Wat is tamponziekte (Toxic Shock Syndrome)

Toxic Shock Syndrome, Tamponziekte, TSS; het heeft meerdere namen, maar wat is het precies?

Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash

Misschien heb je weleens gehoord van tamponziekte of Toxic Shock Syndrome en dat je het kunt krijgen als je tampons te lang draagt. Maar wist je dat iedereen het kan krijgen? Je kunt de aandoening namelijk ook krijgen als je het pessarium als anticonceptie gebruikt, je net bent bevallen of als je menstruatiecups gebruikt.

Gooi je tampons dus nog niet direct weg, want ze kunnen juist echte redders in nood zijn. Met een paar eenvoudige tips kun je ze zonder zorgen gebruiken. Daarnaast is het goed om je bewust te zijn van wat tamponziekte is en hoe het ontstaat, zodat je het kunt voorkomen.

Wat is Toxic Shock Syndrome?

Velen denken dat tamponziekte, ook wel Toxic Shock Syndrome genoemd, wordt veroorzaakt door het gebruiken van tampons. Maar eigenlijk ontstaat het wanneer bacteriën je lichaam binnendringen en giftige stoffen afgeven [1]. Iedereen kan het dus krijgen, zowel mannen als vrouwen+. Wel hebben jonge mensen een groter risico om tamponziekte te krijgen, omdat ze nog niet genoeg afweerstoffen hebben om de schadelijk stoffen te bestrijden [1].

Bij het ontstaan van tamponziekte spelen twee bacteriën een rol die in pricipe vrij onschuldig zijn, maar wel giftige stoffen kunnen aanmaken. Deze bacteriën zitten niet op een tampon, maar rond je slijmvliezen en op je huid.

Als je een tampon te lang laat zitten kunnen de giftige stoffen in je bloedbaan terecht komen. Dit kan een infectie en in een later stadium tamponziekte veroorzaken.

Symptomen van tamponziekte

Weten wat de symptomen van tamponziekte zijn is belangrijk om veilig en gezond te blijven, omdat het snel erger kan worden. De symptomen verschijnen meestal ongeveer twee dagen nadat de infectie ontstaat. Ook bestaat er nog geen eenduidige test voor tamponziekte.

Enkele symptomen waar je op moet letten zijn:

  • Hoge koorts (meer dan 39 graden)
  • Hoofdpijn
  • Licht of duizelig voelen
  • Zonnebrandachtige uitslag op je hele lichaam
  • Misselijk en/of diarree
  • Pijnlijke of zwakke spieren
  • Felrode verkleuring van je ogen, keel of vagina
  • Verwarring of desoriëntatie [2]

Ben je ongesteld en merk je één of meerdere van bovenstaande symptomen terwijl je een tampon gebruikt? Verwijder deze dan direct en neem contact op met je huisarts. De meeste herstellen volledig met de juiste behandeling. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk moedische hulp te zoeken.

En vergeet niet dat je de aandoening ook kunt krijgen als je geen tampons gebruikt. Handel daarom altijd snel als je één van deze symptomen opmerkt.

Tekst gaat verder onder de video.

Tamponziekte voorkomen

Hoewel tamponziekte een ernstige aandoening is, komt het gelukkig niet vaak voor. Met enkele eenvoudige tips kan je niet alleen het risico verkleinen, maar ook zorgen voor een goede menstruatie menstruatie hygiëne.

Regelmatig vervangen

Tampons zijn gemaakt om zo comfortabel mogelijk te zitten, dat je ze nauwelijks voelt. Wel is het belangrijk dat je ze op tijd verwisselt of verwijdert. Niet alleen kan je gaan doorlekken als je een tampon te lang laat zitten, maar ook vergroot je het risico op tamponziekte. Probeer een herinnering of een alarm op je telefoon te zitten zodat je het niet kunt vergeten. Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten.

Kies de juiste maat

Het is belangrijk dat je altijd een tampon kiest die past bij jou bloedverlies. Een grotere maat kan misschien praktischer lijken, maar tampons met een te hoog absorptieniveau kan ook betekenen dat je ze hierdoor langer laat zitten. Dit verhoogt het risico op tamponziekte.

Hygiëne

Hygiëne is altijd belangrijk, maar extra belangrijk als je tampons gebruikt. Was altijd van tevoren je handen en haal de wikkel van je nieuwe tampon er af net voordat je hem gaat inbrengen. Speel er niet mee en leg het ook nergens neer. Is de verpakking stuk of losgegaan? De tampon kan dan besmet worden met bacteriën en een infectie veroorzaken. Gebruik deze dus niet.

In de nacht

Slaap jij liever langer dan acht uur? Gebruik dan voor de nachten een maandverband in plaats van een tampon. Als je liever toch een tampon gebruikt, doe dan een nieuwe in voordat je naar bed gaat en haal hem er maximaal acht uur later weer uit.

Het is normaal om bang te zijn voor dingen die we niet helemaal begrijpen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je tampons kunt gebruiken en hoe je tamponziekte kunt herkennen. Uiteindelijk is het voorkomen heel eenvoudig.

Nu we weten wat tamponziekte is, wat de symptomen zijn en de hygiëne maatregelen die je kunt nemen, voel je je misschien meer op je gemak om tampons te gebruiken. Uiteindelijk is het voorkomen eenvoudig, zolang je rekening houdt met bovenstaande stappen. En onthoudt dat het een zeer zeldzame ziekte is die goed te behandelen is als je direct de juiste medische hulp zoekt. Wacht dus niet als je een van de symptomen merkt.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Het Acute Boekje

[2] Gezondheidsplein

[3] Hevig Bloedverlies