranderen van vet naar droog, van droog naar gemengd of van gemengd naar vet. Het is eigenlijk heel ingewikkeld om te bepalen welke huidtype je nu precies hebt. Dit komt allemaal door de veranderingen in je hormonen.
Maar wat zijn de meest voorkomende huidveranderingen? Laten we eens kijken naar de verschillende fases van je cyclus.
Je huid na je menstruatie
Net nadat je ongesteld bent geweest begint je oestrogeen toe te nemen. Dit zorgt ervoor dat je huid er beter uitziet, je een natuurlijke glans hebt, je poriën kleiner zijn dan normaal en het extra collageen zorgt voor een steviger uitziende huid.
In deze fase van je cyclus kun je je huid het beste met rust laten en geen make-up gebruiken. De natuurlijke gloed die je in deze periode hebt zorgt al voor een stralende huid.
Je huid tijdens ovulatie
Als je in de ovulatiefase zit dan blijft het oestrogeen niveau stijgen, wat goed nieuws is. Het nadeel is alleen wel dat het ook een ander hormoon produceert dat de vettigheid van je huid verhoogt. Dit kan leiden tot die vervelende puistjes.
Probeer in deze fase van je cyclus je gezicht te reinigen met een reinigingszeep die helpt om acne uitbraken te voorkomen. Het houden aan een goed schoonmaak routine is op dit moment heel belangrijk.
Je huid voor je menstruatie
Net voordat je ongesteld wordt krijg je niet alleen te maken met menstruatiesymptomen, maar je begint minder oestrogeen te produceren. Hierdoor wordt je huid een stuk vetter en kunnen je poriën helemaal dicht komen te zitten door de talg. Dit veroorzaakt acne.
Je kunt je voorbereiden op deze fase om zo die ongewenste puistjes te vermijden. Hoe? Probeer te letten op wat je eet, vermijd suikers en het belangrijkste; vermijd chocolade.
Je huid tijdens je menstruatie
Als je ongesteld bent is je huid gevoeliger dan tijdens de andere fases van je cyclus. Vooral tegen het einde zul je merken dat je huid droger wordt, wat komt doordat je minder oestrogeen produceert. Je kunt hormonale acne merken op je kin of wangen en ze zien er vaak uit als kleine rode bultjes. Deze groeien bijna nooit uit tot puistjes.
Om je huid te verzorgen kun je in deze periode het beste veel groenten en fruit eten en blijven bewegen. Dat zal je echt helpen! Neem ook lekker de tijd voor jezelf in deze fase. Scrub je huid, gebruik een lekker maskertje of welke gezichtsbehandeling je ook wilt.
Hoe verzorg je je huid tijdens hormonale acne?
Als je veel last hebt van hormonale acne, neem dan contact op met een medisch specialist. Hij of zij kan je het beste helpen met het juiste advies, want hoe acne het beste behandeld kan worden verschilt per persoon. Het veranderen van bepaalde gewoontes die helpen om je huid goed te verzorgen.
Was je gezicht elke ochtend en avond gronding met een reinigingsmiddel, idealiter een die door een dermatoloog is aanbevolen. Exfolieer je huid één keer per week om de poriën te reinigingen en de ophoping van olie of dode cellen te voorkomen. En heel belangrijk is om een vocht inbrengende dag- en/of nachtcrème te gebruiken. Velen gaan ervan uit dat het niet nodig is om je gezicht te hydrateren, omdat het al vettig is. Maar net zoals dat we water drinken om onszelf te hydrateren, heeft onze huid dat ook nodig.
Probeer ook niet met je handen aan je gezicht te komen en vooral niet gaan pulken. We willen allemaal van die puistjes af, maar eraan pulken kan het alleen maar erger maken.
Hoewel niemand graag te maken krijgt met acne, kan het wel onder controle gehouden worden. Je gezicht of een andere plek waar het voorkomt bepaalt niet je schoonheid of je waarde. Het maakt deel uit van wie jij bent. Het is dus helemaal niet erg of gek als je af en toe te maken krijgt met een puistje. Houdt het echter aan en wordt dat één puistje meerdere puistjes? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een dermatoloog.