Hoe lang ben je ongesteld?
Ben je voor één of twee dagen ongesteld? Heb je meerdere menstruaties in één maand?
Ben je wanhopig je ondergoed aan het controleren om te zien of je al ongesteld bent geworden? Of ben je misschien juist angstig aan het wachten totdat het voorbij is? Komt je menstruatie helemaal niet of lijkt er geen eind aan te komen? Onze menstruatiecyclus kan ons af en toe verrassen door het onverwachte op ons pad te brengen. Maar hoe lang ben je nu eigenlijk ongesteld?
Het belangrijkste is dat je menstruatie je nooit zou moeten belemmeren in de dingen die je wilt doen! En hoewel er geen duidelijk antwoord is op de vraag “Hoe lang ben ik ongesteld?”, kun je je lichaam wel beter begrijpen als je weet wat normaal is en wat ervoor kan zorgen dat het langer of korter duurt.
Hoeveel dagen ben je gemiddeld ongesteld?
Als het om ons lichaam gaat dan is de gemiddelde duur van iets moeilijk te voorspellen. Elk lichaam is namelijk uniek en we weten nooit zeker hoe het ergens op zal reageren. Voor je menstruatie geldt dat deze plaatsvindt tijdens je cyclus, welke ongeveer 21 tot 42 dagen duurt [1]. Binnen deze periode ben je voor enkele dagen ongesteld, waarvan de dag dat het begint vaak wordt beschouwd als de eerste dag van je menstruatiecyclus. Hoe lang je precies ongesteld bent verschilt van persoon tot persoon. Daarom is het beter om het aantal dagen niet te vergelijken met anderen. Elk lichaam en elke cyclus is namelijk anders.
Aan de andere kant kunnen menstruaties soms ook volledig onregelmatig en niet consistent zijn. Zo kun je last hebben van doorbraakbloedingen, bijzonder hevige menstruaties, ééndaagse menstruaties of zelfs meerdere keren ongesteld zijn binnen een paar weken. Op het moment zelf kan het verontrustend lijken, maar vaak is het gewoon een teken dat je lichaam zich aanpast aan een hormonale verandering. In de meeste gevallen reguleert je menstruatie zich vanzelf weer.
Heb je voor een langere periode last van onregelmatige of hevige menstruaties? Of heb je het gevoel dat er iets niet helemaal klopt? Je kunt natuurlijk altijd een afspraak maken met je huisarts, zodat hij/zij je kan adviseren en zo nodig helpen met een oplossing.
Hoe lang duurt je eerste menstruatie?
Als je net begint te puberen dan wacht je misschien vol ongeduld op je eerste menstruatie. De kans is echter groot dat je nog niet helemaal hebt nagedacht over wat er precies gebeurt en hoe lang je ongesteld bent. In principe is er geen vast aantal dagen voor hoe lang je eerste menstruatie moet duren. We zijn allemaal verschillend namelijk!
De eerste keer dat je ongesteld bent zal waarschijnlijk heel licht zijn en ook maar een dagen duren. Je lichaam is nog aan het leren hoe het zich moet aanpassen aan de nieuwe niveaus van de hormonen; oestrogeen en progesteron. Deze hormonen worden tijdens je puberteit aangemaakt [2]. Na een paar maanden zou je menstruatie zichzelf moeten reguleren en voor jou regelmatig worden.
Hoeveel dagen zit er tussen je menstruatie?
Het is fijn om te weten wanneer je ongeveer jouw volgende menstruatie kunt verwachten. Zo kun jij je alvast voorbereiden door wat extra menstruatieproducten in je tas te doen of door wat verwenmomentjes voor jezelf in te plannen.
Er is geen exact aantal dagen dat er tussen een menstruatie zit. Ieder lichaam gaat anders om met hormonen en een cyclus, waardoor de periode tussen je menstruaties langer of juist korter kan zijn dan bij anderen. Het is ook heel normaal dat je cyclus per maand verandert. Zo kan het voorkomen dat er eerst 24 dagen tussen zat en de maand erna niet.
Factoren die kunnen beïnvloeden hoe lang het duurt
Hoe lang je menstruatie duurt verandert constant. Soms is er geen specifieke verklaring waarom het plotseling langer of korter duurt. Ons lichaam is niet altijd te voorspellen, dus dat moeten we ook niet verwachten!
Je hormoonspiegel is vaak de belangrijkste reden waarom je langer of korter ongesteld bent. Laten we daarom eens kijken welke specifieke factoren je hormonen kunnen beïnvloeden.
Leeftijd566
Tijdens je puberteit (8 - 14 jaar), je perimenopauze en de menopauze (45 - 55 jaar) ervaar je drastische veranderingen in je hormoonspiegels [3]. Er vindt dan een afname of juist een toename plaats in je oestrogeen. Hierdoor kun je in deze periodes onregelmatige of frequente menstruaties en spotting ervaren. Zit je midden in de puberteit, perimenopauze of menopauze? Probeer dan geduldig te zijn en je lichaam de tijd te bieden om zich aan te passen aan deze nieuwe levensfases.
Anticonceptie
Sommige anticonceptiemiddelen kunnen beïnvloeden hoe lang je ongesteld bent. Gebruik je bijvoorbeeld een hormoon spiraaltje? Hier zit het hormoon progesteron in wat je baarmoederslijmvlies verdunt. Als gevolg kan je minder bloedverlies hebben en een kortere menstruatie [4].
Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over hoe anticonceptie je menstruatie kan beïnvloeden.
Algemene gezondheid
Gezondheidsproblemen, zoals endometriose en PCOS kunnen ook de duur en de frequentie van je menstruatie veranderen. Bij endometriose duurt het namelijk langer, omdat er meer baarmoederslijmvlies moet worden afgestoten. Bij PCOS kan er een onregelmatige cycli ontstaan of kan je menstruatie zelfs helemaal stoppen, omdat de eitjes niet regelmatig worden afgegeven.
Naast gezondheidsproblemen kan ook stress van invloed zijn op hoe lang je menstruatie duurt. Het is ironisch hoe gemakkelijk je kan stressen over het feit dat je gestrest bent. Neem daarom de tijd om iets te doen wat je leuk vindt en probeer te ontspannen. Hiermee kan je voorkomen dat het je cyclus gaat beïnvloeden. Proneer dus naar je lichaam en je grenzen te luisteren. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd praten met vrienden of contact opnemen met een therapeut.
Merk je dat je onregelmatige menstruatie blijft aanhouden? In dat geval is het een goed idee om een afspraak te maken met je huisarts voor medisch advies.
Waarom verandert het aantal dagen?
Er is geen waterdichte manier om het aantal dagen dat je ongesteld bent te controleren. Aan de andere kant zijn er wel dingen die je kunt doen om er gemakkelijker mee om te gaan, zoals het gebruiken van een anticonceptiemiddel. Daarnaast zijn er nog manieren om je menstruatie tijdelijk te stoppen of uit te stellen als het echt nodig is voor een speciale gelegenheid of gebeurtenis.
In het algemeen is het de moeite waard om voorbereid te zijn door je PMS symptomen en menstruatiedagen op te schrijven in een agenda of bij te houden via een menstruatietracker. Zo kun je beter begrijpen wat voor jouw lichaam “normaal” is. Het is ook handig om wat menstruatieproducten bij de hand te houden voor het geval je menstruatie onaangekondigd komt!
Ook al kan het van maand tot maand anders zijn hoe lang je ongesteld bent, hopelijk helpt het je wanneer je meer weet over waarom deze veranderingen kunnen plaatsvinden. Vooral als je wat verschillen bent gaan merken. We begrijpen dat het lastig kan zijn en stress kan geven als je niet precies weet wanneer je menstruatie begint of eindigt. Dit is wel nu eenmaal hoe de natuur werkt. Geef jezelf de tijd om het ritme van je lichaam te leren herkennen!
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen: