Afscheiding na een bevalling
Het bloedverlies stopt niet direct na de bevalling.
Een baby krijgen betekent dat er veel verandert. Er is immers een heel nieuw persoon waar je voor moet gaan zorgen. Daarnaast ben je de afgelopen negen maanden zowel fysiek als emotioneel gegroeid om voor je baby te zorgen. Deze veranderingen houden alleen niet op na een bevalling.
Ook hierna blijft je lichaam veranderen en zich aanpassen. Een van de manieren waarop je lichaam zich herstelt is door het verwijderen van het extra bloed en weefsel dat de baby (of baby’s) in je baarmoeder hielp ondersteunen. Lees verder voor alles wat je moet weten over afscheiding na een bevalling.
Wat is lochia?
Je V-zone maakt samen met je hele lichaam veel mee tijdens een bevalling en het is heel normaal om hierna wat afscheiding te hebben. Zodra je lichaam zich begint te herstellen verwijdert het het baarmoederslijmvlies dat nodig was tijdens je zwangerschap. Dit soort afscheiding noemen we lochia en kan tot zes weken na een geboorte aanhouden. Je kunt het vergelijken met menstruatiebloed, dus je moet ermee vertrouwd zijn en weten wat je kunt verwachten!
Net als menstruatiebloed bestaat dit type afscheiding niet uit slechts één ding. Lochia is een combinatie van bloed, slijm, witte bloedcellen, resten van de placenta en stukjes baarmoederslijmvlies. In het begin kan het voornamelijk erg bloederig zijn, maar na verloop van tijd verandert de consistentie. Na een paar weken zul je merken dat het meer slijmerig wordt.
Lochia na vaginale bevalling
Direct na een bevalling bestaat lochia voornamelijk uit bloed dat helder of donkerrood is en ruikt naar typisch menstruatiebloed. Het kan ook stolsels bevatten die zo groot zijn als een druif of een pruim. In sommige gevallen zijn ze zelfs groter dan een pruim.
Vier à zeven dagen na een bevalling krijgt het bloed meer een roze of bruinachtige kleur. De stolsels kunnen kleiner zijn of zelfs al helemaal verdwenen zijn. Aan het eind van de eerste week wordt je afscheiding meer wit of geel van kleur. Vanaf dan neemt je afscheiding ook geleidelijk af tot het ongeveer drie à zes weken later helemaal stopt.
Lochia na een keizersnede
Als je bent bevallen met een keizersnede dan zul je misschien minder last hebben van lochia. Dat komt omdat bij een keizersnede je baarmoeder handmatig wordt schoongemaakt met een doekje of spons om de placenta, bloedstolsels en vliezen te verwijderen [1]. Bij een vaginale bevalling wordt dit als lochia afgestoten.
Hoewel je minder last kunt hebben van lochia kun je nog wel enkele weken bloedverlies en afscheiding hebben. Dit zal geleidelijk veranderen van rood naar bruin en uiteindelijk naar geel of een heldere kleur. Het goede nieuws is dat het uiteindelijk binnen een paar weken ophoudt en dat je menstruatiecyclus weer op gang komt.
Wat te doen bij postnatale afscheiding?
Postnatale afscheiding is een onvermijdelijk, natuurlijk onderdeel van een bevalling waar weinig over wordt gesproken. Hoewel het ontmoedigend kan zijn om hier bovenop de zorg voor een pasgeborenen aan te denken, zou het met de steun van de mensen om je heen en de juiste producten beheersbaar moeten zijn.
Het belangrijkste is dat je vaak je maandverband vervangt om infecties te voorkomen. Gebruik ook geen tampons totdat een arts zegt dat het weer veilig is om ze te gebruiken. Weet je het niet helemaal zeker? Lees dan ons advies over het gebruik van tampons na een bevalling.
Het kan zijn dat je direct na je bevalling grote kraamverbanden hebt gekregen om de initiële hevige bloedingen op te vangen. In de eerste dagen er na kan een extra absorberend maandverband, zoals onze Ultra+ Long maandverband helpen. Sommige geven de voorkeur aan wegwerp of herbruikbaar zwangerschapsondergoed om hun maandverband op zijn plek te houden. Zo voorkom je dat je per ongeluk voor verrassingen komt te staan in je favoriete ondergoed!
Wordt je afscheiding minder? Dan kun je je favoriete maandverband weer gebruik, zoals onze Ultra Regular maandverband. Na een paar weken heb je misschien alleen nog maar een licht inlegkruisje nodig, zoals onze Regular inlegkruisjes om je afscheiding op te vangen.
Heb je naast afscheiding ook last van lichte incontinentie na de bevalling? Probeer dan onze All fluid protection long inlegkruisje. Dit menstruatieproduct absorbeert 30% meer vocht waardoor je tegen alles beschermt bent.
Wanneer moet je naar een dokter?
Iedereen ervaart lochia op een andere manier. Het kan rommelig en onverwacht zijn, maar je lichaam geneest in zijn eigen tempo en meestal is er niets aan de hand. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Anders heb je misschien wel medische hulp nodig.
Praat met een arts als je bloeding binnen een uur een maandverband voor hevig bloedverlies helemaal heeft doorweekt. Ook als intense bloedingen niet binnen een paar dagen na de bevalling afneemt. Als je grote of veel stolsels hebt dan kan dat betekenen dat je baarmoeder moeite heeft om weer te krimpen naar zijn oorspronkelijke grootte.
Hier zijn enkele andere symptomen waar je op moet letten:
- Tekenen van infectie, zoals een vreemd ruikende afscheiding
- Hoge koorts of koude rillingen
- Klamme huid
- Bloed dat in de tweede week nog steeds helderrood en hevig is
- Een gevoelig gevoel aan een of beide zijden van je buik
- Een duizelig of flauw gevoel
- Een snelle, onregelmatige hartslag
Het enige wat je kunt doen bij postnatale afscheiding is geduld hebben en de tijd nemen om je lichaam en geest te laten herstellen. Probeer voor jezelf te zorgen door je eigen welzijn een prioriteit te geven en vraag om hulp aan de mensen van wie je houdt als je dit nodig hebt. En bij twijfel, er is niets waar een super absorberend maandverband niet tegen kan helpen!
Als je meer wilt weten over wat er na een bevalling kan gebeuren lees dan onze artikelen over hoe je vagina verandert na een bevalling en wanneer je jouw eerste menstruatie na een zwangerschap kunt verwachten.
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel wordt alleen ter informatie verstrekt en mag niet worden gebruikt of vertrouwd voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Raadpleeg uw arts voor advies over een specifieke medische aandoening.
Bron: