aankomen menstruatie

Begint je spijkerbroek wat strakker aan te voelen in de dagen voorafgaand aan je menstruatie?

Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash

Velen van ons zullen tijdens onze cycli een lichte schommeling in gewicht hebben en een opgeblazen gevoel opmerken - dat is het heel normaal.

Een opgeblazen gevoel tijdens de menstruatie en soms gewichtstoename zijn niet uitzonderlijk. Het zijn ook symptomen van PMS. Dit gebeurt meestal vlak voordat je menstruatie begint en kan een paar dagen duren. Ongeveer 70% van ons ervaart een opgeblazen gevoel. Als je tijdens je cyclus wat opgeblazen voelt, weet dan dat dit slechts een onderdeel is van de natuurlijke cyclus van de baarmoeder.

Hoewel een opgeblazen gevoel enig ongemak kan veroorzaken, is het belangrijk om te beseffen dat deze fysieke verandering tijdelijk is. Dit zal afnemen wanneer je menstruatie begint. Lees verder om erachter te komen waarom het precies gebeurt en enkele tips om een ​​opgeblazen gevoel te verlichten en te verminderen.

Wat is de oorzaak van een opgeblazen buik?

Zoals bij de meeste symptomen die met je menstruatie te maken hebben, wordt een opgeblazen buik veroorzaakt door een verandering in je hormonen. Dit begint ongeveer vijf dagen voordat je ongesteld wordt.

Omdat je hormoonhuishouding verandert tijdens je menstruatiecyclus, varieert ook het opgeblazen gevoel. Het betekent ook dat deze symptomen meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie weer verdwijnen.

Heb je constant een opgeblazen gevoel of een gezwollen buik? Ga dan naar je huisarts voor medisch advies.

Invloed van oestrogeen en progesteron

Een paar dagen voordat je menstruatie begint stijgt de oestrogeen in je lichaam, waardoor je meer water en zout vasthoudt. Doordat je lichaam water vasthoudt zwellen de cellen in je lichaam op, wat kan leiden tot een lichte gewichtstoename en een opgeblazen gevoel.

Progesteron is op zijn hoogst net voordat je menstruatie begint. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat je spijsvertering vertraagd en je een opgeblazen gevoel geven. Een laag progesteron niveau kan juist het tegenovergesteld veroorzaken en zorgen voor diarree [1]. Ieders lichaam reageert anders, het is een kwestie van je eigen lichaam leren kennen en begrijpen.

Tips tegen een opgeblazen buik

Wat kun je doen tegen een opgeblazen gevoel en eventueel gewichtstoename verminderen? Het opgeblazen gevoel en de gewichtstoename rond de tijd van je menstruatie is een tijdelijke fysieke verandering. Elke gewichtstoename in het algemeen veranderd niet wie we zijn als mensen. Integendeel, al onze lichamen fluctueren gedurende ons leven en het is iets waar we ons bewust van moeten zijn in plaats van angstig of onzeker. Je kunt met onderstaande tips er wel iets aandoen wanneer je bijvoorbeeld door een gezondheidsdeskundige bent geadviseerd op te passen voor extra gewichtstoename. Of als een opgeblazen gevoel je een ongemakkelijk of onzeker gevoel geeft.

Vermijd zout eten

Ook al smaken chips en andere zouten snacks heerlijk, helaas kunnen ze er ook voor zorgen dat je lichaam meer water vasthoudt. Probeer daarom te kiezen voor onbewerkt eten of laat je innerlijke chef de vrij loop en maak je eigen eten, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel zout je toevoegt.

Blijf uit de buurt van geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten zoals wit brood en gebak zijn niet alleen moeilijker te verteren, maar ze verhogen ook je insulinespiegels. Hierdoor houdt je lichaam meer vocht vast. Probeer in de dagen voorafgaand aan je menstruatie deze koolhydraten in te ruilen voor ongeraffineerde koolhydraten zoals quinoa, bonen en volkorenrijst. Deze soort koolhydraten kan misschien de saaiere optie lijken, maar je kunt altijd creatief zijn door nieuwe recepten en kooktechnieken uit te proberen.

Kies kaliumrijk voedsel zoals bananen

Kaliumrijk voedsel zoals bananen, spinazie, avocado's en linzen helpen de hoeveelheid natrium in je lichaam tegen te gaan. Deze zijn dus nuttig om een ​​opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie te verlichten. Dus eet de volgende keer dat je buik een beetje opgezwollen is een banaan.

Drink veel water

Het drinken van water helpt je lichaam op talloze manieren en het helpt ook om een ​​opgeblazen gevoel tijdens de menstruatie te voorkomen. Water neutraliseert niet alleen de hoeveelheid natrium in je lichaam, maar helpt het ook bij het wegspoelen van eventuele ingesloten vloeistof die ook zou kunnen bijdragen aan je opgeblazen gevoel.

Diureticum

In sommige gevallen wil je misschien een diureticum nemen. Een diureticum is in feite een stof die je helpt om extra water in je systeem weg te spoelen door meer te plassen. Sommige voedingsmiddelen zijn natuurlijke diuretica zoals citroenen, kool, gember en knoflook, maar je kunt ook een medisch diureticum voorgeschreven krijgen door je huisarts.

Regelmatig sporten

Ook al is sporten met een opgeblazen gevoel of als je ongesteld bent misschien het laatste wat je wilt doen, het kan echt helpen. Hierdoor breng je je spijsverteringsstelsel in beweging en help je een opgeblazen gevoel te voorkomen. Probeer eens een activiteit met een lage intensiteit, zoals een lange wandeling met een vriend of pilates. Lees hier meer over sporten tijdens je menstruatie.

Draag comfortabele kleding

Een nauwsluitende tailleband kan ongemak en pijn veroorzaken bij een opgeblazen gevoel. Een goede reden om weer eens je favoriete trainingspak aan te trekken of om de hele dag in een comfortabele pyjama te blijven.

Dus hoewel sommige mensen zich misschien onzeker of ongemakkelijk voelen bij deze fysieke veranderingen, is het echt niet iets om je zorgen over te maken. Het is een veelvoorkomend symptoom van PMS en het gevoel zou na een paar dagen moeten verdwijnen. Onthoud ook dat het normaal is dat ons lichaam tijdens onze cycli fysieke veranderingen ervaart. Het is soms gewoon een manier waarop ons lichaam zich aanpast aan verschillende omstandigheden.

Nu je weet waarom je een opgeblazen gevoel kan ervaren tijdens de menstruatie, gaan we eens kijken naar meer dingen die met je menstruatie te maken hebben. Zoals de oorzaak van menstruatiekrampen, pijnlijke borsten en spotting tussen menstruaties.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.