Wat betekent witte afscheiding

Of het nu glibberig is, zoals eiwit of dun en melkachtig, witte afscheiding kan in veel verschillende vormen voorkomen.

Hoewel witte afscheiding onverwacht kan komen, is het heel normaal dat je er tijdens je hele menstruatiecyclus mee te maken krijgt. Net zoals de verschillende fasen die je cyclus doorloopt, verandert ook je afscheiding regelmatig van consistentie en uiterlijk. Het kan er zelfs per dag anders uitzien en dat is volkomen normaal. Zolang je afscheiding geurloos is en je er niet ongemakkelijk door voelt, hoef jij je meestal geen zorgen te maken.

Wat is witte afscheiding?

Witte afscheiding komt van kleine kliertjes in je vagina en baarmoederhals. Je lichaam produceert afscheiding om dode cellen en schadelijke bacteriën weg te spoelen. Dit kan je vagina helpen om beschermd te blijven tegen infecties [1]. Eigenlijk is het een manier van je lichaam om jou gezond te houden.

Hoeveel witte afscheiding is normaal?

Misschien is het je opgevallen dat gedurende de maand de hoeveelheid en consistentie van je witte afscheiding verandert. Dit komt omdat je cyclus een grote invloed kan hebben op zowel de hoeveelheid als het soort afscheiding dat je produceert. Hoewel het af en toe kan lijken alsof het veel is, produceert je vagina eigenlijk maar gemiddeld 1 tot 3 ml witte of heldere afscheiding per dag [2].

Het belangrijkste is dat jij vertrouwd raakt met wat een normale hoeveelheid is voor jou. Zo kun je gemakkelijker zien wanneer er iets mis is en je misschien hulp nodig hebt van een medisch professional. En gebruik een inlegkruisje, zoals de Libresse PureSensitive® Regular inlegkruisjes, als extra beschermingslaag als je denkt dat je afscheiding te veel is voor je ondergoed.

Verschillende soorten witte afscheiding

Van dik en romig tot waterig en plakkerig, witte afscheiding kan vele texturen, tinten en consistenties hebben. Een gezonde afscheiding is meestal helder, lichtgeel of melkachtig wit. Dit is afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus. Het zou niet heel sterk moeten ruiken als het je lichaam verlaat, maar het kan soms een beetje scherp ruiken.

Ieders afscheiding is anders en tijdens één cyclus kan er veel veranderen. Daarom is er eigenlijk geen definitie van wat een “normale” afscheiding is. Dat gezegd hebbende, tijdens je ovulatie krijg je meestal iets meer afscheiding en is het transparant. Voor en na je menstruatie is het meestal meer witachtig van kleur. Als je weet wat voor jou normaal is, dan is de kans groter dat je een verandering opmerkt zodat je het kan laten controleren.

Melkwitte afscheiding

Een melkwitte afscheiding is een manier van je lichaam om aan te geven dat jij klaar bent voor het meest vruchtbare moment van je cyclus. Naarmate je menstruatie nadert kun je merken dat je afscheiding dikker en minder transparant wordt. De dagen voorafgaand aan een eisprong verandert het opnieuw, nu naar een dunne melkachtige afscheiding [3]. Dit kan er een beetje troebel uitzien en lijken op de glibberige consistentie van eiwit.

Ben je zwanger? Dan kun je in het begin van je zwangerschap ook een dunne, melkachtige afscheiding hebben. Dit is een signaal van je lichaam dat je hormonen aan het veranderen zijn.

Dikke witte afscheiding

Halverwege je cyclus kun je merken dat je afscheiding wat dikker en troebeler is. Een dikke, romige afscheiding is je lichaam dat je probeert te vertellen dat je ovuleert en dat je menstruatiecyclus gezond is.

Als je probeert zwanger te worden dan is dit type afscheiding het signaal waarop je gewacht hebt. Blijf je liever (voor nu) kinderloos? Zie het dan als een waarschuwing om extra veilig te zijn als je penetrerende sekt hebt met een partner.

Let wel op met dit soort afscheiding. Als je hierbij ook een rode, pijnlijke en jeukende vulva hebt, dan kan het ook een vaginale infectie, zoals spruw, zijn. Hoe alarmerend het ook klinkt, spruw komt vrij regelmatig voor. Het kan misschien ongemakkelijk zijn om met een dokter over je afscheiding te praten, maar hij of zij kan je wel helpen.

Witte, plakkerige afscheiding

Enkele dagen na je eisprong wordt je afscheiding meer plakkerig in plaats van rekbaar en waterig. Het is de natuurlijke manier van je lichaam om te voorkomen dat sperma in je baarmoeder komt buiten je meest vruchtbare fase.

Vergeet niet dat hoewel het voor sperma iets moeilijker kan zijn om een eicel te bereiken, dat dit soort afscheiding geen waterdichte manier is om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Het is nog steeds een goed idee om een vorm van anticonceptie te gebruiken als je niet snel zwanger wilt worden.

Klonterige, witte afscheiding

Je vaginale flora bestaat uit een balans van goede en slechte micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Een van de meest voorkomende is gist. Soms produceren we het per ongeluk te snel en te veel, waardoor je natuurlijke evenwicht verstoort is en het een schimmelinfectie of spruw kan veroorzaken.

Je afscheiding voelt hierdoor klonterig aan en lijkt een beetje op cottage cheese of pap. Het kan ook gepaard gaan met algeheel ongemak, vaginale jeuk, een branderig gevoel, roodheid en zwelling rond je vulva. Het is dan een goed idee om in dat geval contact op te nemen met je dokter. Hoewel het normaal is om je hier zorgen over te maken, is het goede nieuws dat schimmelinfecties over het algemeen gemakkelijk te genezen zijn. Met de juiste behandeling zal je vagina in mum van tijd weer herstellen.

Waterige witte afscheiding

Waterige witte afscheiding is in de meeste gevallen normaal, maar je lichaam kan proberen aan te geven dat er iets niet helemaal in orde is als het een grijswitte kleur krijgt. Vooral als het ook een beetje visachtig begint te ruiken. Het kan dan namelijk ook een bacteriële infectie zijn, zoals bacteriële vaginose.

Hoewel bacteriële vaginose meestal geen pijn of jeuk veroorzaakt, gaat het ook niet vanzelf over. Je kunt in dat geval het beste een dokter raadplegen om het te laten onderzoeken. Hoe eng het ook klinkt, dit is een veel voorkomende infectie die gemakkelijk behandeld kan worden met antibiotica. Probeer je dus niet te veel zorgen te maken.

Wat kan ik doen om infecties te voorkomen?

Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om infecties te voorkomen. Was bijvoorbeeld je vulva (alleen de buitenkant) met lauw warm water. De binnenkant van je vagina hoef je niet te wassen, aangezien jouw lichaam heel goed is in het schoonhouden van je vagina. Misschien je ook gemerkt dat bepaalde geparfumeerde zepen of douchegels de huid rond je V-zone irriteren, dus je kunt deze beter vermijden. Kies in plaats daarvan voor een milde, intieme douchegel die de natuurlijk pH-balans van je vagina ondersteunt.

Wat als je witte afscheiding ziet voordat je ongesteld bent?

Je menstruatiecyclus heeft een grote invloed op de afscheiding die je produceert. Het is dus logisch dat de hoeveelheid en consistentie om de paar dagen verandert. Witte afscheiding voor je menstruatie betekent meestal dat je lichaam gezond is.

Vind je een vochtig gevoel in je ondergoed niet prettig? Probeer dan een inlegkruisje te gebruiken enkele dagen voor je menstruatie. Die zorgen ervoor dat je afscheiding opgevangen wordt, zodat jij zorgeloos verder kunt gaan met je dag.

Krijg je naast witte afscheiding ook te maken met jeuk, een branderig gevoel, bekkenpijn of een onaangename geur? Dit kan een teken zijn dat er iets niet goed is. Het kan de moeite waard zijn om in dit geval een afspraak te maken met je huisarts.

Witte afscheiding na seks

Het is volkomen normaal om na seks een heldere of witte vloeistof in je ondergoed te zien. Je lichaam produceert namelijk verschillende soorten vocht voor, tijdens en na de seks. Dit ziet er misschien uit als afscheiding, maar kan afkomstig zijn van een mix van dingen zoals seksuele opwinding, vrouwelijke ejaculatie en mannelijke ejaculatie.

Heb je last van grijze, groene of gele afscheiding na de seks of symptomen als jeuk en pijn bij het plassen? Dit kan een teken zijn van een infectie. Het is goed om in dit geval een afspraak met je huisarts te maken. En hoewel het misschien ongemakkelijk voelt om erover te praten, hoef jij je niet te schamen voor V-zone infecties. Het is belangrijk om hier openlijk over te praten, niet alleen met je dokter maar ook met je seksuele partners, zodat zij ook op hun gezondheid kunnen letten.

Is dikke witte afscheiding een teken van zwangerschap?

Dikke, witte afscheiding is niet per se een teken van zwangerschap, maar de twee kunnen wel met elkaar te maken hebben. Je kunt meer vaginale afscheiding krijgen als je in verwachting bent, wat goed is. Zo probeert je lichaam je namelijk te beschermen tegen bacteriën en infecties.

Helemaal aan het eind van een zwangerschap kun je merken dat je afscheiding wat meer toeneemt en zelfs roze wordt. Dit kan een teken zijn dat je lichaam klaar is om te bevallen.

Hoewel witte afscheiding volkomen natuurlijk is en meestal niets om je zorgen over te maken, is het wel belangrijk dat jij je op je gemak voelt en weet wat normaal is voor jouw lichaam. Zo weet jij gemakkelijk wanneer de kleur of consistentie niet klopt en het misschien tijd is om contact op te nemen met je dokter. Praten over intieme onderwerpen, zoals afscheiding kan misschien in het begin een beetje ongemakkelijk zijn, maar onthoud dat het heel normaal is en dat artsen eraan gewend zijn. Het is tenslotte hun werk.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over vaginale afscheiding en ontdek hoe je vaginale pH-waarde je afscheiding kan beïnvloeden.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] One Day Clinic

[2] Kom weer tot rust

[3] Cycle