Alles wat je wilt weten over vulva's
Waar zit de vulva? Hoe ziet een "normale" schaamlip eruit? Het vrouwelijk voortplantingssysteem is bijzonder en kan veel zijn om over te leren
Ieders lichaam is uniek en anders. Maak je dus geen zorgen over hoe jij er uitziet. Probeer in plaats daarvan je eigen lichaam zo goed mogelijk te begrijpen en zelfverzekerd te zijn over waar je belangrijkste vrouwelijke lichaamsdelen zitten.
Laten we alles bespreken wat je moet weten over je V-zone en voortplantingssysteem, zodat jij straks een expert bent.
Wat is een vulva en waar zit het?
Vulva verwijst naar de uitwendige en dus zichtbare delen van de vrouwelijke genitaliën. Het bestaat uit een clitoris, de grote en kleine schaamlippen, de uitgang van de plasbuis, de vaginale opening, de anus en al het weefsel dat deze delen tussen je benen omringt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit hele gebied dus niet je vagina.
Elke vulva is uniek en ze hebben allemaal een andere vorm en grootte. Zo zijn sommige behaard en andere getrimd, maar een ding hebben ze gemeen; elke vulva is goed genoeg en mooi. Vooral schaamlippen kunnen variëren in vorm, grootte en kleur. Weet dat het dus niet uit maakt hoe jouw vulva en schaamlippen eruitzien.
Omdat vulva's een extreem gevoelig gebied zijn, is het belangrijk om een goede intieme routine te hebben en te ontdekken welke producten werken voor jou. Iedereen heeft zijn eigen intieme routine, dus doe wat het beste past bij jou en je vulva.
Wat is een clitoris?
Wist je dat het grootste deel van een clitoris in het lichaam zit? In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een clitoris meer dan alleen het kleine zichtbare knopje aan de voorkant van een vulva.
Een clitoris bestaat uit vijf belangrijke delen, waarvan een klein deel buiten je lichaam zit en de rest zit in je lichaam. De glans clitoris en clitorishoed zitten buiten je lichaam en het lichaam van de clitoris, de crura en de vestibulaire bollen zitten in je lichaam. Verwarrend? Laten we er eens dieper op in gaan.
Glans clitoris
De glans clitoris is het kleine zichtbare knopje buiten je lichaam, wat niet veel groter is dan een erwt. Dit deel van de clitoris wordt beschermd door een huidplooi, die we de clitorishoed noemen. Je zou het kunnen vergelijken met een ijsberg. Het grootste gedeelte ligt onder het wateroppervlak en alleen het topje is zichtbaar. Dit is bij een ciltoris precies hetzelfde.
Clitorishoed
Een clitorishoed is in feite het vrouwelijke equivalent van een man's voorhuid. Net als schaamlippen komt het in verschillende maten, vormen en kleuren. Ga dus niet aan jezelf twijfelen over hoe die van jouw eruit moet zien.
Maar wat is nu eigenlijk het doel van een clitoris en waar dient het voor? Nou, één voordeel is genot. Een clitoris is namelijk sterk verbonden met seks, intimiteit en is een extreem gevoelig deel van je lichaam. Dit komt door de meer dan 15.000 zenuwuiteinden die in een clitoris zitten.
Daarnaast kan het door de vorm direct gestimuleerd worden, via andere delen van een vulva of inwendig via de vagina. Als je seksueel opgewonden raakt dan zwelt een clitoris door de toename van bloedtoevoer naar de geslachtsdelen. Deze zwelling neemt toe totdat je een orgsme bereikt. Daarna keert het snel weer terug naar zijn onopgewonden staat. Behoorlijk krachtig dus voor iets waar we niet veel van af wisten.
Het vrouwelijke voortplantingssysteem
Het vrouwelijke voortplantingssystem is enorm bijzonder. Zo kan het veel plezier geven, baby's maken, maar ook zo veel pijn veroorzaken dat je ervan gaat gillen. Misschien heb je er iets over geleerd tijdens biologie, seksuele voorlichting op school of heeft een ouder het met je besproken, maar laten we het even kort samenvatten.
De vagina, eierstokken, eileiders, baarmoeder en uitwendige genitale organen maken allemaal deel uit van het vrouwelijke voortplantingssysteem.
Vagina
De vagina is een licht gebogen buis die ongeveer 7 à 12 cm lang is. Het verbidt de vulva met de baarmoederhals en wordt ook wel eens het geboortekanaal genoemd. Baby's komen namelijk via de vagina ter wereld. Elke vagina is anders en de grootte en vorm van die van jou kan in de loop van je leven veranderen.
Eierstokken
Eierstokken liggen een beide kanten van de baarmoeder en zijn ovaalvormige klieren die eicellen aanmaken en afgeven. Vraag jij je dus af waar een eisprong plaatsvindt, dan zijn eierstokken je startpunt.
Naast het aanmaken van eicellen maken je eierstokken ook oestrogeen en progesteron aan. Dit zijn de schommelende hormonen die te maken hebben met vruchtbaarheid. Ook zijn ze gelinkt aan PMS en kunnen ze een grote invloed hebben op hoe jij je van dag tot dag voelt.
Eileiders
Eileiders verbinden de eierstokken met het bovenste deel van een baarmoeder. De fimbriae, de kleine "vingerachtige" uisteeksels aan het uiteinde van eileiders, helpen om een bevruchte eicel naar de baarmoeder te brengen.
Baarmoeder
Dit is de plek waar een foetus zich ontwikkeld na een bevruchting. Het bestaat uit twee delen; de baarmoederhals en het baarmoederlichaam. De baarmoederhals is het kanaal waar sperma binnenkomt en het baarmoederlichaam is het belangrijkste deel van een baarmoeder. Hier ontwikkelen baby's zich en het kan tot wel 1.000 keer groeien.
Baarmoederslijmvlies, ook wel endometrium genoemd, wordt dikker om te zorgen voor een bevruchte eicel die zich hier nestelt. Staat zwanger worden niet op de planning? Dan wordt het baarmoedersljimvlies samen met de onbevruchte eicel als menstruatiebloed uitgescheiden tijdens je menstruatiecyclus. Dit bloed verlaat je lichaam via de baarmoederhals en de vagina door de vaginale opening.
Zo, dat was het, alles wat je moet weten over de vrouwelijke anatomie. We weten dat het veel is om in je op te nemen, dus als je iets niet begrijpt vraag dan advies aan een ouder, familielid of vriendin. En als je je zorgen maakt over hoe je er 'daar beneden' uitziet of.. nou ja, overal, dan is de deze gids over lichaamsbeeld iets voor jou!
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.