Je eerste keer seks: Alles wat je moet weten
Ben je nieuwsgierig naar hoe het is om voor het eerst seks te hebben? Vraag jij je af of het de hype zal waarmaken?
Voor het eerste keer seks hebben kan zowel een spannende als zenuwslopende ervaring zijn. Je zult waarschijnlijk ook veel vragen hebben, zoals zal ik een orgasme krijgen? Gaat het pijn doen? Ga ik bloeden, zo ja hoeveel?
Misschien heb je "het gesprek" al gekregen van je ouders toen je in de puberteit kwam of hebben vrienden hun eigen ervaring over de eerste keer met je gedeeld. Het kan zijn dat ze belangrijke dingen niet verteld hebben of dat je nog onbeantwoorde vragen hebt die je niet durfde te stellen.
Dat is waar wij voor zijn; om al je overige vragen te beantwoorden. Ontdek samen met ons alles wat je moet weten voordat je voor het eerst seks hebt, zodat jij je beter voorbereid voelt op de volgende stap.
Wat is seks eigenlijk?
Het antwoord is niet zo simpel als het lijkt. De meesten denken namelijk aan een penis die in een vagina gaat, maar het is zoveel meer dan dat. Andere vormen van seks zijn:
- Orale seks - waarbij mond en lippen gebruikt worden om seksueel plezier te geven of te ontvangen.
- Anale seks - waarbij de anus gestimuleerd wordt.
- Of het gebruiken van handen, vingers of seksspeeltjes.
Seks is een individuele ervaring en kan voor iedereen wat anders zijn. Voor sommige is zoenen, aanrakingen of elkaar strelen een seksuele ervaring. Uiteindelijk draait het allemaal om wat jouw voorkeur heeft en je plezier geeft.
Seks met andere mensen, van zowel hetzelfde of van een ander geslacht, is niet de enige manier om seksueel plezier te voelen. Je kunt er ook alleen van genieten door te masturberen. De key is om te vinden wat goed voelt voor jou.
Wat is toestemming?
Voordat jij en je partner in het heetst van het moment zitten is het belangrijk dat er consent is van jullie allebei. Dit betekent dat jullie instemmen met een duidelijke ja en volledig begrijpen wat er gaat gebeuren. De beste seks is veilig seks. Bescherm jezelf daarom niet alleen tegen soa's en ongewenste zwangerschappen, maar geef ook prio aan consent. Onthoud ook dat toestemming niet eenmalig is. Als jij je op een bepaald moment ongemakkelijk voelt of wilt stoppen dan heb je het recht om nee te zeggen tegen seks.
Je kunt toestemming zien als een groen licht dat je kunt geven en terugnemen wanneer jij wilt. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor jullie allebei. Als je partner de ene dag instemt met seks en de volgende dag niet of op een bepaald moment wilt stoppen dan is het jouw taak om te luisteren en de beslissing te respecteren. De comfort en grenzen van jullie allebei zijn belangrijk. Ergens nee tegen zeggen is geen belediging of een negatief woord, maar simpelweg een manier om trouw te zijn aan jezelf en je eigen welzijn te beschermen.
Hoe plan je de eerste keer seks?
De eerste keer seks hebben kan heel wat zijn en het is normaal als je hoge verwachtingen hebt. Veel mensen willen dat het een speciaal en gedenkwaardig moment is. Sommigen hebben zelfs een checklist met waar, wanneer en hoe het zal gebeuren.
Hoewel het goed is om verwachtingen te hebben, is het ook belangrijk dat ze realistisch zijn en dat je eerlijk naar jezelf en je partner blijft. We hebben daarom een paar dingen op een rijtje gezet die je kunt doen om je beter voor te bereiden op je eerste seksuele ervaring.
Praat met je partner
Open en eerlijk communiceren is belangrijk als het gaat om seks, zowel de eerste keer als de honderste keer. Erover praten neemt ook niet het plezier weg, maar maakt het juist een stuk leuker. Als jij namelijk weet wat jij en je partner willen dan kun je er voor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ook voorkomt het onaangename verrassingen en teleurstellingen als jullie op de hoogte zijn van dingen die jullie niet leuk vinden of misschien nog niet klaar voor zijn.
Het is heel normaal als je nerveus of bezorgd bent over de eerste keer. De kans is groot dat je partner hetzelfde voelt. Deel daarom hoe jij je voelt om eventuele zenuwen te verlichten en zorgen weg te nemen. En wie weet, misschien creëer je wel een sterkere band hierdoor. Vergeet ook niet dat jij je lichaam met hem of haar gaat delen, dus houd je niet in om je verwachtingen, angsten, verlangens en zorgen te bespreken.
Klinkt dit iets te overweldigend? Probeer jezelf dan niet onder druk te zetten en doe het stap voor stap. Je hoeft niet alles in één gesprek te bespreken. Verdeel het in plaats daarvan over meerdere dagen of weken om je zo te helpen je gedachten te ordenen en je emoties te verwerken.
Stemming creëren en spanning opbouwen
Als je zenuwachtig bent om intiem te worden met iemand dan kun je kiezen voor een veilige plek waar jij je helemaal op je gemak voelt, zoals je slaapkamer. Kruip samen onder je dekbed, steek wat kaarsen aan en zet muziek op om de sfeer en stemming te bepalen.
Zoenen en aanrakingen zijn andere geweldige manieren om jullie te laten ontspannen, je meer op je gemak te laten voelen en de kans op pijn van de eerste keer seks te verminderen. Op deze manier kun je er ook achterkomen wat jullie fijn vinden, welke delen van jullie lichamen goed voelen en welke niet.
Voel je je een beetje avontuurlijk? Voeg masturbatie toe aan de mix, wat een leuke en fijne manier is om je lichaam te verkennen. Je kunt hiermee ook je partner laten zien wat je lekker vindt voordat je elkaar aanraakt.
Belangrijk is om het rustig aan te doen. Een groot deel van de angst rondom seks kan komen doordat je het gevoel hebt dat je door moet naar de volgende stap. Neem even de tijd om tot rust te komen als jij jezelf afvraagt wat de volgende stap is of wat je moet doen. Probeer te genieten van het moment, concentreer je op je partner en laat alles op een natuurlijker manier verlopen.
Blijf veilig
Jouw gezondheid en welzijn moeten altijd top prioriteit zijn als het op seks aankomt. Een manier om je veiligheid een prio te geven en een ongewenste zwangerschap te voorkomen is door anticonceptie te gebruiken, zoals condooms, anticonceptiepillen of een spiraaltje. Hoewel ze allemaal anders werken hebben ze wel hetzelfde doel, namelijk om jouw de kracht te geven om keuzes te maken over je reproductieve gezondheid en je veilig te houden.
Laten we soa's ook niet vergeten. Dit zijn infecties die kunnen worden overgedragen via seksueel contact. Gebruik je geen barrière beschermend product? Dan heb je een grotere kans om een soa te krijgen. Mogelijke soa's die je kunt krijgen zijn:
- Chlamydia
- HIV / AIDS
- Hepatitis B en C
- Herpes
- Syfilis
- Gonorroe
Sommige soa's kunnen eenvoudig behandeld worden met medicaties, maar er zijn ook soa's die niet kunnen worden genezen en voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Hoewel dit eng kan klinken, kun je het risico flink verminderen door veilig seks te hebben.
Kan je zwanger raken als je voor het eerst seks hebt?
Komt er een penis in de buurt van je vagina? Dan ja, zelfs van je eerste seksuele ervaring kun je zwanger raken.
Probeer daarom van te voren een open gesprek te hebben met je partner over hoe jullie jezelf gaan beschermen. Hoe ongemakkelijk het ook kan aanvoelen. Niets verpest namelijk een stemming meer dan je zorgen maken over een mogelijk ongewenste zwangerschap. Seks is bedoeld om van te genieten en niet iets wat achteraf veel zorgen en angst bezorgt.
Wil je niet zwanger raken? Gebruik dan anticonceptie. Dit voorkomt namelijk dat zaadcellen een eicel ontmoeten en bevruchten. Weet je alleen niet welk anticonceptiemiddel je het beste kunt gebruiken? Twijfel dan niet om contact op te nemen met je dokter. Ook al kan het vreemd voelen om hier met een vreemde over te praten, vergeet niet dat het hun taak is om voor jou te zorgen. Daar hoort je seksuele gezondheid ook bij.
Doet het pijn?
Je zult je waarschijnlijk afvragen of het pijn doet wanneer je voor het eerst seks hebt. De hele ervaring kan een mix van sensaties met zich meebrengen en hoewel het voor iedereen anders is, zou seks niet pijnlijk moeten zijn. Neem even een pauze als het wel pijn begint te doen. Het kan namelijk zijn dat je er nog niet helemaal klaar voor bent en je meer aanrakingen nodig hebt, voordat je ontspannen genoeg bent.
Misschien ben je er wel klaar voor en heb je alleen wat glijmiddel nodig om het soepeler te laten verlopen. Ook al produceert je vagina zijn eigen natuurlijke glijmiddel, dit is niet altijd genoeg. In dat geval is het helemaal geen probleem om wat hulp te krijgen van een in de supermarkt gekocht product.
Wat vooral belangrijk is om je eerste keer plezierig en fijn te laten verlopen is om een tempo aan te nemen dat fijn voelt voor jou en te praten met je partner over wat wel en niet goed voelt. Seks moet leuk zijn voor iedereen, niet voor één persoon.
Bloed je na de eerste keer seks?
Als je penetratieve seks hebt dan kan je maagdenvlies gaan uitrekken of scheuren. Dit kan resulteren in een lichte bloeding die op spotting kan lijken. Niet iedereen ervaart dit trouwens. Sommige maagdenvliezen zijn namelijk erg rekbaar en scheuren moeilijk, terwijl andere zo teer zijn dat ze al breken tijdens het sporten of door het gebruik van tampons. Er is ook een kans dat je helemaal geen maagdenvlies hebt.
De wrijving van penetrerende seks kan ook invloed hebben op je intieme huid. Zo kan het irritaties en kleine scheurtjes veroorzaken in de gevoelige weefsels van je vagina, wat kan leiden tot lichtelijk bloedverlies. De hoeveelheid kan variëren van een paar druppeltjes bloed tot veel meer, afhankelijk van hoe erg de scheurtjes zijn.
Hoe dan ook, als je gaat bloeden dan is het maar voor eventjes. Probeer je hier dus geen zorgen over te maken. Om je comfortabeler te voelen en de kans op bloeden of ongemak tijdens seks te verkleinen, is het gebruik van een goed glijmiddel belangrijk. Ook eerlijk praten met je partner over hoe jij je voelt en hoe snel alles gaat, kan de ervaring aangenamer en comfortabeler maken.
En als je je zorgen maakt over vlekken creëren dan kun je je altijd voorbereiden door een handdoek neer te leggen op de plek waar je van plan bent om seks te hebben. Je kunt ook een inlegkruisje in je ondergoed dragen om vlekken na seksuele activiteiten te voorkomen. Maar als je last hebt van aanhoudende, hevige bloedingen die gepaard gaan met hevige pijn, dan is het een goed idee om een dokter te raadplegen om er zeker van te zijn dat het geen ernstig probleem is. Zij kunnen je begeleiden, geruststellen en zo nodig behandelen.
Hoe zit het met glijmiddel?
Wanneer we seksueel opgewonden raken produceren onze vagina's van nature vocht die penetratie comfortabel maken, of dat nu met een penis, vinger of seksspeeltje is. Je kunt het zien als een glijbaan in een zwembad - natheid staat gelijk aan heel veel plezier. Een droge glijbaan daarentegen zou behoorlijk pijnlijk zijn om vanaf te glijden vanwege de wrijving.
Niet iedereen ervaart echter genoeg natuurlijk vaginaal glijmiddel, vooral niet als het je eerste keer is. Dat is waar glijmiddel uitkomst kan bieden. Glijmiddel is een glibberige substantie die intieme activiteiten comfortabeler en aangenamer kan maken. Het is eigenlijk een speciale gel of vloeistof die je kunt gebruiken om eventuele wrijving tijdens de seks te verminderen. Er zijn voornamelijk drie soorten:
- Glijmiddel op waterbasis. Dit zijn de allrounders van de glijmiddelen, aangezien het veelzijdig en veilig te gebruiken is met de meeste condooms. Bovendien is schoonmaken een fluitje van een cent! Gewoon een beetje water is meestal voldoende en als je nog wat restjes op je V-zone heb dan kun je ook een intiem doekje gebruiken.
- Glijmiddel op oliebasis. Dit soort is zijdezacht en kan lang mee gaan. Kijk alleen wel uit als je van plan bent om glijmiddel op oliebasis uit te proberen. Het gaat namelijk niet goed met latex condooms en kan het verzwakken, breken of zelfs scheuren. Ook kan dit glijmiddel de gevoelige intieme huid irriteren, dus controleer het etiket voordat je het gebruikt.
- Glijmiddel op siliconenbasis. Deze gaan lang mee en blijven glibberig, zelfs in water. Ze zijn dus ideaal om te gebruiken onder de douche of rond het zwembad. Ook is het veilig voor mensen met allergieën en werkt het goed met latex condooms, waardoor ze een beter alternatief zijn dan glijmiddel op oliebasis. Onthoud alleen dat dit glijmiddel iets moeilijker is om schoon te maken dan glijmiddel op waterbasis. Je kunt ze beter ook niet gebruiken met siliconen seksspeeltjes, omdat ze die na verloop van tijd kunnen beschadigen.
Glijmiddel is bedoeld om net dat beetje extra comfort en plezier toe te voegen aan je intieme ervaring. Voel je dus vrij om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou werkt.
Wat is een queef? En is het normaal?
Een queef is het vrijkomen van opgesloten lucht uit je vagina [1], wat resulteert in een geluid dat lijkt op een "pfft'" of een scheet. Het is volkomen normaal en kan gebeuren tijdens of na de seks, tijdens een workout of zelfs als je met je benen gekruist zit. Er is dus niks om je voor te schamen als dit gebeurt tijdens de seks. Ook al kan het misschien een beetje ongemakkelijk of gênant voelen.
Queefing is eigenlijk gewoon lucht wat zijn weg naar buiten zoekt. Het heeft verder niets te maken met gas of winderigheid uit je spijsverteringsstelsel. Dus die bonen die je als avondeten had veroorzaken geen queef!
Onthoud dat seks een leuk en normaal onderdeel van ons leven is en dat queefing gewoon een van die eigenaardigheden is die erbij hoort.
Krijg ik een orgasme de eerste keer dat ik seks heb?
Of het nu je eerste keer is of je al vaker seks hebt gehad, je kunt altijd een orgasme krijgen. Weet alleen dat het niet per se hoeft te gebeuren. Het kan namelijk zijn dat jij of je partner moe, afgeleid of niet helemaal in de stemming was, waardoor het hoogtepunt niet bereikt werd. Dit is heel normaal en betekent niet dat de seks niet goed was of dat jullie niet om elkaar geven.
Seks gaat niet alleen om klaarkomen, vooral niet als het je eerste keer is. Het krijgen van een orgasme is heerlijk en kan de kers op taart zijn als jullie aan het ontdekken zijn. Probeer jezelf alleen niet te veel onder druk te zetten dat het per se moet.
Zie seks in plaats daarvan als een kans om van je lichaam te genieten en een manier om een diepere band met je partner te krijgen. Je kunt genoeg plezierige gevoelens ervaren zonder een orgasme te bereiken en dat is helemaal prima.
Komt je menstruatie later van seks?
Je menstruatie komt niet later wanneer je voor het eerst seks hebt, tenzij je direct zwanger wordt. Dan stopt je hele menstruatie.
Naast een zwangerschap zijn er verschillende andere factoren die je menstruatiecyclus kunnen beïnvloeden. Stress, ziek zijn, zware workouts of bepaalde vormen van anticonceptie kunnen er ook voor zorgen dat je menstruatie later of helemaal niet komt.
Onze lichaam zijn geen perfecte machines die altijd hetzelfde werken. Het is dus normaal als je menstruatie af en toe een beetje varieert. Uiteindelijk ken jij jezelf het beste. Als er iets niet goed aanvoelt of als je belangrijke veranderingen in je cyclus merkt dan kun je beste een afspraak met een dokter maken. Zij kunnen je geruststellen en je helpen als dat nodig is.
Wat moet je verder nog weten?
Nog één ding; ga altijd na het toilet nadat je seks hebt gehad. Zo voorkom je namelijk dat je een blaasontsteking krijgt. Zorg er alleen wel voor dat je van voor naar achter afveegt om te voorkomen dat er bacteriën in je plasbuis komen.
Voor het eerst seks hebben kan voelen alsof je door een achtbaan van emoties gaat. Dit is volkomen normaal. Seks kan namelijk opwindend, rommelig, ongemakkelijk en zelfs grappig zijn. Dit maakt het relateerbaar en menselijk. Perfectie komt alleen voor in films, niet in het echte leven.
Zorg er voor dat je een partner hebt die je vertrouwt en waarbij jij je op je gemak voelt wanneer je ervoor kiest om voor het eerst seks te hebben. Neem de tijd en controleer altijd of er toestemming is. Er zou geen druk moeten zijn om iets te doen waar één van jullie niet klaar voor is. En onthoud dat het een reis is en het even kan duren voordat je het onder de knie hebt.
Lees verder
Medische disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen: