Adenomyose
Hoe weet je of je adenomyose hebt en wat is het verschil met endometriose of vleesbomen?
Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash
Hevige menstruatiebloedingen en pijnlijke krampen komen veel voor, maar zijn niet altijd symptomen van een normale menstruatiecyclus. Het kan betekenen dat je adenomyose, vleesbomen of endometriose hebt. Omdat deze aandoeningen veel op elkaar lijken, worden ze vaak verward met elkaar of verkeerd gediagnosticeerd.
Eerder schreven we al artikelen over endometriose en vleesbomen, maar wat is adenomyose nu precies? En wat is het verschil tussen deze aandoeningen? Laten we hier dieper op in gaan.
Wat is adenomyose?
Adenomyose is een vorm van endometriose, waarbij het weefsel op een andere plek dan in je baarmoeder groeit. Normaliter is de binnenkant van je baarmoeder bedekt met weefsel, ofwel je baarmoederslijmvlies. Bij adenomyose groeit het in een deel van je baarmoeder of verspreid over de hele spierwand.
Ongeveer 10 à 30% van ons heeft adenomyose [1], ook al weet een groot deel niet dat ze het heeft. Hoe kan dan? Er zijn verschillende redenen waardoor het lastig is om gediagnosticeerd te worden met deze aandoening. Dit komt eenerzijds doordat er door de wetenschap en geneeskunde nog niet veel aandacht besteed wordt aan de gezondheidsproblemen van vrouwen+ [2]. Hierdoor is er weinig geld voor onderzoeken die ons helpt aandoeningen, zoals adenomyose te begrijpen. Aan de andere kant zijn er nog steeds veel taboes rondom onze V-zone en wordt er nog weinig gesproken over dergelijke aandoeningen.
Velen van ons gaan er ook vanuit dat de pijnlijke menstruatiekrampen normaal zijn en uiteindelijk wel weer overgaan. Dit hoeft niet zo te zijn! Ook al is jou pijn niet fysiek te zien, betekent het nog niet dat het er niet is. Jouw pijn is echt en wat jij voelt ook.
Door meer te praten en te leren over adenomoyose kun je de symptomen op tijd herkennen en de juiste medische hulp zoeken die je nodig hebt. Of misschien kun je met deze kennis een familielid, collega of iemand anders die je kent helpen.
Wat is de oorzaak van adenomyose?
Tot op de dag van vandaag is de wetenschap er nog niet achter wat precies de oorzaak is van adenomyose. Dit komt eigenlijk door een ernstig gebrek aan medisch onderzoek, waardoor de aandoening te weinig wordt gediagnosticeerd. Ondanks dat er geen onderzoek is, zijn er wel enkele theorieën over wat de mogelijke oorzaak is.
Sommige suggereren dat het ontstaat door letsel aan je baarmoeder tijdens een bevalling. De ander zegt dat het wordt veroorzaakt door een genetische aandoening. We kunnen alleen maar hopen dat het antwoord dichterbij is dan we denken.
Wat zijn de symptomen van adenomyose?
Niemand ervaart adenomyose op dezelfde manier en de symptomen kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen van adenomyose zijn:
- Hevig bloedverlies
- Een opgeblazen gevoel door zwellingen van je baarmoeder
- Hevige menstruatiepijn
- Mentale en emotionele moe zijn waardoor je niks meer wilt dan in bed kruipen
Het kan ontmoedigend zijn om elke maand opnieuw met de symptomen om te moeten gaan. Probeer alleen niet al te hard te zijn voor jezelf. Als iets niet goed voelt en bovenstaande symptomen bekend voorkomen, dan is het misschien een goed idee om een afspraak met je huisarts te maken.
Het kan ook helpen om contact te zoeken met andere die hetzelfde meemaken. Ervaringen delen met mensen dicht bij je, zoals je moeder, zus of vriendin, of lid worden van (online) community’s die gefocused zijn op adenomyose kan een goede manier zijn om de emotionele steun te krijgen die je nodig hebt.
Adenomyose vs endometriose
Elke maand tijdens je menstruatiecyclus groeit en verdikt je baarmoederslijmvlies. Als je ongesteld bent wordt dit afgestoten. Het kan echter voorkomen dat de cellen van je slijmvlies verspreiden naar andere plekken waar ze n iet horen. Hierdoor kunnen aandoeningen ontwikkelen, zoals adenomyose of endometriose.
Hoewel beide aandoeningen op elkaar lijken, zit er een duidelijk verschil in en tasten ze andere delen van je lichaam aan. Endometriose groeit namelijk buiten je baarmoeder, rond je eierstokken, eileider en blaas. Adenomyose daarentegen groeit diep in de spierwand van je baarmoeder.
Omdat deze aandoeningen veel op elkaar lijken worden ze ook gemakkelijk met elkaar verward. Het is zelfs mogelijk om beide tegelijkertijd te ervaren, waardoor het nog moeilijker is om de juiste diagnose vast te stellen.
Adenomyose vs vleesbomen
Waar het bij adenomyose gaat om misplaatste cellen, zijn vleesbomen gladde, gespierde, niet-kankerachtige tumoren die in en rond je baarmoeder groeien. Net als met endometriose, hebben vleesbomen en adenomyose vergelijkbare syptomen, zoals hevige bloedverlies, pijnlijke menstruaties en een opgeblazen gevoel. Hierdoor worden ook deze twee aandoeningen vaak verkeerd gediagnosticeerd.
Hoe behandel je adenomyose?
De eerste stap voor het behandelen van adenomyose is vaak het beheersen van de symptomen. Hiervoor krijgen de meeste van ons medicijnen, zoals ontstekingsremmers en anticonceptiepillen, voorgeschreven. Er zijn ook andere behandelingsmogelijkheden om adenomyose onder controle te krijgen. Hormonale / niet-hormonale geneesmiddelen, een spiraaltje of in een uitzonderlijke situatie kan een operatie worden geadviseerd door je huisarts.
Probeer niet de hoop te verliezen als een behandeling niet direct werkt voor jou. Er zijn verschillende mogelijkheden en iedereen is ook anders. Vraag een arts wat het beste is voor jou.
Denk aan je eigen gezondheid
Helaas is er weinig onderzoek naar adenomyose en is er nog geen oorzaak bekend. Het is daarom zo belangrijk om erover te praten en onze verhalen en ervaringen te delen.
Het kan in het begin een overweldigende ervaring zijn als je te maken hebt met een van de symptomen en vermoedt dat het om adenomyose zou kunnen gaan. Wat belangrijk is om te onthouden is dat jouw pijn echt is en dat je niet in stilte hoeft te lijden. Hoewel het een moeilijk onderwerp kan zijn om over te praten kan het helpen om te praten met vrienden, familie of zelfs steungroepen. Zij kunnen je helpen om je beter te voelen. Door contact op te nemen met je huisarts en de juiste steun te zoeken kun je erachter komen wat er in je lichaam aan de hand is en de nodige steun krijgen.
Lees verder
Medische disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen: