Vrouw in badkamer

Er wordt niet veel gepraat over afscheiding, maar waarschijnlijk ben je er wel bekend mee.

Heb je wel eens vochtigheid in je ondergoed gevoeld? Dacht je toen dat je ongesteld was geworden om er vervolgens achter te komen dat het iets anders was? Je bent niet de enige! De meeste van ons hebben dit wel een keer meegemaakt. Maar wat is dat vocht eigenlijk en moet je je er zorgen over maken?

Wat is vaginale afscheiding?

Afscheiding is vocht dat wordt gemaakt door kleinere klieren in je vagina en baarmoederhals. Hoewel we er af en toe door verrast worden, is afscheiding volkomen natuurlijk en normaal. Niet alleen voorkomt het vaginale infecties, maar het houdt ook je voortplantingsorganen schoon en gezond door dode cellen bacteriën weg te spoelen.

Gezonde afscheiding is meestal waterig van structuur en kan er doorzichtig, lichtgeel of melkwit uitzien. Dit is afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus waarin je zit. Merk je dat je afscheiding anders is dan normaal? Er kunnen meerdere oorzaken hiervoor zijn, zoals een disbalans tussen de bacteriën en schimmels in je vagina. Als het ook van kleur verandert of plotseling begint te stinken, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Dit is namelijk een manier van je lichaam om aan te geven dat er iets verandert is.

Of je nu last hebt van een waterige, stinkende, gele of witte afscheiding, wij vertellen je alles wat je moet weten over de verschillende soorten afscheiding en wat het betekent.

Soorten afscheiding

Gezonde afscheiding is meestal helder en heeft een lichtgele of melkachtige witte kleur. Niet alleen de kleur is afhankelijk van de fase van je cyclus, maar ook de hoeveelheid en textuur kan variëren. Wanneer je ovuleert zul je merken dat je meer afscheiding hebt en dat deze transparanter en geleiachtiger is. Rond je menstruatie wordt het meestal witter, hoewel je ook te maken kunt krijgen met bruine afscheiding in deze periode.

Het is belangrijk om goed op te letten en te noteren wat voor jou normaal is, want elke V-zone is uniek. De kans dat je een verandering opmerkt die wellicht medische aandacht nodig heeft, wordt op deze manier groter.

Gele afscheiding

Als je afscheiding geel is en/of sterk ruikt dan kan dat een teken zijn dat je een infectie hebt. Ook jeuk, bloed in je afscheiding of een plotse toename in de hoeveelheid afscheiding kunnen duiden op een probleem. Heb je een van deze symptomen? Ga dan langs je huisarts om te onderzoeken of je misschien candida of een andere infectie hebt.

Roze afscheiding

Nadat een bevruchting heeft plaatsgevonden kun je al snel wat veranderingen in je afscheiding merken. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Wanneer dit bloed in contact komt met je slijmvlies kun je roze afscheiding krijgen. Naarmate je verder bent in je zwangerschap zul je merken dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt en dat deze dunner en wateriger is.

Bruine afscheiding

Bruine afscheiding is vaak onschuldiger dan het lijkt en krijgt meestal deze kleur doordat er nog wat bloed in je slijmvlies zit. Voor of na je menstruatie kan het er dus bruiner uitzien dan normaal. Je eerste menstruatie of de eerste na een bevalling begint meestal met lichte spotting, wat ook voor een beetje bruine afscheiding kan zorgen. In alle gevallen is het niks om je zorgen over te maken.

Afscheiding rond je ovulatie

Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt vind je ovulatie plaats. In deze vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling, zodat zaadcellen sneller naar je eileiders kunnen. Hierdoor verandert de kleur en structuur van je afscheiding. Net voor je ovulatie kun je te maken krijgen met meer afscheiding en zal het ook doorzichtig en elastisch van structuur zijn. Nadat je ovulatie heeft plaatsgevonden wordt het weer ondoorzichtig en kan het soms wat korrelig van structuur zijn.

Minder afscheiding in de overgang

Tijdens de overgang zul je minder afscheiding hebben, omdat je oestrogeen niveau begint te dalen. In deze periode wordt je vaginawand dunner en je vagina droger. Heb je nog na de overgang te maken met afscheiding? In een enkel geval kan het een teken zijn van een ernstige aandoening, zoals bepaalde soorten kanker. Maak direct een afspraak met je huisarts of gynaecoloog als het blijft aanhouden of als je er pijn van hebt.

Stinkende afscheiding

Gezonde afscheiding heeft altijd een licht zure geur, wat heel normaal is. Merk je echter dat je afscheiding merkbaar vies of zelfs visachtig begint te ruiken? Laat dit dan controleren door je huisarts. Stinkende afscheiding kan namelijk inhouden dat er iets aan de hand is met je vagina.

Verandering in kleur

Heeft je afscheiding een andere kleur of textuur dan normaal? Het kan zijn dat je lichaam je probeert te waarschuwen voor een infectie. Als je afscheiding groen, grijs of geel van kleur is, maak dan een afspraak bij je huisarts om het te laten controleren.

Hetzelfde geldt als het van structuur verandert. Het kan zijn dat je spruw of een andere soort bacteriële infectie hebt als je afscheiding heel dik of schuimig qua textuur wordt.

Wat kun je doen aan afscheiding?

Zolang je je vulva wast en elke dag je ondergoed verschoond, hoef je normaal gesproken niets te doen aan je afscheiding. Het is namelijk heel normaal. Sommige mensen voelen zich echter niet op hun gemak met dat vochtige gevoel in hun onderbroek en dragen liever de hele dag een inlegkruisje.

Omdat vagina’s zelfreinigend zijn, hoef je de binnenkant niet te wassen. Het is zelfs een slecht idee om dit te doen, omdat het de natuurlijk pH-waarde van je vagina en de bacteriële balans kan verstoren. Als gevolg kun je te maken krijgen met onaangename aandoeningen, zoals spruw of bacteriële vaginose.

Probeer daarnaast geparfumeerde zepen, bubbelbaden en douchegels te vermijden. Dit kan abnormale afscheiding veroorzaken, vooral als je een gevoelige V-zone hebt. Gebruik in plaats daarvan intieme wasmiddelen die de natuurlijke pH-waarde van je vagina ondersteunen en je een fris en comfortabel gevoel geven, zelfs na het douchen.

Vergeet niet dat het leren kennen van je V-Zone tijd kost, maar uiteindelijk zul je ontdekken wat voor jou normaal is. Wanneer je een verandering in je afscheiding ontdekt, dan kan dat verontrustend zijn, maar het goede nieuws is dat de meeste vaginale infecties gemakkelijk behandeld kunnen worden met de juiste medicijnen.

Het beste wat je kunt doen is een afspraak maken met je huisarts zodra je merkt dat er iets vreemds aan de hand is. Hoewel het een beetje gênant kan voelen, bedenk dat velen van ons hier mee te maken kunnen krijgen en dat artsen gewend zijn om infecties te behandelen - ze hebben het allemaal al eerder gezien!

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.