wat te doen tegen menstruatiepijn

Menstruatiepijn is niet fijn, maar er is veel wat je kunt doen om het beter te maken.

Dit artikel is gecontroleerd door: Dr. N. van Hanegem.

Menstruatiepijn is vervelend en een probleem waar de meeste van ons maandelijks mee te maken krijgen. Het kan zijn dat je maanden of zelfs jaren nergens last van hebt en dat je opeens een heftige pijn ervaart tijdens je menstruatie. Helaas is deze pijn vrij onvoorspelbaar en kan elke maand opnieuw een verrassing zijn.

Gelukkig zijn er wel bepaalde dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten en deze periode iets beter door te komen. Laten we eerst eens kijken wat menstruatiepijn precies is, welke soorten er zijn en wat je kunt doen om de pijn te verminderen.

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn, ook wel dysmenorroe genoemd, is een pijn die meestal in je onderbuik ontstaat net voor of tijdens je menstruatie. Sommige ervaren het als een normaal onderdeel van hun cyclus, terwijl het voor andere hun leven beïnvloedt. De intensiteit van de pijn is voor iedereen dus anders. Het kan variëren van milde menstruatiekrampen tot zo'n hevige menstruatiepijn.

Andere veel voorkomende symptomen zijn:

  • Uitstraling van de pijn richting je onderrug of dijen
  • Je constant misselijk voelen
  • Darmproblemen, zoals diarree of constipatie
  • Hoofdpijn
  • Je duizelig voelen
  • Je moe of zwakker voelen
  • Gevoeliger voor pijn
  • Stemmingswisselingen

Soorten menstruatiepijn

Menstruatiepijn kun je in twee soorten opdelen, namelijk primaire dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. Het kan helpen om te begrijpen wat jouw specifieke symptomen zijn, zodat je weet wat je kunt doen om de pijn te verlichten.

Primaire dysmenorroe

Deze vorm van menstruatiepijn komt het vaakst voor en vooral wanneer je voor het eerst ongesteld wordt. Het wordt veroorzaakt door zowel de hormonale veranderingen in je lichaam als door de samentrekkingen in je baarmoeder. Deze samentrekkingen zijn heel normaal en de meeste van ons krijgen hier elke maand mee te maken. Ze helpen namelijk om je baarmoederslijmvlies af te stoten tijdens je menstruatie. En hoewel velen er mee te krijgen, veroorzaakt het niet bij iedereen menstruatiepijn en menstruatiekrampen.

Secundaire dysmenorroe

Secundaire dysmenorroe is een vorm van menstruatiepijn die minder vaak voor komt en wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals endometriose, PCOS of vleesbomen. Bij deze vorm van dysmenorroe is de menstruatiepijn zo hevig dat het je dagelijks leven beïnvloed. Het is goed om in dit geval een afspraak bij je huisarts te maken. Hij of zij kan onderzoeken wat er is en je medisch advies geven.

Menstruatiepijn verlichten

Gelukkig zijn er verschillende handige tips en tricks die je kunt proberen om je menstruatiepijn te verlichten. Of je nu pijnlijke buikkrampen of je duizelig voelt, er zijn eenvoudige manieren om jezelf comfortabeler te voelen als je ongesteld bent. We hebben enkele tips en tricks op een rijtje gezet voor je, zodat je kunt ontdekken wat het beste werkt voor jou.

Houd pijnstillers bij de hand

Een eenvoudige pijnstiller of ibuprofen kan helpen om de krampen en menstruatiepijn te onderdrukken, maar neem ze wel altijd in na het eten of met een glas melk om je maagwand te beschermen.

Meer bewegen

Of het nu een blokje om is met een vriend of iets dat wat meer energie vergt, zoals zwemmen of sporten - beweging helpt de doorbloeding, het zuurstofgehalte en het endorfinegehalte (natuurlijke pijnstillers en goedvoelende hormonen) te verhogen. Het is misschien het laatste waar je zin in hebt als je met een kruik op de bank ligt, maar beweging helpt je lichaam te ontspannen en verzacht de pijn in deze moeilijke periode.

Thuis bewegen

Krijg dezelfde endorfine en pijnstillende voordelen van lichaamsbeweging zonder naar buiten te gaan door yoga te doen! Heb je geen yoga mat thuis? Geen probleem! Je kan een handdoek of zelfs het tapijt of een kleed gebruiken. Er zijn ook verschillende andere workouts die je thuis kunt doen, zoals High Intensity Interval Training (HIIT). Deze workout kun je overal doen, zowel binnen als bijvoorbeeld buiten in de tuin en je hebt hier geen speciaal materiaal voor nodig.

Zoek de warmte op

Door warmte worden je spieren soepel en ontspant je lichaam. Ga lekker in een warm bad liggen of knuffel met een warmwaterkruik. Beide zijn een aanrader om menstruatiepijn te verminderen en een goed excuus om jezelf wat extra zelfliefde te geven en te verwennen.

Gezond eten

We weten dat comfort food een aantrekkelijke optie kan zijn, maar het verminderen van je vetinname en het verhogen van het aantal groenten kan menstruatiepijn verlichten. Je lichaam krijgt hiermee namelijk extra voedingsstoffen en hydratatie binnen. Meer water drinken kan ook helpen, want uitdroging kan spierkrampen veroorzaken. Een kruidenthee, vooral met pepermunt en kamille, werkt kalmerend en kan je een rustig en ontspannen gevoel geven, waardoor je de pijn beter kan doorstaan.

Chocolade

Er zit een cacao kleurig randje aan deze wolk van menstruatiepijn. Chocolade bevat cacao, wat de hersenen aanzet tot het vrijgeven van endorfine en het stimuleren van energie. Neem dus gerust een hap(je) van die lekkere chocoladereep. Vergeet niet dat chocolade met een hogere concentratie cacao meer van deze stemmingverhogende voedingsstoffen bevat. Dus als je de keuze hebt raden wij je aan te kiezen voor donkere chocolade.

Hoewel we door menstruatiepijn onze baarmoeder soms wel kunnen haten, hoef je niet alleen te lijden of het gevoel te hebben dat je niet om hulp kan vragen. Menstruatiepijn zou je niet moeten weerhouden van alle activiteiten die je wilt doen. 

Onze tips over het verlichten van je menstruatiepijn moeten je helpen om de meeste pijn weg te nemen, zodat je door kunt gaan met je leven. Het is ook de moeite waard om vriendinnen te bellen en te vragen wat zij doen om de pijn te verzachten. Erover praten kan je helpen om met al die emoties om te gaan en misschien krijg je nog leuke aanvullende tips ook!

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Radboud UMC