ongesteld

Ken je dat gevoel? Dat je naar het toilet gaat en denkt: ‘Verhip(ster)! Wat doet dat in mijn broekje en wat moet ik ervan vinden?’

Maak je geen zorgen. Vagina vocht is de normaalste zaak van de wereld en hoort er allemaal bij.

Van je lijf kan je leren

Maar er is meer goed nieuws! Als je weet wat je zoal kunt tegenkomen in je slipje - en waarom – leer je de subtiele seintjes van je V-Zone (=Vagina, Vulva en V-vormige buitenkant) lezen als een goed boek.

Deze pagina’s helpen je spotting snappen, afscheiding ontcijferen en er relaxed mee om te gaan. Of het nu rood, geel, wit, grijs of groen ziet. En alles daar tussenin.

Afscheiding

Zie je afscheiding in je slip? Mooi zo. Want intiem vocht is niet alleen de normaalste zaak van de wereld. Het is ook dé manier waarop je vagina zichzelf in balans houdt en reinigt. Petje af, vagina!

Aan de kleur kun je zien hoever je op dat moment in je cyclus zit. Van melkachtig wit tot roomkleurig. En van lichtrozig tot groenig-geel. Het is allemaal het werk van hormonale veranderingen - denk puberteit, zwangerschap of eisprong. Maar ook opwinding (waarover straks meer), verandering van vitaminen, antibiotica of zelfs bepaalde etenswaren hebben invloed op de kleur van je afscheiding [1].

Wanneer naar de dokter?

Afscheiding kun je zien als een handige manier om te weten hoe je lichaam ervoor staat. Krijg je jeuk? Zie je korrelige afscheiding? Of ruik je een visachtig geurtje? Dan kan het zijn dat je pH waarde uit balans is en dat je een ontsteking of een vaginale infectie hebt [2]. En kan je beter even een afspraak met je huisarts maken!

Verschillende kleuren afscheiding

Wit, helder, roomkleurig of zelfs lichtroze? In de loop van iedere cyclus zie je je afscheiding veranderen. Is het licht groenig-geel – en ruikt het onaangenaam – dan zou dat kunnen wijzen op een ontsteking. Even opletten dus.

Spotting

Wie ongesteld wordt, hoe onregelmatig ook, (her)kent het verschijnsel ‘spotting’. Dat is namelijk de bloed-achtige afscheiding die met je cyclus mee kleurt. En die net voor je menstruatie meestal roze begint, verandert in helder kersenrood, om aan het eind een soort roestbruin te kleuren [1]. Een beetje als een kleurenwaaier, maar dan in je broekje. Ook verandering van anticonceptie, een zwangerschap of de overgang kunnen spotting veroorzaken.

Wanneer naar de dokter?

Is het alleen maar rood wat de klok slaat? Dan kan dat wijzen op – bijvoorbeeld - een ontsteking. Luister naar je lichaam en maak je zorgen bespreekbaar met je huisarts of gynaecoloog.

bruine afscheiding

Van helder kersenrood tot roestbruin, de bloed-achtige afscheiding in je broekje noemen we ‘spotting’.

Seksgerelateerd vocht

Als je opgewonden bent, laat je vagina dat merken door waterig, helder vocht af te scheiden. De bloedvaten hebben zich dan zo ver verwijd dat ze vocht doorlaten [3]. Slim. Want dit vocht uit je baarmoeder werkt als glijmiddel. En voorkomt dat je scheurtjes of pijn krijgt als je seks hebt. Of dat nu met een ander is, jezelf, door penetratie of ‘zomaar’.

Ondanks dit natuurlijke glijmiddel zijn er ook mensen die altíjd een beetje bloed verliezen na penetratie. Die afscheiding ziet er dan vaak een beetje rozig uit.

In en na de overgang – en op sommige momenten in je cyclus – kun je vaker drogere vagina hebben. De oorzaak? Veranderende hormonen en minder oestrogeen- en progesteronproductie [4]. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je geen goede seks kunt hebben. Probeer gewoon een glijmiddel op waterbasis. Of gebruik – ja, ook voor je V-Zone - een vochtinbrengende creme.

Wanneer naar de dokter?

Heb je pijn? Krijg je dikkere afscheiding die sterker ruikt? Dat kúnnen aanwijzingen zijn dat je bacteriële vaginose hebt. Deze ontsteking komt vaak voor en wordt veroorzaakt doordat de zuurgraad van je vagina verstoord is. Door seks of zelfbevrediging bijvoorbeeld. Of door speeltjes die niet helemaal goed schoon zijn. Bacteriële vaginose is gelukkig gemakkelijk te verhelpen met antibiotica. Hou je ogen – en neus - daarom goed open als iets niet helemaal lekker voelt. Of ruikt dus.

Seksgerelateerd vocht

Wit, helder en waterig of zelfs heel lichtroze afscheiding? Heel normaal als je dit soort after-seks vocht in je broekje vindt.

Een paar druppeltjes plas

We kennen het allemaal. Het ene moment lig je nog dubbel. Het andere moment valt er niks meer te lachen. Nou ja, ongelukjes gebeuren. En licht urineverlies kan op iedere leeftijd voorkomen. Wel zien we dat bevallingen of hormoonverandering in de overgang [5] de kans erop vergroten. Kegeloefeningen helpen je bekkenbodem te verstevigen. Dat zijn de spieren die je aanspant als je wilt stoppen met plassen [6]. In de tussentijd kan een inlegkruisje voorkomen dat je doorlekt of dat er nare geurtjes vrijkomen.

Wanneer naar de dokter?

Als je vaak ongewenst urine verliest, kan dat een teken zijn dat er iets ergers aan de hand is. Maak daarom gerust een afspraak met je huisarts als je last hebt van een zwakke blaas.

plas kleur

Een paar druppeltjes plas verliezen doordat je niest, hoest, opstaat, iets zwaars tilt, of bijvoorbeeld trampoline springt, kan iedereen op iedere leeftijd overkomen.

Zweet

Net als je oksels, is je V-Zone vergeven van de zweetklieren en haarzakjes. Niet gek dus dat het daar warmer - en vooruit, vochtiger - kan worden dan op andere plekken van je lichaam.

Zo’n broeierige omgeving is natuurlijk de perfecte broedplaats voor bacteriën. Kiezen voor een niet-zo-skinny spijkerbroek en een katoenen slipje in plaats van synthetisch ondergoed kan dat voorkomen. Net als even een schoon broekje aantrekken als je gesport hebt [7].

Wanneer naar de dokter?

Als je last krijgt van jeuk, irritatie of als je merkt dat je afscheiding verandert, kan je last hebben van een schimmelinfectie. Een ‘sport-vagina’ of bacteriële vaginose voelen zich namelijk lekker thuis in een warme, vochtige omgeving als je V-Zone. Maar – no sweat – dit soort kwaaltjes zijn gemakkelijk te verhelpen. Bespreek ze gewoon met je huisarts als je je zorgen maakt.

witte afscheiding

Zweten/transpireren in je V-Zone is heel normaal. En niet meer dan logisch als je weet hoeveel zweetklieren en haarzakjes je daar hebt.

Vinger aan de V-Zone

Kortom. Intiem vocht is normaal en al helemaal niks om je voor te schamen of je zorgen over te maken. Sterker nog: het is de manier waarop je lichaam met je deelt hoe het er van binnen voor staat. Vinger aan de pols houden, kan echter nooit kwaad. En maak je je ergens druk over? Bespreek het met je huisarts. Lees hier meer over een gezonde vagina.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Healthline - Vaginale afscheiding

[2] Healthline - Veel afscheiding

[3] Healthline - Witte afscheiding

[4] Healthline - Menopauze

[5] Healthline- Incontinentie

[6] Healthline - Kegel oefeningen

[7] Healthline - Zweten

[8] Healthline - Infectie