Verwijderen van schaamhaar
Velen van ons verwijderen hun schaamhaar, maar het is geen slecht idee om het haar te laten zitten.
Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen+ kiezen voor waxen. Ze vinden dat ze niet schoon zijn als ze schaamhaar in hun V-zone hebben.
Schaamhaar verwijderen
Het is natuurlijk logisch dat het daar beneden wat zweterig kan worden als je je schaamhaar gewoon maar laat groeien, dus het is handig om het af en toe bij te werken. Maar je hoeft het echt niet allemaal weg te halen. Schaamhaar verwijderen en hoe je dit doet blijft altijd een persoonlijke keuze. Je moet doen wat voor jou goed voelt en wat bij jou past.
Schaamhaar scheren
Als je kiest voor gedeeltelijke of volledige verwijdering van je schaamhaar, dan is het belangrijk om ingegroeide haartjes, snijwondjes of ontsteking van de haarzakjes te voorkomen. Als je seksueel actief bent, heb je door de wondjes nog meer risico op soa's. Deze kunnen ook worden overgedragen via kleine wondjes in de huid. Houdt daarom rekening met de volgende punten:
- Maak gebruik van een scherp scheermes. Een bot mes geeft namelijk meer kans op snijwondjes.
- Gebruik ook scheerschuim zodat het scheren makkelijker gaat.
- Je kunt het beste met de haargroei mee scheren. Dit voorkomt ingegroeide haartjes, snijwondjes of ontsteking van de haarzakjes.
- Neem de tijd en gebruik je andere hand om de huid van je vulva strak te trekken.
Schaamhaar ontharen
Ontharingscrèmes voor je bikinilijn en schaamstreek raden wij af. Die kunnen de kwetsbare huid van je vulva irriteren.
Schaamhaar laseren
Laserontharing en elektrolyse zijn de makkelijkste methodes om je V-zone permanent te ontharen. Laat het professioneel doen door een gediplomeerde dermatoloog in een goed aangeschreven kliniek, en volg het advies voor nazorg goed op. Maar deze behandelingen zijn vaak niet goedkoop.
Schaamhaar waxen
Sommige kiezen ervoor om het te waxen. Als je daar ook voor kiest, dan is het belangrijk om te weten dat er veel risico's aan verbonden zijn, zoals ingegroeide haartjes, infecties van de haarzakjes en verbranding van de huid. Er is ook een kleine kans op een ernstigere infectie, zoals cellulitis als gevolg van waxen. Daarom is het belangrijk om het zelf te doen of naar een goed aangeschreven kliniek te gaan waar ze op de hygiëne letten en waar wax niet wordt hergebruikt. Zorg ervoor dat de schoonheidsspecialiste een nieuwe strip en nieuwe wax gebruikt. Breng na het waxen een vochtinbrengende crème met aloë vera of kokosnootolie aan om het gewaxte gebied zacht te maken en herstel te bevorderen. Wij raden het af om je vagina te waxen wanneer je ongesteld bent. Tijdens je menstruatie is alles gevoeliger en dus ook je vagina.
Gebruik een scrubdoekje om ingegroeide haartjes te voorkomen. En misschien wil je een inlegkruisje gebruiken om je elke dag fris te voelen, zoals Libresse Dailyfresh inlegkruisjes.
Als je liever niet al je schaamhaar wilt verwijderen, kun je je schaamhaar ook regelmatig bijwerken met een schone nagelknipper. Op die manier voel je je prettig en fris, en hoef je niet bang te zijn voor infecties.
Het verwijderen van schaamhaar is een persoonlijke keuze. Doe wat voor jou goed voelt.
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.