Puistjes of bultjes op schaamlippen - Wat zit er op mijn vulva?
Je vulva is een van de meest gevoelige delen van je lichaam
Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash
Er kunnen allerlei dingen op je vulva verschijnen, zoals irritatie, uitslag, puistjes en bultjes. In dit artikel gaan we het hebben over deze bultjes en puistjes, zodat als jij de volgende keer een verandering opmerkt je weet wat er aan de hand is. Naast de dagelijkse verzorging van je V-Zone zijn er enkele andere dingen waar je rekening mee moet houden. Voorkom dat deze puistjes een probleem worden.
De V-Zone
Als je naar het toilet gaat, onder de douche staat of masturbeert is het normaal om je V-Zone te verkennen. Dit is je vagina, vulva en de V-vormige voorkant die je kunt zien. Hoe vaker je kijkt, hoe beter. Zo weet jij hoe normaal er voor jou uitziet en zie je gemakkelijk wanneer er iets niet in orde is. Misschien zie je een paar bultjes of witte vlekken op je vulva of misschien ziet de huid rond je vaginale opening (je schaamlippen) er een beetje ontstoken uit. Moet je je gelijk zorgen maken? Als het puistje niet bijzonder pijnlijk is, niet groter wordt of zich niet verspreidt dan is het waarschijnlijk niet iets ernstigs.
Het is normaal als je een beetje in paniek raakt als je iets ongewoons op je lichaam ziet. Je vulva, vagina en schaamstreek zijn allemaal gevoelige delen van het lichaam. De kleinste veranderingen kunnen soms de huid van streek maken en dat zou je kunnen zien of voelen. Deze huidaandoeningen, hoe tijdelijk ze ook zijn, kunnen soms erg oncomfortabel zijn.
Laten we eens nader bekijken wat je op je V-Zone kunt aantreffen. Zo kun je eventuele symptomen herkennen en weet je wanneer je het beste naar de dokter kunt gaan.
Puistjes op schaamlippen
Je kunt kleine bultjes in en rond je schaamlippen zien en je afvragen waar ze vandaan komen. Deze kleine bultjes worden vaginale puistjes genoemd en zien er ongeveer hetzelfde uit als een puistje op je gezicht. Technisch gezien zijn het geen puistjes en komen ze meestal voor rond je schaambeen en vulva, in plaats van in de vagina zelf. Wat kunnen deze kleine bultjes of puistjes zijn? Het kunnen onder andere ingegroeide haren zijn, maar ook eczeem of een soa.
Ingegroeide haren
Oorzaken
Het verwijderen van schaamhaar is een persoonlijke keuze: de een vindt het prettig, de ander doet het liever niet. Degenen die dat wel doen, kunnen tijdens het scheren per ongeluk bacteriën in de haarzakjes laten binnendringen. Dit kan er voor zorgen dat er kleine rode jeukende bultjes of puistjes ontstaan op de plaats waar de haar zat [1].
De wetenschappelijke naam hiervoor is folliculitis, ofwel scheerbultjes. Dit wordt vaak veroorzaakt door een scheermesje, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Niet alleen ontharing kan er namelijk voor zorgen dat er bacteriën de haarzakjes binnendringen. Het kan ook komen door het dragen van strak ondergoed, zweten, krabben, vaak over je huid wrijven of wrijving in het algemeen.
Behandeling
Nu we de mogelijke oorzaken weten kunnen we kijken wat je kunt doen om ingegroeide haartjes te voorkomen. Overweeg bijvoorbeeld om ander ondergoed te gaan dragen of om een pauze te nemen van het scheren om zo je huid te laten rusten. Zodra je een klein bultje of puistje ziet is het beter om er niet aan te zitten, ze verdwijnen normaal gesproken vanzelf namelijk. Probeer niet te krabben of ze uit te knijpen, want dat maakt de bultjes meestal alleen maar erger. Ook zou dit kunnen zorgen voor een infectie of een ander, ernstiger probleem. Eventueel kun je een warmtekompres gebruiken om het ongemak te verlichten. Denk hierbij aan een handdoek gedrenkt in warm water. Druk het tegen het gebied aan en druk er lichtjes tegenaan totdat de zwelling begint af te nemen.
Lees meer over het scheren van je schaamhaar
Contactdermatitis of eczeem
Oorzaken
Contactdermatitis of eczeem treedt op wanneer bepaalde chemicaliën in contact komen met je huid en deze hierop reageert. Dit kan komen door producten zoals zeep, wasmiddel, een bepaalde stof of parfums. Ze kunnen de pH van je vagina veranderen, wat een droge vagina en/of algemene irritatie kan veroorzaken. Daarom mag je nooit je vagina wassen! Ook kan het je vulva-huid irriteren, wat resulteert in puistje-achtige bultjes die kunnen jeuken en/of pijnlijk kunnen zijn [2].
Behandeling
Om contactdermatitis te stoppen is het belangrijk om dingen uit te sluiten. Komt het door de zeep die je dagelijks gebruikt, je wasverzachter of misschien zelfs je type ondergoed? Als je eenmaal hebt ontdekt wat het is, is het verstandig om dit product niet meer te gebruiken om verdere irritaties te voorkomen. In de tussentijd kun je de plek(ken) eventueel verkoelen met een ijskoude handdoek of een andere verkoeling.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
Oorzaken
Bultjes, jeuk en roodheid op en rond je vulva zijn ook veelvoorkomende symptomen van verschillende soa's. Herpes, genitale wratten, syfilis en molluscum contagiosum zijn enkele type soa's die deze bultjes of zweren rond je vulva kunnen veroorzaken [3]. Een soa kun je krijgen door het hebben van onbeschermde seks (seks zonder condoom of deze is kapot gegaan). Wanneer je dus aanhoudende ongemakken ervaart in je V-Zone en je hebt onbeschermde seks gehad dan kunnen de klachten hiervan de oorzaak zijn.
Behandeling
Soa's kunnen eng klinken, maar jaarlijks worden er 11 duizend Nederlanders positief getest op een of meerdere soa’s [4]. Gelukkig kunnen veel van hen met medicijnen worden behandeld. Dus na onbeschermde seks en aanhoudende jeuk, ongemak of bulten rond je vulva, is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts of de GGD. Het klinkt misschien wat gênant om met een soa aan hun deur te verschijnen, maar onthoud dat het professionals zijn (ze hebben het allemaal gezien). Het is hun taak om jou te helpen door een medische diagnose en eventuele noodzakelijke behandeling te geven. Bovendien verdient je vulva de beste zorg die je ervoor kunt krijgen.
Overige oorzaken
Zweetbultjes
Houd het gebied rond je V-Zone droog. Wanneer deze constant vochtig is van het zweet dan heb je een hoger risico op het ontwikkelen van puistjes en andere problemen. Je talgklieren kunnen verstopt raken en net als op je gezicht kan dit puistjes veroorzaken. Dit betekent dus zo snel mogelijk je sportkleding of natte badkleding uittrekken.
Genitale skin-tags
Skin-tags rond je genitale gebied kunnen vaak voorkomen worden en zien eruit als een plat of rond huidflapje. Vaak hebben ze de grootte van een rijstkorrel en groeien ze niet veel. Ze zijn huidkleurig of lichtbruin en voelen zacht aan [5]. Skin tags zijn ongevaarlijk en hoeven niet verwijderd of behandeld te worden. Als ze storend zijn, kan een arts of huidtherapeut ze weghalen.
Omgaan met puistjes of bultjes
Als je puistjes of bultjes op of rond je vulva begint op te merken, kan het even schrikken zijn totdat je weet wat de oorzaak is, vooral gezien alle mogelijkheden. Het is belangrijk dat je niet meteen in paniek raakt en in plaats daarvan de tijd neemt om uit te zoeken wat er aan de hand is.
Stel jezelf simpele vragen zoals: "Met welke zeep was ik mijn vulva?", "Wanneer heb ik me voor het laatst geschoren?", "Gebruik ik een ander wasmiddel?" of "heb ik onlangs onbeschermde seks gehad?". Meestal gaat uitslag op je V-Zone vanzelf over, maar als het pijnlijk of vervelend wordt en/of gepaard gaat met geel-groene afscheiding, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen: