Spotting & tussentijds bloedverlies
Het kan best schrikken zijn als je tussen je menstruaties door druppeltjes bloed ziet, vooral als je een regelmatige cyclus hebt.
Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash
Heb je ooit onverwachts bloedvlekken in je ondergoed gevonden? Deze druppeltjes bloed die buiten je normale menstruatie verschijnen, noemen we spotting. Er kunnen verschillende redenen zijn dat je dit ervaart, waarvan de meeste onschuldig zijn. Laten we meer leren over spotting, de oorzaken en wat je er aan kunt doen.
Wat is spotting?
Spotting is eigenlijk licht bloedverlies dat tussen je menstruaties plaatsvindt. Het betekent dat je enkele roodbruine druppels bloed in je ondergoed kunt hebben op momenten dat je het niet zou verwachten.
Hoewel het schokkend kan zijn dat je lichaam anders reageert dan je gewend bent, hoef je je er niet direct zorgen over te maken. Meestal is er een duidelijke oorzaak waarom je tussen je menstruaties wat bloed verliest.
Is roze of bruine spotting normaal?
Je zult misschien merken dat de kleur van je spotting niet precies hetzelfde is als de kleur van je menstruatiebloed. Spotting kan in kleur variëren van lichtroze, zoals een suikerspin, tot roestbruin. Dit komt doordat oud bloed, dat tijdens je vorige menstruatie in je baarmoeder is blijven zitten, zich kan mengen met je vaginale afscheiding. Hierdoor kunnen verschillende kleuren spotting ontstaan.
Het kan misschien een beetje vreemd zijn om plots roze of bruine afscheiding in je ondergoed te zien. Gelukkig is dit soort afscheiding zelden gekoppeld aan iets ernstigs en de meeste van ons hebben er weleens mee te maken gehad.
Wist je dit?
Wat is de oorzaak van spotting?
Er zijn verschillende redenen waarom je te maken kunt hebben met spotting en ze zijn niet allemaal even zorgwekkend. De meeste van ons krijgen bijvoorbeeld te maken met tussentijds bloedverlies wanneer onze lichamen zich aanpassen aan veranderingen in hormoonspiegels.
Er zijn echter ook oorzaken die ernstiger kunnen zijn. Het is dus zeker de moeite waard om een arts of medische deskundige te raadplegen, al is het maar om je gerust te stellen.
Spotting en anticonceptiepil
Een van de oorzaken van spotting zijn hormonale veranderingen. De meeste van ons krijgen met doorbraakbloedingen te maken wanneer ze met de pil beginnen of ermee stoppen. Vooral in de eerste drie tot zes maanden nadat je met de pil bent begonnen kan het voorkomen dat je doorbraakbloedingen hebt. Dit komt doordat je lichaam zich nog aan het aanpassen is aan de nieuwe hormonen die je binnen krijgt.
Te maken krijgen met doorbraakbloedingen kan frustrerend zijn, maar onthoud dat het onschuldig is en meestal tijdelijk. Het betekent ook niet dat je pil niet werkt. Merk je alleen dat je na zes maanden dezelfde pil te gebruiken nog steeds last hebt van doorbraakbloedingen? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Hij of zij kan je een andere pil of anticonceptiemethode aanraden die beter bij jou past.
Spotting en hormonale veranderingen
De pil is niet de enige reden dat je hormoonspiegels veranderen. Het kan ook komen door ovulatie, innesteling, starten of stoppen met de pil, de puberteit en de perimenopauze.
Als je in de puberteit zit en voor het eerst ongesteld wordt, kan het soms jaren duren voordat je een regelmatige menstruatie hebt. Het is normaal als je in de tussentijd last krijgt van doorbraakbloedingen. Hetzelfde geldt als je in de overgang zit en je menstruaties onregelmatig en onvoorspelbaar worden. Je lichaam is zich dan aan het aanpassen aan het nieuwe normaal, wat kan leiden tot een onschuldige spotting.
Probeer niet in paniek te raken als je spotting merkt terwijl je in een periode zit van hormonale veranderingen. Het is dan een normale reactie van je lichaam dat zich aanpast aan je nieuwe hormoonspiegels.
Andere oorzaken voor spotting
Er zijn ook enkele iets ernstigere oorzaken die spotting kunnen veroorzaken, zoals vaginale infecties en soa’s. Het kan ook betekenen dat je zwanger bent. In het geval van een zwangerschap hoeft het niet altijd te betekenen dat er wat aan de hand is als je spotting ervaart. Wel is het goed om het voor de zekerheid te laten controleren.
Ervaar je spotting na de seks? In een uitzonderlijk geval kan dit een symptoom zijn van baarmoederhalskanker of vaginale kanker [1]. Maar direct een afspraak met je arts als je dit ervaart. In het algemeen is het goed om regelmatig een uitstrijkje te laten maken om de gezondheid van je baarmoederhals te controleren, ook als je geen spotting hebt.
Hoe kun je omgaan met spotting?
Nu we weten wat spotting kan veroorzaken, vraag je je misschien nog wel af wat je er tegen kunt doen. Het goede nieuws is dat als je de oorzaak weet je de juiste stappen kunt nemen om er iets aan te doen.
Heeft je arts je verzekerd dat je spotting onschuldig is en je je er geen zorgen over hoeft te maken? Er zijn dan enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om omgaan met spotting gemakkelijker voor jezelf te maken. Gebruik bijvoorbeeld een inlegkruisje om je kleding te beschermen en zorg dat je altijd wat inlegkruisjes bij je hebt voor het geval je onverwachts last krijgt van spotting.
We begrijpen allemaal dat het verontrustend kan zijn om bloed te zien, maar vergeet niet dat spotting vaker voorkomt en niet altijd betekent dat er iets aan de hand is. Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en het de tijd geeft om veranderingen te verwerken; of het nu hormonaal is of niet.
Sommige oorzaken van spotting kunnen een waarschuwing zijn voor iets ernstigers. Maak daarom een afspraak met je huisarts, zodat je de beste begeleiding kunt krijgen in hoe je het beste met spotting om kunt gaan.
Lees verder
Medische disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen: