Minder zin hebben in seks kan een van de moeilijkste overgang symptomen zijn. Maar ‘anders’ hoeft niet per se 'slecht’ te zijn.

Het grootste deel van ons leven is seks een aangename activiteit geweest. Het kan daarom lastig zijn om er tijdens de overgang achter te komen dat je de drive om fysiek en intiem te zijn met je partner hebt verloren. Waar het tot nu toe goed voelde en je er zin in had, kan het tijdens de overgang jeukerig, prikkelend en ongemakkelijk aanvoelen. Het kan zelfs zijn dat alleen al de gedachten van seks met iemand of met jezelf je al tegenstaat.

Hierdoor en door andere overgang symptomen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en insomnia kun je het idee krijgen dat je je libido bent verloren. Maar liefst 20 tot 40% van de vrouwen+ in de overgang krijgt te maken met libidoverlies. Je bent dus niet de enige die hier misschien mee te maken krijgt en je seksuele reis hoeft hier niet te eindigen als je dit niet wilt. Er zijn manieren om het te omzeilen. Laten we daarom kijken hoe je tijdens de overgang het beste kunt omgaan met zowel libidoverlies als het herontdekken van je libido.

Wat is libido?

Om te begrijpen wat libidoverlies is, is het belangrijk om in te gaan op de definitie van libido. De term wordt vaak gebruikt om de seksuele drift van een persoon en zijn verlangen naar seks te omschrijven. Maar libido verschilt per persoon en kan gedurende je leven verschillende vormen aannemen. Bij de meeste ontstaat de eerste interesse in seks tijdens de puberteit wanneer alles nieuw is en je lichaam hormonen begint aan te nemen. Daarom is je libido in deze periode vaak op een hoogtepunt.

Tijdens je leven is het normaal dat je libido verlaagt waardoor je uiteindelijk minder of geen zin in seks meer hebt. Het ontstaan van een laag libido kan dus een natuurlijk proces zijn, maar ook bepaalde oorzaken hebben zoals de overgang.

Libidoverlies tijdens de overgang

Libidoverlies is een de moeilijkste en verwarrendste overgang symptomen. Het houdt in dat je minder of geen zin meer hebt in seks. Dit kan verschillen van niet meer opgewonden kunnen raken tot geen orgasme meer kunnen krijgen. Maar hoe heeft de overgang invloed op je libido?

Tijdens de perimenopauze maak je verschillende hormonale veranderingen mee en stop je uiteindelijk met het produceren van oestrogeen. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je eisprong. Als gevolg daarvan stopt je menstruatiecyclus uiteindelijk helemaal en bereik je officieel de menopauze.

Deze veranderingen kunnen leiden tot overgang symptomen, zoals opvliegers, vaginale droogheid en libidoverlies. Ook krijg je minder doorbloeding in je intieme zone, waardoor het lastiger kan zijn om een orgasme te krijgen [1]. Voor sommige kan het daarom aanvoelen alsof intimiteit niet meer zo natuurlijk is als voorheen en dat is volkomen normaal.

Libidoverlies door hormonen

Tijdens de pubertijd en de overgang maakt je lichaam veel hormonale veranderingen mee, wat invloed heeft op je libido. In het geval van de overgang is de hormonale onbalans een van de grootste oorzaken van een lager libido. Je lichaam maakt in deze periode minder oestrogeen en progesteron aan. Hierdoor kun je minder of geen zin meer hebben in seks.

Minder libido door oestrogeen

Het hormoon oestrogeen is verantwoordelijk voor het verhogen van je gevoelens, het aanmaken van afscheiding en het gezond houden van je vaginaal weefsel. Tijdens de overgang begin je minder van dit hormoon te produceren, wat kan leiden tot verschillende symptomen die bijdragen aan een lager libido. Denk aan opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogheid.

Minder libido door progesteron

Progesteron speelt een belangrijke rol in het behouden van je seksuele gezondheid. Wanneer tijdens de overgang het niveau van dit hormoon daalt krijg je te maken met onregelmatige menstruatie en insomnia. Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat je minder zin hebt in seks.

Libido verhogen tijdens de overgang

Ook al krijg je tijdens de overgang met verschillende symptomen te maken die je libido verlagen, het is nog steeds mogelijk om in deze periode van seks te genieten. Er zijn een paar dingen die je kunt doen, maar het belangrijkste is dat jij je op je gemak, veilig en comfortabel voelt. Dit kan al een enorme stimulans zijn om van seks te kunnen genieten.

Levensfase

Weten dat een ongewenste zwangerschap in de overgang zeer onwaarschijnlijk is kan je helpen om te ontspannen tijdens seks. Daarnaast zit je ook in een andere levensfase en kan het mogelijk zijn dat je minder druk en verantwoordelijkheden hebt rond je carrière en/of familie. Dit geeft je alle tijd en ruimte om je te concentreren op je eigen genot.

Praat erover

Hoewel praten over seks en vooral over libidoverlies ongemakkelijk kan zijn voor sommige, is het bespreekbaar maken wel een van de eerste stappen. Begin met kleine stapjes en kaart het subtiel aan bij je partner. Mocht je dit last vinden dan kun je ook hulp inschakelen van je huisarts of een overgangsconsulente.

Stimulatie

Seks is voor iedereen anders en gaat niet alleen om penetratie. Als je vagina gevoeliger wordt voor aanraking, dan zijn er nog verschillende andere mogelijkheden voor externe stimulatie en andere lichaamsdelen die je genot kunnen geven. Gebruik deze fantastische tijd om jezelf te ontdekken en om contact te maken met een partner. Houdt er wel rekening mee dat je ook in de overgang nog een soa kunt oplopen.

Gezonde levensstijl

Wist je dat het goed verzorgen van je V-zone niet alleen gezond is maar ook je libido kan verhogen? Vind hier enkele tips over een goede intieme hygiëne. Verder is een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en het doen van leuke dingen altijd goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en voor uiteindelijk je libido.

Er zijn nog een paar andere dingen die je kunt proberen om je libido te verhogen tijdens de overgang:

  • Gebruik een vaginaal glijmiddel op olie- of waterbasis om je V-zone klaar te maken voor penetrerende seks.
  • Probeer te masturberen om erachter te komen wat goed voelt. Dit kan ook je zelfvertrouwen en lichaamsbeeld een boost geven.
  • Doe bekkenbodemoefeningen - dit zijn oefeningen om de spieren rond je vagina en blaas te versterken, waardoor penetrerende seks beter aanvoelt.
  • Overweeg seks- of relatietherapie om je te helpen je nieuwe seksuele zelf te omarmen en je open te stellen voor je partner.
  • Neem een pauze van je gebruikelijke seksuele routines en praat met je partner over het uitproberen van nieuwe dingen die je opwinden.
  • Heb je geen zin in seks of wil je even een pauze, ook dat is helemaal prima! Er zijn genoeg andere manieren om intiem te zijn met jezelf of je partner, zoals op date gaan, een tijdje zonder telefoon of tv door brengen of op vakantie gaan.

Of seks nu het laatste is waar je momenteel aan denkt, je libido juist omhoog is geschoten of je ergens ertussenin zit, omgaan met veranderingen in de overgang kan zwaar zijn. Probeer niet te veel druk op jezelf te leggen als het gaat om je libido en intimiteit. Neem in plaats daarvan tijd om op jezelf te concentreren en te herontdekken wat wel en niet goed voelt, zowel seksueel als daarbuiten.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.