Wat betekent de textuur en geur van je menstruatiebloed?
Van stolsels tot nare geurtjes, soms ruikt of ziet ons menstruatiebloed er anders uit.
Je menstruatie is geen enkele cyclus hetzelfde en dat is heel normaal. Niet alleen per menstruatie, maar ook tijdens verschillende levensfase kun je merken dat je menstruatie er anders uitziet of anders ruikt.
Ben je bijvoorbeeld net begonnen met anticonceptie of ben je net voor het eerst ongesteld geworden? Dit zijn normale momenten in je leven om veranderingen in de textuur en geur van je menstruatie te zien. Maar waar bestaat menstruatiebloed eigenlijk uit en waarom verandert het?
We nemen je mee in welke texturen en geuren je kunt verwachten, zodat je ook weet wanneer er misschien iets aan de hand is.
Waar bestaat menstruatiebloed uit?
Menstruatiebloed is meer dan alleen bloed en bestaat uit verschillende onderdelen. Tijdens je menstruatiecyclus maakt je baarmoeder een laagje dat helpt bij een mogelijke zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt wordt dit afgebroken en verlaat het je lichaam als menstruatiebloed. Dit bloed bevat dus naast bloed ook cellen en het vocht van je baarmoeder, een onbevrucht eitje en vaginaal vocht.
Per maand en per dag kan ook de textuur van dit bloed er anders uitzien. De eerste dagen dat je ongesteld bent kan je menstruatiebloed wat dikker of klonterig worden. Dit komt doordat er stukjes van je baarmoederwand en soms stolsels in zitten. In de meeste gevallen is dit geen reden om je zorgen over te maken, vooral als je zware menstruaties hebt. Later in je menstruatie zul je merken dat het vloeibaarder en dunner wordt.
Stolsels in je menstruatiebloed
Ben je wel eens donkerrode of bruine gelachtige klonters tegen gekomen in je menstruatiebloed? Dit zijn stolsels en bestaat uit stukjes baarmoederslijmvlies, rode bloedcellen en eiwitten uit je bloed. Waarschijnlijk zul je stolsels alleen tijdens de eerste dagen van je menstruatie zien, omdat je dan het meeste bloedverlies hebt. Als je menorragie hebt, ofwel zware menstruaties, dan is de kans op stolsels ook groter.
In principe is het niet erg om af en toe stolsels tegen te komen in je menstruatiebloed. Heb jij echter vaak last van stolsels, zijn ze groter dan een erwt en zorgt het voor ongemak of pijn? Maak dan een afspraak met je huisarts. Het kan namelijk zijn dat er iets anders aan de hand is, zoals endometriose of PCOS.
Afscheiding in menstruatiebloed
Afscheiding, ook wel cervixslijm genoemd, is een vloeistof die antilichamen bevat om je baarmoederhals te beschermen tegen bacteriën en virussen. Wanneer dit mengt met je menstruatiebloed dan kun je een geleiachtige en glibberige textuur tegenkomen. Ook kunnen sommige anticonceptiemiddelen ervoor zorgen dat je afscheiding dikker wordt. Als je dus net bent begonnen met anticonceptie dan kun je dit terug zien in de textuur van je menstruatiebloed.
In de meeste gevallen is er niets aan de hand als je merkt dat je menstruatiebloed een geleiachtige, glibberige of dikkere textuur heeft. Vergeet alleen niet dat jij je lichaam beter kent dan een ander. Als iets niet goed voelt of je twijfelt, maak dan voor de zekerheid een afspraak met je huisarts.
Waar ruikt menstruatiebloed naar?
Hoewel het heel normaal is om bewust te zijn van je eigen lichaamsgeur en het idee te hebben dat andere je menstruatiebloed kunnen ruiken. Maar goed nieuws, in werkelijkheid kan neimand het ruiken behalve jij. Probeer je hier dus niet al te veel zorgen over te maken.
Normaliter zal je menstruatiebloed een lichte metaalachtige geur hebben door het ijzer in je bloed. Als het in contact komt met lichaamsgeuren zoals bijvoorbeeld zweet dan kan de geur van je menstruatiebloed wel veranderen. Sommige vinden het daarom prettig om intieme doekjes te gebruiken. Als dat niet je voorkeur heeft dan kan het een goed idee zijn om je menstruatieproduct direct na het sporten te vervangen. Hiermee kun je eventuele nare geurtjes op afstand houden.
Stinkende menstruatie
Het is dus heel normaal dat je menstruatiebloed een geur heeft, maar het zou niet moeten stinken of naar vis of gist ruiken. Dit kan duiden op een ander probleem.
Als je tampons gebruikt dan is het belangrijk om eerst te controleren of je er niet per ongeluk eentje bent vergeten. Is dat wel het geval, verwijder dan direct je tampon om te voorkomen dat je Toxic Shock Syndrome krijgt.
Een verandering in je vaginale pH-waarde, een soa of vaginale infectie kan er ook voor zorgen dat je menstruatiebloed stinkt of visachtig ruikt. Ruikt het meer naar gist? Dan bestaat er een kans dat je een schimmelinfectie hebt.
Als je echter vertrouwd bent met de ‘normale’ geur en plots een heel sterk of vies ruikend geur opmerkt, kijk dan uit. Het kan betekenen dat er iets mis is. Maak in dat geval een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je helpen met het vinden van de juiste oplossingen.
Andere geuren na je menstruatie
Niet alleen tijdens maar ook nadat je ongesteld bent geweest is het heel normaal dat je V-zone anders ruikt. Dit komt door een verandering in de pH-waarde van je vagina. Normaliter heeft je vagina een lagere waarde dan je menstruatiebloed. Als je ongesteld bent kan je menstruatiebloed er dus voor zorgen dat de pH-waarde van je vagina hoger is [1].
Weten waar je menstruatiebloed uit bestaat en waar het naar kan ruiken helpt je in het begrijpen van je lichaam. Als je weet wat je kunt verwachten en wat voor jou normaal is, dan weet je ook op welke symptomen je moet letten en wanneer er dus iets aan de hand is. Zo kun jij op tijd de hulp krijgen die je wellicht nodig hebt.