De puberteit en een zwangerschap zijn niet de enige momenten waarop je hormoon niveaus drastisch veranderen.

Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash

Je hebt misschien gehoord over de overgang, maar het is zo veel meer dan alleen je menstruatie die stopt. Je cyclus is geen lichtknopje dat op een dag wordt uitgezet en waar je niet meer aan hoeft te denken. Het is een geleidelijk proces, net als de zonsopgang.

De tweede fase van de overgang wordt de perimenopauze genoemd. In deze fase zul je veranderingen in jezelf en je cyclus merken, omdat je lichaam zich voorbereidt op de volgende fase in de overgang. We geven je hier het volledige overzicht en alle symptomen van de perimenopauze, zodat jij weet wat je kunt verwachten en je je beter geïnformeerd en voorbereid voelt. En vergeet niet dat iedereen met een menstruatiecyclus hetzelfde proces meemaakt wanneer ze ouder worden, ook al wordt er niet vaak over gesproken.

Wat betekent perimenopauze?

Perimenopauze betekent “rond de menopauze” en verwijst naar het natuurlijke overgangsproces van je lichaam naar de menopauze en het eerste jaar daarna [1]. Het is een periode waarin je verschillende symptomen kunt ervaren, omdat je stopt met ovuleren en je menstruatie onregelmatig wordt.

De overgang begint wanneer de eicelproductie niet meer mogelijk is en je eierstokken stoppen met het afgeven van oestrogeen. Bij de een gebeurt dit geleidelijk en bij de ander kan het directer zijn. Dit betekent dat overgang symptomen een grotere impact kunnen hebben. Hoe je lichaam precies zal reageren op deze veranderingen is moeilijk te voorspellen. Je kunt wel met je moeder, tante, oudere zus of andere familieleden praten om een beter idee te krijgen van wat je kunt verwachten.

Wat gebeurt er als de eicelproductie stopt?

Wanneer je ovulatie minder regelmatig wordt, worden je menstruaties dat ook. Als er geen eicellen zijn om voor te zorgen dan hoeft er namelijk geen baarmoederslijmvlies opgebouwd te worden. Dit betekent ook dat er geen slijmvlies afgestoten hoeft te worden tijdens je menstruatie.

Ben alleen niet te haastig met het weggooien of doneren van je menstruatieproducten als je een keer geen menstruatie hebt. Onregelmatige menstruaties kunnen een symptoom zijn van de perimenopauze, voordat ze uiteindelijk voorgoed stoppen in de menopauze.

Signalen van de perimenopauze

Ons lichaam verandert voortdurend ons hele leven; van puberteit tot volwassenheid en van zwangerschap tot postpartum. Een manier om de perimenopauze te zien is als een geleidelijke fysieke, mentale en hormonale verandering naar een nieuwe fase van de overgang.

De belangrijkste fase van de overgang is dat je lichaam stopt met ovuleren. Ovulatie verwijst naar het moment waarop je eierstokken een rijpe eicel afgeeft. Je begint met ovuleren wanneer je menstruatie begint en stopt wanneer je de menopauze bereikt. De meeste weten niet wanneer ze stoppen met ovuleren, maar bepaalde signalen die je ervaart tijdens de perimenopauze kunnen je vertellen wanneer het eraan komt, zoals een onregelmatige menstruatie, opvliegers en nachtelijk zweten.

Net als je menstruatie worden ook je hormoon niveaus onregelmatig tijdens de perimenopauze. Als er geen ovulatie plaatsvindt tijdens je cyclus, wordt er geen progesteron aangemaakt om je menstruatie op gang te brengen, terwijl je oestrogeen niveau blijft stijgen. Dit kan symptomen veroorzaken, zoals spotting tijdens je menstruatiecyclus of veel bloedverlies tijdens de eerste dagen van je menstruatie.

Wat helpt bij de symptomen van de perimenopauze?

Onregelmatige en onvoorspelbare menstruaties tijdens je perimenopauze betekent dat ze de ene maand zwaarder kunnen zijn dan de andere maand, en dat ze korter of langer kunnen duren. Het is niet ongewoon dat je in deze periode niet meer weet wanneer je menstruatie begint en eindigt. Een menstruatiekalender biedt niet veel hulp, omdat je waarschijnlijk niet meer kunt vertrouwen op de regelmatige cyclus die je gewend bent. Sommige mensen blijven zelfs nog jaren ongesteld nadat hun ovulatie is gestopt, maar hun menstruatie zal wel onvoorspelbaar zijn.

Het kan fijn zijn om de datums van je menstruaties op te schrijven in een notitieboekje of in de notities van je telefoon. Zo kun je er later naar terug kijken en eventuele patronen herkennen. Wat ook kan helpen is om maandverband bij je te hebben in geval je ongesteld wordt of om inlegkruisjes te dragen voor extra bescherming en vertrouwen.

Als je moeite hebt met de symptomen van de perimenopauze of je om welke reden dan ook zorgen maakt, raadpleeg dan je huisarts voor hulp en advies. Je kunt ook meer informatie vinden over deze fase in je leven op onze pagina over de overgang.

De symptomen van de perimenopauze kunnen overweldigend zijn. Je lichaam dat je dacht te kennen begint plotseling te veranderen en je kunt te maken krijgen met een heleboel nieuwe dingen. De interne veranderingen kunnen invloed hebben op hoe jij je voelt over je eigen lichaam en op je zelfvertrouwen.

Het belangrijkste is om te onthouden dat je niet alleen bent. Iedereen met een menstruatiecyclus maakt dit proces uiteindelijk mee. Weet je nog hoe de puberteit voelde met zoveel veranderingen tegelijkertijd? Daar ben je doorheen gekomen en hier kom je ook doorheen.

Lees verder

Luister onze podcast over perimenopauze

podcast

Wil je meer te weten komen over perimenopauze? In de nieuwe podcast ‘Baarmoederverhalen’ gaat onderzoeksjournaliste Liset Hamming in gesprek met (ervarings)deskundigen over de verborgen en verzwegen verhalen rondom perimenopauze. We gaan dieper in op wat het is en niet is. Over wat je al kan doen als het zweet je nog niet uitbreekt. En over doorwerken. Luister naar onze podcast over perimenopauze via één van onderstaande kanalen:

Klik hier voor SoundCloud

klik hier voor Spotify

Klik hier voor iTunes

Disclaimer

De informatie in dit artikel is gebaseerd op onze eerste podcast over de perimenopauze. In deze podcast vertellen gynaecologen Dorenda van Dijken en Marije Geukes meer over wat de perimenopauze nu precies inhoudt.

De informatie in dit artikel is goedgekeurd door medisch specialisten:

  • Dorenda van Dijken – gynaecoloog verbonden aan het OLVG, docent aan de opleiding voor menopauzeverpleegkundigen aan het Erasmus MC en voorzitter stuurgroep Womens Health van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)
  • Marije Geukes – gynaecoloog en deed onderzoek naar de overgang (Improvement of menopausal symptoms and the impact on work ability: a retrospective cohort pilot study; The impact of menopause on work ability in women with severe menopausal symptoms; The impact of menopausal symptoms on work ability)

Bron:

[1] Gezondheidsplein