Hoe verwijder je een tampon?
Nu je weet hoe je een tampon gebruikt is het tijd voor de volgende stap: het verwijderen van een tampon.
Als je net bent begonnen met het gebruiken van tampons, dan ben je misschien angstig over hoe je ze moet verwijderen. Maak je hier geen zorgen over! Het verwijderen van een tampon is vrij eenvoudig, dus ook deze stap heb je zo onder de knie. Je trekt gewoon voorzichtig maar stevig aan het touwtje en de tampon moet er zonder problemen uitkomen. Doe het op je eigen tempo. Het is prima om beetje bij beetje aan het touwtje te trekken als jij je daar prettiger bij voelt. Het kan ook helpen om een paar keer diep adem te halen voordat je het probeert.
Waarom komt mijn tampon er niet gemakkelijk uit?
Als je een beetje weerstand voelt als je aan het touwtje trekt en je tampon komt er niet uit, dan kan het zijn dat je hem er langer in moet laten zitten. Een tampon die niet veel bloed heeft geabsorbeerd komt er misschien niet zo gemakkelijk uit als een tampon die als het ware gesmeerd is met het geabsorbeerde menstruatievocht. Dit komt door de wrijving tussen de tampon en je vaginale wanden. Je zou met je wijsvinger een beetje glijmiddel in je vagina kunnen aanbrengen om zo de tampon er gemakkelijk uit te krijgen. Je kunt ook proberen om te plassen of diep adem te halen voordat je de tampon verwijdert. Dit helpt om je vaginale spieren te ontspannen.
Als je het touwtje niet kunt vinden, raak dan niet in paniek! Je zou er bij moeten kunnen door te hurken en voorzichtig je duim en wijsvinger in je vagina te plaatsen. Het beste is om kalm te blijven en een paar keer diep adem te halen. Als je er moeite mee hebt dan kan een familielid of vriend je er misschien doorheen praten. Krijg je de tampon er echt niet uit? Een arts zou je kunnen helpen, maar dit komt heel zelden voor! Meestal hangt het touwtje buiten je lichaam, zodat je de tampon gemakkelijk kunt verwijderen.
Onthoud dat je idealiter elke vier uur je tampon moet wisselen, waarbij acht uur de maximale tijd is om veilig een tampon in te houden. Dit kan echter variëren afhankelijk van je bloedverlies en de activiteiten die je doet. Je kunt in dit artikel meer lezen over hoe vaak jij je tampon moet verwisselen.
Wat als het pijn doet of pijnlijk aanvoelt om je tampon te verwijderen?
Normaal gesproken zou het geen pijn moeten doen als je een tampon verwijdert. Als de tampon al minstens vier uur zit en je voelt ongemak als je het eruit probeert te trekken, dan kan het zijn dat je bloedverlies en het absorptieniveau van de tampon niet overeenkomen.
De beste manier om pijn bij het verwijderen van tampons te voorkomen is om het juiste absorptieniveau voor je bloedverlies te dragen. Gebruik ook alleen tampons als je zeker weet dat je ongesteld bent. Totdat je zeker weet dat je menstruatie is begonnen kun je maandverband of menstruatie ondergoed gebruiken. Hetzelfde kun je doen wanneer je bloedverlies aan het einde van je menstruatie af begint te nemen.
Zoek je iets om spotting tegen te gaan in de tussenliggende dagen? Een inlegkruisje werkt dan uitstekend en geeft je het vertrouwen en de bescherming die je nodig hebt.
Als je pijn blijft houden wanneer je een tampon verwijdert dan is het een goed idee om naar je huisarts te gaan om na te gaan of er een infectie is of iets anders dat het probleem veroorzaakt.
Hoe gooi ik mijn tampon weg?
Probeer bewust te zijn over hoe jij je gebruikte tampon weggooit. Gooi je tampon namelijk niet door het toilet, want hierdoor kan het verstopt raken. Wikkel je tampon in plaats daarvan in wat toiletpapier en gooi het in de prullenbak. Vergeet niet om daarna altijd je handen te wassen.
Als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan dan wordt het verwijderen en weggooien van tampons heel normaal. Je kunt tampons helemaal geweldig vinden of besluiten om andere menstruatieproducten te gaan gebruiken. Dit is een volledig persoonlijke keuze. Maar als je meer wilt weten kijk dan eens naar een paar andere dingen waar je op moet letten als je tampons gebruikt.
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.