schaamhaar

Iedereen heeft schaamhaar rond de intieme zone, maar wat is het en waarom groeit het daar?

Puur natuur, volle bos, kort getrimd, een streepje of volledig kaal. Hoe het er ook uitziet, iedereen heeft schaamhaar, maar wat is het eigenlijk?

Schaamhaar heeft zijn naam te danken aan de plek waar het groeit, namelijk op en rond sommige delen van je V-zone, op je schaambeen of in de schaamstreek. Niet alleen op deze plekken kan schaamhaar groeien. Het kan ook groeien op de binnenkant van je dijen, aan de zijden van je vulva (op je grote schaamlippen) en strekt zich uit naar de achterkant van je lichaam rond je anus. Dit is heel normaal.

Waarom hebben we schaamhaar?

Je schaamhaar is er met een reden en deze kleine kronkelige haartjes zijn eigenlijk best handig. Het fungeert namelijk als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.

Daarnaast beschermt het je gevoelige huid ook tegen wrijvingen en schuren tijdens bepaalde inspanningen, zoals seks. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat schaamhaar het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen kan verminderen [1].

Wanneer krijg je schaamhaar?

Het is een van de eerste tekenen dat je puberteit begint wanneer je schaamhaar begint te groeien. Hoewel het in het begin hoogstwaarschijnljk een paar fijne haartjes zullen zijn, kan je schaamhaar na ongeveer een jaar grover en krullender worden. Het kan zelfs dikker en donkerder zijn dan je hoofdhaar.

Misschien is het een beetje schrikken als je merkt dat je schaamhaar begint te krijgen, maar je zult er snel aan wennen. Bij de meeste pubers begint het groeien van schaamhaar wanneer ze tussen de 10 en 16 jaar oud zijn. Het kan ook zijn dat het bij jou iets eerder begint. Dit is helemaal niet erg en betekent alleen dat je puberteit eerder begint. De puberteit is een geleidelijk proces en ieders lichaam ontwikkelt zich op een ander tempo. Bij de een gaat het iets sneller dan bij de ander en dat is oké.

Naast schaamhaar kun je nog andere veranderingen meemaken, zoals het krijgen van dikker oksel- en beenhaar, je borsten kunnen zich gaan ontwikkelen en je kunt voor het eerst ongesteld worden.

Ontharen op de intieme zone

Iedereen heeft schaamhaar en het is volkomen natuurlijk. Wat je ermee doet mag je gelukkig helemaal zelf bepalen. Sommige kiezen ervoor om het haar rond hun intieme zone op een bepaalde manier te verzorgen of bij te houden, zodat het een minder volle bos is. Net als het haar op je hoofd heeft iedereen een eigen voorkeur. De één gebruikt het als een manier om zichzelf te uiten, de ander verzorgt het om het beter bij hun levensstijl te laten passen of heeft geen zin om het te scheren en vindt het goed zoals het is. Door de jaren heen zijn er zelfs verschillende trends voor schaamhaar ontstaan. Van een volle bos in de jaren 80 tot volledig kaal in de jaren 90.

Wist je dat het merendeel ervoor kiest om een ​​deel of al hun schaamhaar te verwijderen? Of jij bij deze groep hoort is je helemaal je eigen keuze. Het laten staan of bijhouden van je schaamhaar heeft enkele voordelen, maar het verwijderen van je schaamhaar heeft geen invloed op je gezondheid. Het betekent alleen dat het meer tijd kost om het te verzorgen.

Voor alles, van een streepje tot volledige ontharing, kun je ervoor kiezen om het te scheren, te epileren, ontharingscrème te gebruiken of het te laten waxen. Een duurdere optie met weliswaar een langdurig effect is een laserbehandeling. De meeste proberen echter eerst een paar technieken uit voordat ze genoegen nemen met wat het beste voor hen werkt. Het belangrijkste is dat je doet waar jij je goed bij voelt ook als dat betekent dat je het liever allemaal laat staan.

Intieme hygiëne en schaamhaar

Als je ervoor kiest om je schaamhaar op wat voor manier dan ook te verzorgen dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten om de gezondheid van je gevoelige V-Zone-huid te beschermen.

Wees voorzichtig bij het scheren

Wees extra voorzichtig bij het gebruik van een scheermes. Zelfs het kleinste sneetje kan jou of een seksuele partner een groter risico geven om een ​​soa op te lopen. Doe daarom altijd rustig aan en voorzichtig rond je moeilijk bereikbare delen en pas op voor snijwondjes.

Verzacht de gevoeligheid na het scheren

Het kan zijn dat je huid iets gevoeliger is na het scheren of na het gebruiken van ontharingscrème. Probeer dus geen strakke kleding te dragen, want wrijving zal het meer geïrriteerder of pijnlijker maken. Goed om te weten is dat je huid meestal wel binnen een paar dagen kalmeert. Controleer ook altijd dat je scheermes niet bot is en dat de crème of het scheerschuim dat je gebruikt overeen komt met je huidtype.

Vermijd ingegroeide haartjes na het harsen

Harsen of waxen is populair omdat het snel gaat en een glad resultaat geeft die weken kan duren. Het kan echter ingegroeide haartjes veroorzaken. Maak je geen zorgen, met een zachte peeling speciaal voor je gevoelige huid kan je het voorkomen.

Je intieme hygiëne verbeteren

Je V-zone kan soms een beetje zweterig worden. Sommige kiezen er daarom voor om hun schaamhaar bij te knippen, maar een snelle wasbeurt of douche kan er ook voor zorgen dat jij je comfortabeler voelt. Vooral als je net hebt gesport of na de seks. Wat je ook doet met je schaamhaar, het belangrijkste is dat je een gezonde en gelukkig vulva hebt en je een routine voor je intieme hygiëne hebt die werkt voor jou.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] BMJ Journals