Iedereen heeft afscheiding. Het is niets om je voor te schamen. Toch zijn vele onzeker over de geur van hun afscheiding.

Een sterk ruikende afscheiding is niet iets om je zorgen over te maken. De geur, kleur en structuur van je afscheiding verschilt per fase van je menstruatiecyclus. En hoewel niemand er over praat, komt een stinkende afscheiding vaker voor dan je denkt.

Maar hoe je of jouw afscheiding normaal of onaangenaam ruikt? Wanneer moet je je zorgen gaan maken? Ontdek hier meer over wat de oorzaak kan zijn van stinkende afscheiding en wat je kunt doen om dit te verhelpen. Zo weet jij wat je lichaam je probeert te vertellen als je afscheiding anders is dan normaal.

Wat is stinkende afscheiding?

Afscheiding is heel normaal en helpt om je vagina schoon te houden door bacteriën en dode cellen weg te spoelen. Tijdens je hele menstruatiecyclus verandert het niet alleen van kleur en structuur, maar kan ook de geur veranderen. Merk je echter dat je afscheiding een onaangename geur krijgt dan kan dat een teken zijn dat er iets niet in balans is.

Afhankelijk van de oorzaak kan afscheiding verschillende nare geurtjes krijgen. Zo kan je afscheiding visachtig ruiken als je vaginale flora in disbalans is, maar ook kan het muf of zuur gaan ruiken als er iets anders aan de hand is. En hoewel een geur niet voor iedereen onaangenaam hoeft te zijn, is het wel goed om een afspraak met je huisarts te maken als je afscheiding duidelijk anders ruikt.

Oorzaken stinkende afscheiding

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de geur van je afscheiding kan veranderen. In de meeste gevallen heeft het te maken met een disbalans in je natuurlijke vaginale flora. Daarnaast kan het overmatig groeien van bepaalde bacteriën leiden tot een onaangename geur. Laten we daarom kijken naar enkele oorzaken van een stinkende afscheiding, zodat jij weet of wat je ruikt onschuldig is of niet.

Stinkende afscheiding door vaginale infecties

De meest voorkomende oorzaak van stinkende afscheiding is wanneer je vaginale flora niet meer in balans is. Dit kan komen door een vaginale infectie, wat een ontsteking is aan de binnenkant van je vagina, schaamlippen en het gebied rond je vagina. Het ontstaat door de groei van bacteriën en schimmels die normaal gesproken worden tegengehouden door de zuurgraad van je vagina. Als dit niet meer in balans is dan heb je dus een groteren kans op een vaginale infectie en dus stinkende afscheiding.

Stinkende afscheiding rond je menstruatie

Als je ongesteld bent verandert de geur van je afscheiding. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met je menstruatiebloed en weefsel dat je lichaam verlaat als je ongesteld bent. Deze geur is volledig normaal en hier hoef jij je geen zorgen over te maken.

Vervang je menstruatieproducten regelmatig om te voorkomen dat de geur erger wordt en besteed extra tijd aan je intieme hygiëne.

Stinkende afscheiding na seks

Wanneer vaginaal vocht en sperma mengen dan kan dit resulteren in een sterk geurende afscheiding. Als je deze geur vervelend vindt dan zou je een condoom of ander voorbehoedsmiddel kunnen gebruiken tijdens seks.

Probeer ook glijmiddel met een sterke geur te vermijden. Deze kunnen namelijk de pH-waarde van je vagina veranderen en een stinkende afscheiding veroorzaken.

Stinkende afscheiding door soa's

Een andere oorzaak van een stinkende afscheiding zijn soa's en dan vooral trichomaniasis en gonorroe. Trichomaniasis is een veelvoorkomende soa die wordt veroorzaakt door een parasiet. Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie die de slijmvliezen van je vagina, anus, keel en ogen besmet. Beide soa's kunnen zorgen voor een stinkende afscheiding. Daarom is het goed om bij twijfel een afspraak bij je huisarts te maken.

Stinkende afscheiding door tampons

Het kan gebeuren dat je vergeten bent om je tampon te verwijderen en dat deze vast is gaan zitten in je vagina. Waarschijnlijk is je tampon dwars gaan liggen, waardoor je ook het touwtje niet meer kunt voelen. Dit kan niet alleen een onaangename geur veroorzaken, maar ook de kans op Toxic Shock Syndrome vergroten. Maak daarom direct een afspraak met je huisarts als je denkt dat je tampon vast zit, zodat hij of deze zo snel mogelijk kan verwijderen.

Hoe voorkom je stinkende afscheiding?

Met een goede intieme hygiëne routine kun je voorkomen dat je een ruikende vagina en afscheiding krijgt. Was daarom elke dag je vagina met lauwwarm water en gebruik geen geparfumeerde douchegels, badschuim of zeep. Dit kan de pH-waarde van je vagina verstoren en je slijmvliezen uitdrogen. Was ook alleen de buitenkant van je vagina en nooit de binnenkant. Je vagina reinigt zichzelf van de binnenkant, dus dat is niet nodig.

Door aandacht te besteden aan je intieme hygïene voorkom je niet alleen dat je afscheiding een onaangename geur krijgt, maar kun je ook smegma voorkomen. Dit is een ophoping van dode huidcellen, talg uit klieren en bacteriën in je schaamlippen en rond je clitoris. Het kan een onaangename geur veroorzaken wanneer deze ophoping vast komt te zitten. Daarom is het belangrijk om elke dag je vagina aan de buitenkant te wassen.

Vagina stinkt

Wanneer je de hygiëne van je intieme zone verwaarloost, kun je last krijgen van een sterk geurende vagina en stinkende afscheiding. Het is belangrijk dat je dagelijks je intieme zone wast met lauw water. Gebruik geen geparfumeerde douchegel, badschuim of zeep. Dit kan namelijk de pH-balans van je vagina verstoren en het slijmvlies uitdrogen. Was alleen de buitenkant van je vagina en nooit de binnenkant, zelfs niet wanneer je ongesteld bent. Dit is namelijk niet nodig en kan veel schade toebrengen. De geur die je ruikt kan eventueel ook smegma zijn. Smegma is de ophoping van dode huidcellen, talg uit talgklieren en bacteriën in je vaginale plooien. Dit kan bij de schaamlippen zijn en bij de clitoris. De dode huidcellen zitten hier vast en kunnen daardoor een onaangename geur veroorzaken. Je kunt dan gewoon je vagina wassen om hier vanaf te komen. Lees meer over dit onderwerp in basiskennis intieme verzorging.

Vaginale infectie en sterk ruikende afscheiding

Een vaginale infectie is een ontsteking aan de binnenste wanden van je vagina, schaamlippen en het gebied rondom je vagina. De ontsteking ontstaat door micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Deze micro-organismen worden meestal tegengehouden door de zuurgraad van je vagina. Wanneer deze uit balans raakt, door zeepgebruik bijvoorbeeld, kan een infectie ontstaan. Door deze infectie kun je last krijgen van stinkende afscheiding. Meer dan 75% van vrouwen+ zal een vaginale infectie krijgen in haar leven. Neem contact op met je huisarts als je denkt last te hebben van een vaginale infectie. Je huisarts zul je waarschijnlijk een antischimmelmedicijn of antibiotica voorschrijven.

Bekkenontsteking en stinkende afscheiding

Een bekkenontsteking is een verzamelnaam voor een ontsteking in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Een bekkenontsteking ontstaat door bacteriën die via de vagina en de baarmoeder het lichaam binnendringen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een soa, maar dit is niet altijd het geval. De aandoening komt over het algemeen niet veel voor. Slechts 1 op de 1000 vrouwen+ krijgt jaarlijks een bekkenontsteking. Naast hevige pijn in de onderbuik en andere vervelende symptomen, kan een bekkenontsteking een toename in de hoeveelheid afscheiding veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met een verandering in de kleur en geur van de afscheiding, wat wordt gekenmerkt als stinkende afscheiding. De bekkenontsteking kan worden behandeld met een antibioticakuur die wordt voorgeschreven door je huisarts. Neem daarom contact op met je huisarts als je last denkt te hebben van een bekkenontsteking.

Vergeten tampon en stinkende afscheiding

Het kan zijn dat je vergeten bent je tampon te verwijderen en dat deze vastzit boven in je vagina, wat een onaangename geur kan veroorzaken. De tampon is dan dwars gaan liggen, waardoor je het touwtje niet meer kunt voelen. Wanneer de tampon te lang in je vagina blijft zitten, kan dit een ontsteking veroorzaken. Hierbij kun je last krijgen van koorts, jeuk, pijn bij het plassen, roodheid of zwelling bij je vulva, en vaginale afscheiding. De kans op tamponziekte (toxic shock syndrome) wordt verhoogd als een tampon vast zit. Tamponziekte kan snel leiden tot nierfalen, shock of zelfs de dood. Raadpleeg meteen een arts als je denkt dat een tampon vast zit, om deze zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.