Is mijn vagina gezond

Wanneer je er langer bij stil staat, zijn vagina's best cool.

Ze reinigen zichzelf, kunnen ruimte maken voor een baby en zijn heel sterk. Omdat vagina’s zo’n bijzonder lichaamsdeel zijn is het belangrijk om haar in topconditie te houden en goed te kijken naar de signalen die het geeft.

Maar hoe weet je of jouw vagina gezond is of niet? Er zijn een paar symptomen die erop kunnen wijzen dat er iets aan de hand is. Weten waar je op moet letten kan helpen om op tijd de nodige maatregelen te nemen en ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. En wees gerust, het is niet ingewikkeld om je vagina gezond te houden. Met een paar eenvoudige gewoonten kun jij ervoor zorgen dat jouw vagina gezond blijft. Kijk samen met ons mee hoe je jouw vagina gezond kan houden en hoe je weet dat er iets aan de hand is.

Je vagina gezond houden

Een gezonde vagina is niet alleen belangrijk voor je algehele zelfvertrouwen, maar ook voor je eigen comfort en zelfvertrouwen. Door een goede intieme hygiëne routine te volgen en enkele eenvoudige aanpassingen te maken kun je ongemakken en infecties voorkomen. Van het kiezen van het juiste ondergoed tot het op tijd vervangen van je menstruatieproducten.

Zelfreinigende vagina

Vagina’s zijn goed in het reinigen van zichzelf en produceren afscheiding om bacteriën en dode cellen te verwijderen. Dit proces zorgt ervoor dat de natuurlijke pH-waarde van je vagina en de bacteriële balans goed blijft. Om dit te behouden is het belangrijk om je vagina niet inwendig te wassen. Dit kan het delicate evenwicht verstoren en leiden tot meer problemen, zoals bacteriële vaginose of een schimmelinfectie. Was alleen voorzichtig de buitenkant van je vagina met lauw water en een milde, ongeparfumeerde zeep.

Vermijd geparfumeerde producten

Probeer niet alleen geparfumeerde zeep te vermijden, maar alle producten waar geurstoffen aan zijn toegevoegd. Deze kunnen het natuurlijke evenwicht van je pH en bacteriën verstoren en zorgen voor irritaties en allergische reacties. Kies daarom altijd voor ongeparfumeerde producten die speciaal ontworpen zijn voor de gevoelige huid.

Intieme hygiëne

Tijdens je menstruatie is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan je intieme hygiëne. Draag tampons bijvoorbeeld niet langer dan acht uur om de kans op Toxic Shock Syndroom (TSS) te minimaliseren. Voor andere menstruatieproducten, zoals maandverband, inlegkruisjes en menstruatie ondergoed, is het ook belangrijk dat je ze regelmatig vervangt om irritaties en doorlekken te voorkomen.

Kies de juiste kleding

Het is beter voor je vagina om katoenen ondergoed te dragen. Deze stof is ademend en absorbeert vocht beter, wat helpt om de groei van bacteriën en schimmels te verminderen. Vermijd ondergoed dat gemaakt is van synthetische materialen die vocht vasthouden. Probeer ook om na het sporten en als je gezweet hebt zo snel mogelijk je kleding en ondergoed te vervangen.

Gezond eten

Wist je dat een gezond dieet en voldoende hydratatie ook goed is voor het behouden van een gezonde vagina? Voeding met probiotica, zoals yoghurt, kan helpen om de balans van goede bacteriën in je vagina te ondersteunen. Drink daarnaast voldoende water en probeer groenten, fruit en volle granen toe te voegen aan je dieet.

Symptomen dat je vagina niet gezond is

Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer je vagina gezond is en wanneer niet. Toch kunnen kleine veranderingen in je afscheiding en andere symptomen wijzen op mogelijke problemen. Weten op welke signalen je moet letten en wat voor jou normaal is kan helpen om je vagina gezond te houden.

Waterige of dikke witte afscheiding

Als je merkt dat jouw witte afscheiding opeens waterig of dikker wordt en je krijgt te maken met een intense jeuk, dan kan dit duiden op een schimmel. Ongeveer drie op de vier krijgt een keer te maken met een schimmelinfectie [1]. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.

Het kan ook betekenen dat je vaginale pH uit balans is. Dit wordt veroorzaakt door een overmatige groei van microscopische gist en is niet seksueel overdraagbaar. Met anti-schimmel medicatie van de apotheek kan het eenvoudig worden verholpen.

Witte of grijsachtige afscheiding

Afscheiding die grijsachtig van kleur is en een visgeur heeft kan duiden op een onschuldige vaginale infectie, ofwel een bacteriële vaginose. Het houdt eigenlijk in dat de normale bacteriën in je vagina uit balans zijn. Deze vorm van infectie komt vaak voor en is niet seksueel overdraagbaar. Wel is het goed om een afspraak bij je huisarts te maken, zodat hij of zij je antibiotica kan voorschrijven.

Gele of groene afscheiding

Heb je groene of gele afscheiding en begint het visachtig te ruiken? Merk je daarnaast dat je vagina jeukt, pijn doet, opgezwollen is en doet het zeer wanneer je moet plassen? Dit kan betekenen dat je een trichomoniasis hebt. Deze wordt veroorzaakt door een kleine parasiet en kan verholpen worden middels een antibiotica. Maak een afspraak bij je huisarts om de nodige medicatie te krijgen.

Veel afscheiding met bloed

Als je bruine afscheiding hebt en pijn in je bekken met plassen, je bloedt nadat je seks hebt gehad of spotting hebt tussen je menstruaties in, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt met je huisarts. Dit kunnen namelijk symptomen zijn van chlamydia of gonorroe. Hoewel beide soa’s gemakkelijk met antibiotica verholpen kunnen worden, kunnen ze wel voor serieuze problemen zorgen als ze niet worden behandeld.

Veel afscheiding en blaren

Pijnlijke blaren rondom je vagina kunnen een signaal zijn dat je genitale herpes hebt, wat wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus. Maak zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts als je vermoedt dat je herpes hebt. Hij of zij kan je een antiviraal medicijn geven om de symptomen onder controle te krijgen, maar houdt er rekening mee dat bij de meeste mensen het een terugkerend fenomeen is.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron: 

[1] Womens Health