Dit artikel is gecontroleerd door: Dorenda van Dijken.

Heb je ooit een intense hitte door je lichaam voelen gieren, waardoor je wangen gingen branden? Dan heb je misschien een opvlieger gehad.

Net zoals de puberteit en PMS veel veranderingen in ons lichaam teweegbrengen, zoals haargroei en stemmingswisselingen, doet de overgang dit ook. Het kan vreemd zijn om het gevoel te hebben dat ons lichaam zich anders gedraagt dan normaal en dat we er geen controle over hebben. Maar de overgang is een natuurlijk proces dat het begin van een nieuw hoofdstuk in ons leven markeert. Laten we eens dieper ingaan op wat een opvlieger is en wat je er tegen kunt doen.

Wanneer je in de overgang komt begint je lichaam langzaamaan de hormoonproductie af te remmen. Hier kun je waarschijnlijk enkele symptomen van ervaren, waarvan opvliegers de meest voorkomende zijn. En terwijl sommige van ons ze nooit meemaken, kunnen andere meerdere opvliegers per dag hebben. Iedereen reageert er anders op en het is heel normaal om na de menopauze nog last te hebben van opvliegers [1].

Hoe voelt een opvlieger?

Heb je ooit een compliment gekregen of een opmerking over iets en voelde je dat je wangen warm werden of dat je hele gezicht rood werd? Een opvlieger verschilt hier niet veel van! Veel mensen beschrijven het als een plotselinge hittegolf die zich omhoog verspreidt door het lichaam, de borst, de nek en het gezicht, waardoor je huid vaak rood wordt [2]. In de meeste gevallen duurt een opvlieger een paar minuten, maar het kan ook een half uur duren.

Wat is de oorzaak van een opvlieger?

Opvliegers ontstaan meestal rond de perimenopauze en men denkt dat ze worden veroorzaakt door de hormonale veranderingen die in deze periode optreden. Het niveau van hormoon oestrogeen en progesteron in je lichaam neemt dan af. Daardoor is het normaal dat je lichaamstemperatuur schommelt en soms een reactie geeft in de vorm van een opvlieger.

Ze kunnen ook op elk moment van de dag of nacht optreden, zonder dat je er veel aan kunt doen. Dit geldt trouwens voor de meeste hormonale reacties! Er zijn wel enkele externe triggers, zoals gekruid eten, cafeïne, roken, alcohol, dikke kleding en bepaalde soorten medicijnen. Dit betekent echter niet dat je jouw favoriete curry moet schrappen of je geliefde dikke trui moet weg doen. Er zijn veel tips en trucs die je kunnen helpen om je opvliegers onder controle te houden.

Wat te doen tegen opvliegers?

Hoewel opvliegers niet ideaal zijn, zijn ze geen teken dat er iets mis is. In feite is het je lichaam dat je vertelt dat het de natuurlijke overgang van de perimenopauze doormaakt. Ze duren ook niet eeuwig! Vind je echter dat jouw opvliegers lastig worden dan kun je deze tips proberen om ze te verlichten:

  • Draag kleding van ademende stoffen en kleed je in laagjes. Zo kun je namelijk gemakkelijk een kledingstuk uittrekken als je het plots warm krijgt;
  • Blijf ’s nachts koel door onder een katoenen laken te slapen in plaats van synthetische.
  • Gebruik een koud kompres, ventilator of verkoelende spray om de hitte te verlichten;
  • Als je weet dat je gevoelig bent voor bepaalde triggers, zoals alcohol of koffie probeer die dan te vermijden. Snak je in de ochtend nog naar de smaak van koffie? Neem dan eens een decafé;
  • Praat met je huisarts over mogelijke medische behandelingen, zoals hormoonvervangingstherapie (HRT).

Hoewel niemand een fan is van opvliegers, zijn ze een ongelooflijk veel voorkomend symptoom tijdens de overgang. Praat maar eens met je vriendinnen, moeder of tantes. Als je opvliegers je zelfbewust, angstig of gestrest maken kun je ook ademhalingsoefeningen, visualisaties of meditatie proberen. Het beheersen van je gevoelens en emoties kan je helpen om er beter mee om te gaan.

Welke truc je ook het beste helpt om met opvliegers op te gaan, het is goed om jezelf eraan te herinneren dat ze niet blijvend zijn. Het is slechts een teken dat je lichaam zich opmaakt voor een prachtige nieuwe fase. Wil je meer lezen over veranderingen in de overgang? Bekijk dan ons artikel over hoe je lichaam verandert na de postmenopauze.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Zuster Jansen 

[2] Margriet