endometriose op de darm

Wist je dat bij 2 tot 10% van de mensen met endometriose het op de darmen groeit?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies groeit op plaatsen waar het niet hoort te groeien. De afgelopen jaren is er steeds meer bewustzijn gecreëerd hierover, maar toch weten niet veel dat endometriose in verschillende soorten kan komen. Dit is afhankelijk van waar het weefsel precies groeit. Zoals je dus misschien al geraden hebt, vindt darmendometriose plaats in de darmen en vaak heel laag in de bekken [1].

Ondanks dat 176 miljoen vrouwen+ wereldwijd last hebben van endometriose [2], komt er nog steeds een verkeerde of geen diagnose. Als je weet hoe je endometriose op de darmen kan herkennen, dan kun je de hulp zoeken die je nodig hebt. Laten we daarom eens wat dieper ingaan op de tekenen, symptomen en behandelingen.

Tekenen en symptomen van endometriose op de darmen

Als je endometriose hebt of vermoedt dat je het hebt, dan vraag je je misschien af wat de specifieke symptomen van darmendometriose zijn. Ze lijken eigenlijk heel erg op die van andere darm gerelateerde aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom of aambeien. Zo veel zelfs dat ze vaak verward worden of verkeerd gediagnosticeerd. Het is dus zeker de moeite waard om een arts te raadplegen als je een van deze symptomen hebt:

  • Pijn bij poepen of als je een scheet laat. De wetenschappelijke naam hiervoor is Dyschezia.
  • Bekkenpijn tijdens het vrijen, ook wel dyspareunie genoemd.
  • Rectale bloeding - dit is wanneer er bloed uit je anus komt [1].

Het kan stressvol zijn om een van deze symptomen te herkennen bij jezelf, maar probeer kalm te blijven en uit te zoeken of er een patroon is. Bij endometriose op de darmen kunnen de symptomen erger worden voor of tijdens je menstruatie. Het bijhouden van je symptomen in een agenda of je telefoon is een goed begin om een mogelijk verband te vinden. Daarnaast zullen deze gegevens je arts helpen om, samen met een vaginaal onderzoek of echo, een diagnose te stellen en je advies en een behandeling te geven.

Behandelingsmogelijkheden voor endometriose op de darmen

Omdat endometriose een chronische ziekte is, kan het niet volledig genezen worden. Wel kan het behandeld worden zodat je door kunt gaan met je dagelijks leven. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden.

Vrij verkrijgbare pijnstillers

Pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen helpen om de pijn van darmendometriose te verminderen. Je arts kan ook sterkere pijnstillers voorschrijven om het ongemak te verlichten.

Hormoonbehandelingen

Hormoonbehandelingen, zoals de anticonceptiepil of een spiraaltje verminderen of stoppen je ovulatie, waardoor je menstruatie lichter en minder pijnlijk wordt.

Chirurgie

In sommige gevallen kan een operatie worden uitgevoerd om het aangetaste gebied in je darmen te verwijderen. Afhankelijk van hoe die het is, zijn er een paar mogelijkheden die je arts met je kan bespreken [1].

Het kan verontrustend zijn om er achter te komen dat je endometriose op de darmen hebt, maar er meer over leren kan helpen om ermee om te gaan. Met iemand in gesprek gaan of het delen van je gevoelens met iemand die je vertrouwt kan je helpen om je gesteund en gerustgesteld te voelen in een moeilijke periode. Niemand zou immers in stilte moeten lijden.

Overweeg om met goede vrienden en familie te praten of raadpleeg je huisarts voor geruststelling en medisch advies. Misschien kom je er wel achter dat anderen dicht bij je hetzelfde meemaken. Je kunt ook je endometriose verhaal hier met ons delen.

Disclaimer

Deze informatie over endometriose is in samenwerking geschreven met en gecontroleerd door de Endometriose Stichting. Op hun website kun je meer informatie lezen over endometriose en aanmelden voor interessante webinars.


Bronnen:

[1] Endometriose stichting

[2] Endometriosis