Hoe maandverband gebruiken?
Voor het eerst een maandverband of inlegkruisje gebruiken? Twijfel je over de beste manier om ze te gebruiken? Geen zorgen.
We hebben alles voor je op een rijtje gezet over hoe je maandverband gebruikt en hoe ze werken.
Als je kort geleden voor het eerst ongesteld bent geworden is een van de eerste dingen die je je zult afvragen: Hoe gebruik je maandverband? Als je een beetje onzeker bent over het gebruik ervan, dan is ons artikel hier om je alle ins en outs uit te leggen.
Laten we samen leren hoe je maandverband kunt gebruiken. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Hoe werkt maandverband?
Maandverband absorbeert je menstruatiebloed wanneer dit je lichaam verlaat. Ze hebben een zachte absorberende kant die tegen je vulva aan ligt. Doordat je de plakkerige kant in je ondergoed plakt zorgt het ervoor dat je maandverband op zijn plaats blijft. Het meeste maandverband kan een paar uur meegaan. Het is de bedoeling dat je ze een aantal keer per dag verwisseld voor een nieuw maandverband.
Je kunt elk type ondergoed dragen dat je fijn vindt tijdens je menstruatie. Met strings zijn misschien tampons een fijnere optie. Veel mensen geven toch de voorkeur aan hun meest comfortabele ondergoed gedurende deze tijd om menstruatiepijn of een opgeblazen gevoel beter aan te kunnen.
Waar kun je maandverband kopen?
Menstruatie producten kun je op verschillende plaatsen kopen, waaronder de supermarkt en de drogist. Maandverband is ook goed verkrijgbaar omdat ze erg populair zijn door het gebruiksgemak. Ze worden meestal bij andere verzorgingsproducten geplaatst, soms staat er vermeld 'dames hygiëne' of 'vrouwelijke verzorging'.
Als je om welke reden dan ook moeite hebt om voor menstruatieproducten te betalen, dan zijn er ook manieren om ze gratis te krijgen. Vaak kun je hiervoor terecht op je school of bekijk de website van het armoedefonds de uitgiftepunten. Ook Simavi en Plan International komen in actie tegen menstruatie-armoede. Lees meer over menstruatie-armoede.
Onthoud dat als je ooit maandverband nodig hebt, maar het niet kunt kopen of niet bij je hebt, dat je het gerust kunt vragen aan mensen om je heen. Misschien kan een vriendin er een of twee missen. Als je op school bent hebben ze vaak maandverband die leerlingen kunnen gebruiken. Vraag het gewoon aan je leraar, je mentor of ga naar de receptie. Het kan soms een beetje gênant zijn om je menstruatie op school ter sprake te brengen, maar onthoud dat je leraren je graag helpen. Menstruatie is iets natuurlijks waar veel mensen zelf ook mee te maken hebben, waaronder sommige van je leraren. Het is dus niet iets om je voor te schamen.
Welke verschillende soorten maandverband zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten maandverband om uit te kiezen. Sommige hebben vleugels (zoals onze ultra long maandverband voor frisheid en bescherming met vleugels), wat betekent dat ze extra lipjes aan de zijkanten hebben. Die plakkerige zijkanten zijn er voor betere grip in je ondergoed. Hoewel deze geweldig zijn en je een veiliger gevoel kunnen geven, geven sommige mensen de voorkeur aan maandverband zonder vleugels.
Er zijn ook verschillende absorptieniveaus voor maandverband beschikbaar. Dit staat met een symbool op de verpakking aangegeven en vertellen je hoeveel bloed ze kunnen absorberen. Als je een lichte menstruatie hebt, kun je een licht absorptievermogen gebruiken. Een meer absorberend maandverband is beter op dagen dat je menstruatie heviger is (wat ook heel normaal is) of 's nachts.
Gebruik voor de nacht een maandverband die speciaal voor de nacht is. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over ‘s nachts doorlekken of wakker moeten worden om je te verschonen. Maandverband voor de nacht zijn speciaal ontworpen met extra comfortabele vulling om vocht te absorberen en je menstruatie bloed de hele nacht op te vangen.
Als je meer wilt weten over maandverband en andere manieren om met je menstruatie om te gaan, lees dan ook onze andere artikelen:
Hoe gebruik je maandverband?
Je bent dus aan het menstrueren en je hebt een maandverband gekozen dat bij je past. En nu?
Ga eerst naar een plek waar jij je het meest op je gemak voelt om je maandverband in je ondergoed aan te brengen. Dit kan zijn in de badkamer thuis, in je slaapkamer of in een toiletruimte op je school.
- Zorg ervoor dat je je handen wast voordat je begint.
- Je zal zien dat het maandverband in een beschermende externe verpakking zit (folie of wikkel), waardoor deze schoon en klaar voor gebruik blijft. Trek deze laag van je maandverband af.
- Trek je ondergoed naar beneden en plaats de plakkerige kant van het maandverband naar beneden gericht op het middelste deel. Ook wel het kruisje genoemd (het stukje stof dat meestal je vulva raakt). Als je niet zeker weet wat de voor- en achterkant van het maandverband is, kun je de instructies op de verpakking raadplegen. Meestal is er een vorm op het oppervlak getekend die je helpt erachter te komen.
- Wat gebeurt er als je maandverband vleugels heeft? Dan hoef je maar een paar extra stappen te volgen.
- Begin met het verwijderen van de beschermstrip achter elke vleugel.
- Wikkel vervolgens de vleugels om je ondergoed, zodat ze van je lichaam af gericht zijn. Ze kunnen elkaar overlappen, wat ook helemaal goed is. En dat is het!
Als je eenmaal tevreden bent met de positie van je maandverband, dan kun je je ondergoed weer omhoog trekken. Het maakt niet uit of het maandverband de eerste keer niet perfect is geplaatst. Je kunt altijd testen hoe het voelt en dan bijstellen. Het maandverband moet zo comfortabel zijn om te dragen dat je bijna niets meer voelt.
Maandverband verwisselen en weggooien?
Als je eenmaal de stappen onder de knie hebt om een maandverband in je ondergoed te doen, zou het verwisselen ervan geen problemen moeten zijn. Het enige dat je hoeft te onthouden is dat je maandverband gedurende de dag ongeveer elke 4 uur moet vervangen. Dit is afhankelijk van je hoeveelheid bloedverlies. Als je niet zeker weet of het tijd is, controleer dit dan wanneer je naar het toilet gaat. Als je maandverband vol begint te lijken, is het waarschijnlijk een goed idee om deze te verwisselen.
Om je maandverband te verwisselen, hoef je hem alleen maar van je ondergoed te trekken, de gebruikte maandverband in de prullenbak te gooien (nooit door de wc!) en hem te vervangen door een nieuwe.
Je kunt de verpakking van je nieuwe maandverband ook gebruiken om je gebruikte in te verpakken voordat je deze weggooit. Rol je gebruikte maandverband heel eenvoudig in de gebruiksvriendelijke wikkel van je schone maandverband. Als er geen afvalbak in de buurt is kun jij deze hygiënisch kwijt wanneer je de kans krijgt.
Het aanbrengen van je maandverband in je ondergoed vergt wat oefening, maar het is niet iets waar we geheimzinnigs over hoeven te doen. Uiteindelijk is menstruatie een natuurlijk en normaal proces, dus we moeten er openlijk over praten. Denk er eens over na om al je vragen te stellen aan familieleden, vrienden of gewoon iemand die je vertrouwt. Grote kans dat velen van hen ook enige ervaring hebben met menstruatie. Meer nuttige informatie vind je ook in onderstaande artikelen.
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.