Alles over menstruaties
Je ketchupweek hebben, de schilders zijn op bezoek, aan de flatsj; welke naam geef jij het?
Menstruaties zijn een van de veranderingen in ons lichaam die vaak de meeste vragen oproepen. Van vragen over wat het is tot hoelang het duurt en is je menstruatiecyclus hetzelfde. Daarom vertellen we je graag meer over wat menstruaties precies zijn en waarom we ze hebben. Als je er meer over weet dan kun jij je er ook zekerder en rustiger over voelen.
Maandstonden, opoe is op bezoek, het is weer feestweek, de rode vlag is uit, rode zee, tijd van de maand; dit zijn enkele voorbeelden van de honderden namen die we geven aan onze menstruaties. Laten we het noemen wat het is, want het is heel normaal en natuurlijk. Er is niets om je voor te schamen!
Wat is een menstruatiecyclus?
Wist je dat menstruaties en menstruatiecyclus niet hetzelfde zijn? Je menstruatiecyclus duurt langer dan je menstruatie en bestaat ook uit vier fases, waarvan je menstruatie er één van is.
De eerste fase van je cyclus is de menstruatiefase, die begint op de eerste dag dat je ongesteld bent. Deze dag markeert het beging van je nieuwe menstruatiecyclus. Terwijl je in de menstruatiefase zit begint eigenlijk ook al de tweede fase, ofwel de folliculaire fase. In deze periode produceren je hersenen een hormoon die je eierstokken een signaal geeft om een eicel voor te bereiden op de eisprong.
Na de folliculaire fase volgt de ovulatiefase, het moment dat je ovulatie plaatsvindt en je het meest vruchtbaar bent. Ook veranderingen je hormoonniveaus, waardoor je meer stemmingswisselingen kunt ervaren. De laatste fase van je cyclus is de luteale fase. Je lichaam bereidt zich in deze periode voor op een mogelijke zwangerschap.
Wat is menstruatie?
Ongesteld zijn is een normaal onderdeel van je cyclus en een proces waar we maandelijks mee te maken krijgen, vanaf je menarche tot aan de overgang. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam tijdens deze periode?
Elke maand bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Hierbij komt er een eicel vrij in je eileiders. Als deze eicel niet bevrucht wordt, dan wordt de onbevruchte eicel samen met je baarmoederslijmvlies en bloed afgestoten. Deze afstoting zorgt voor een bloeding die we kennen als menstruatie. Hoewel we niet altijd staan te springen om ongesteld te worden, is het wel een natuurlijk proces en betekent het dat je gezond bent.
Wat zijn menstruatie symptomen?
Elke maand krijgen we niet alleen te maken met bloedverlies als we ongesteld zijn, maar we kunnen ook te maken krijgen met PMS. Dit zijn verschillende menstruatie symptomen die worden veroorzaakt door de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens je cyclus. Ze treden enkele dagen voordat je ongesteld wordt op en verdwijnen gelukkig direct weer na je menstruatie.
Je zou daardoor menstruatie symptomen ook kunnen zien als een signaal dat je een dezer dagen ongesteld gaat worden. En hoewel niet iedereen dezelfde klachten ervaart, herken je er waarschijnlijk wel een paar. Laten we daarom eens kijken naar de meest voorkomende menstruatie symptomen:
- Menstruatiekrampen
- Pijn in je borsten
- Hoofdpijn
- Pijn in je onderrug
- Acne
- Pijn in je buik
- Meer zin om te eten, vooral zoete dingen
- Stemmingswisselingen
Menstruatiekrampen
De meeste van ons krijgen elke maand, net voordat ze ongesteld worden, te maken met menstruatiekrampen. Deze pijnlijke krampen ontstaan doordat er te veel prostaglandinen vrijkomen in je lichaam. Prostaglandinen is een stofje dat verantwoordelijk is voor de samentrekkingen in je baarmoeder en dus menstruatiekrampen.
De pijn die we ervaren van menstruatiekrampen verschilt per persoon, sommige merken nauwelijks iets terwijl andere erdoor belemmerd worden in hun dagelijkse leven. Is dit bij jou het geval? Neem dan contact op met je huisarts voor het krijgen van de juiste behandeling.
Enkele tips die je alvast kunnen helpen om de krampen te verlichten:
- Kamille- of kaneelthee drinken, want deze ingrediënten bevatten ontstekingsremmende effecten waardoor jij je beter kunt voelen.
- Leg een warmtewaterkruik op je buik om eventueel ongemak te verlichten. Je kunt ook een warme handdoek gebruiken als je geen kruik hebt.
- Ook al is dit waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt, maar blijf bewegen. Lichaamsbeweging maakt namelijk endorfine vrij, ofwel een geluk hormoon.
Soorten menstruaties
Menstruaties kunnen er niet alleen per persoon, maar ook per maand kunnen ze er anders uitzien. Het is daarom belangrijk om te weten welke soorten je kunt verwachten, van een lichte menstruatie tot een onregelmatige menstruatie. Als jij weet welke soorten er zijn en wat voor jou normaal is dan kun je gemakkelijker eventuele veranderingen opmerken.
Menarche
De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld wanneer ze tussen de 11 en 15 jaar oud zijn. In deze periode beginnen de eierstokken te functioneren en begint de vruchtbare periode. Ook gaat je lichaam oestrogeen en progesteron produceren. Dit zijn twee hormonen die veel invloed hebben op zowel je menstruatiecyclus als andere lichamelijke veranderingen, zoals het ontwikkelen van borsten en de groei van schaamhaar.
Lichte menstruatie
Het kan weleens voorkomen dat je menstruatie de ene maand lichter is dan de andere maand, met soms minder of zelfs geen bloedverlies. Er zijn verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op een lichte menstruatie, zoals stress, intensieve lichamelijke inspanning en het gebruiken van anticonceptie.
Merk je echter dat je vaker geen of weinig bloedverlies hebt? Het is dan goed om een afspraak te maken met je huisarts om er zeker van te zijn dat er niet sprake is van een onderliggende aandoening.
Hevige menstruatie
Het is normaal om de eerste dag van je menstruatie meer bloedverlies te hebben dan andere dagen. Als je echter elke dag van je menstruatie veel bloedverlies hebt dan kan het zijn dat je menorragie, ofwel een hevige menstruatie, hebt. Er zijn enkele symptomen die je kunnen vertellen of je menstruatie hevig of normaal is:
- 120ml of meer bloedverlies per maand
- Langer dan zeven dagen ongesteld
- Een cyclus die korter is dan 21 dagen
- Je lekt vaak door je menstruatieproducten heen
Onregelmatige menstruatie
Weet je nooit wanneer je menstruatie gaat komen of eindigt? Ben je nooit rond hetzelfde moment ongesteld? Er bestaat een grote kans dat je een onregelmatige menstruatie hebt. Als je net voor het eerst ongesteld bent geworden dan is het trouwens normaal om een onregelmatige menstruatie te hebben. Dit geldt ook als je richting de overgang gaat.
Hoewel het verschillende oorzaken kan hebben, we weten allemaal dat het vervelend kan zijn om niet te weten wanneer je menstruatie begint of stopt. Het kan helpen om altijd wat menstruatieproducten in huis of in je tas te hebben, zodat je de juiste bescherming kunt gebruiken als dat nodig is.
Welke kleuren menstruatiebloed zijn er?
Menstruatiebloed hoeft niet altijd een rode kleur te hebben. Het is zelfs normaal dat je tijdens de eerste dagen van je menstruatie een andere kleur bloed hebt dan op de laatste dagen. De kleur wordt namelijk voor een deel beïnvloed door je hormonen, hoe snel het uit je lichaam gaat en hoeveel contact het heeft gehad met zuurstof.
De drie kleuren die je meestal zult zien als je ongesteld bent zijn:
- Lichtrood menstruatiebloed - dit is bloed dat is vermengd met vaginale afscheiding en komt voornamelijk voor tijdens de eerste dagen van je menstruatie.
- Felrood menstruatiebloed - fel of helderrood menstruatiebloed betekent dat je gezond bent. Je ziet deze kleur vaak op de dagen dag je het meeste bloed verliest.
- Donkerrood menstruatiebloed - tegen het einde van je menstruatie verandert de kleur van felrood naar een donkerrode kleur.
Tot welke leeftijd ben je ongesteld?
De meeste van ons komen in de overgang wanneer ze tussen de 40 en 60 jaar oud zijn. Je kunt het begin van deze nieuwe levensfase vaak herkennen doordat je menstruatie onregelmatig en lichter begint te worden. Uiteindelijk zal je menstruatie definitief stoppen in de overgang. Ook stopt je lichaam in deze fase met het produceren van oestrogeen en progesteron. Dit betekent dat je niet meer vruchtbaar bent en dus niet meer zwanger kunt raken.
Onthoud dat ongesteld zijn niet een synoniem hoeft te zijn voor ongemak en/of schaamte. We maken het allemaal mee. Als je meer weet over menstruaties, de verschillende menstruatieproducten en waar je op moet letten dan zal jij je meer beschermt voelen.
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.