zwangerschapstest

Het klinkt misschien als een intimiderende term, maar hoe meer je erover weet des te minder eng het lijkt.

Dit artikel is gecontroleerd door: Karen Joash

PCOS is een veel voorkomende aandoening, waarbij er follikels in je eierstokken ontstaan. Normaal gesproken blijven follikels groeien totdat er een knapt en er een eicel vrijkomt. Echter, wanneer je met deze aandoening te maken hebt groien er teveel follikels, waardoor ze moeilijk tot ontwikkeling komen en er minder eicellen vrijkomen. Dit kan zorgen voor een verminderde ovulatie. Volgens stichting PCOS komt het bij 5 tot 10% van de vrouwen+ voor [1].  

Dagelijks hiermee omgaan kan al moeilijk zijn. Het is daarom heel begrijpelijk als je gefrustreerd raakt als je ook zwanger wilt worden. Lees snel verder om meer te weten te komen over PCOS en zwanger worden.

Zwanger worden met PCOS

PCOS komt het meest voor tijdens je vruchtbare jaren. Het is dus niet vreemd als je vragen hebt over wat de kans is om daarnaast ook zwanger te worden. Niet iedereen heeft natuurlijk een kinderwens of denkt er voorlopig nog niet over na en die keuze is helemaal aan jou.

Overweeg je wel om zwanger te worden? Er bestaat een grote kans dat de zorgen en eventuele stress de oorzaak zijn waarom je niet zwanger wordt en niet PCOS. Het is daarom extra belangrijk om goed geïnformeerd te zijn.

Wat is de invloed op je vruchtbaarheid?

Ovulatie is het proces waarbij je eierstokken een gerijpte eicel vrijgeven die klaar is om bevrucht te worden door een spermacel. Mensen met PCOS hebben echter een minder frequente en onvoorspelbare ovulatie, maar dat betekent niet meteen dat je onvruchtbaar bent. Wel kan het lastiger worden om zwanger te worden, omdat er geen eicel is om te bevruchten. Het zorgt er dus niet voor dat je niet zwanger kan worden, alleen dat het wat langer kan duren.  

Wil je (nog) niet zwanger worden en heb je een onregelmatige menstruatiecyclus? Het is dan alsnog een goed idee om een afspraak te maken met je huisarts om te onderzoeken wat de oorzaak is.

Langer vruchtbaar

Volgens Joop Laven, gynaecoloog en PCOS onderzoeker aan het Erasmus MC, zijn vrouwen+ met deze aandoening vaak nog vruchtbaar tussen hun 40ste en 45ste. Zij hebben dus een grotere kans om op latere leeftijd zwanger te worden. Ook komen zij later in de overgang dan andere [2].

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Hoewel er geen behandeling is om PCOS te genezen, zijn er wel vruchtbaarheidsbehandelingen en medicijnen die je arts kan voorschrijven om je eisprong te stimuleren. Je krijgt hierdoor een grotere kans om zwanger te worden. Ook goed om te weten is dat 60% van de vrouwen+ zonder medische hulp zwanger wordt [3].

Probeer je dus zwanger te worden, neem dan contact op met je huisarts of een vruchtbaarheidsspecialist om erachter te komen wat jouw mogelijkheden zijn. Daarnaast kan gezond eten en regelmatig bewegen ook helpen om een regelmatige ovulatie te bevorderen.

Erover praten

Vruchtbaarheid en zwanger worden in het algemeen is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Wanneer je daarnaast PCOS hebt kan het je nog meer ontmoedigden om erover te praten. Vooral als je wordt geconfronteerd met al het babynieuws in je omgeving.

Het allerbelangrijkste is om jezelf niet de schuld te geven. Laat de zorgen en eventueel stress zo min mogelijk effect hebben op je dagelijkse leven. In plaats daarvan kun je beter samen met je huisarts of specialist kijken wat de mogelijkheden zijn. Zelfs als je niet van plan bent om binnenkort zwanger te worden, kan het helpen om je gerust te laten stellen voor de toekomst.

Het is ook belangrijk dat als je je eenzaam of een beetje down voelt, dat je iemand hebt met wie je kunt praten. Dit kan een goede vriend, ouder, partner, huisarts of lotgenoot zijn. Zolang je dingen kunt bespreken met iemand die je vertrouwt, zodat zij je de juiste ondersteuning en zorg kunnen bieden in een lastige tijd is.

Uiteindelijk is het beste wat we kunnen doen een gesprek op gang brengen over gevoelige onderwerpen, zoals vruchtbaarheid. Hierdoor kunnen we ervaringen en kennis beter delen en de stilte over dit onderwerp doorbreken. Ga voor meer informatie over vruchtbaarheid en menstruatie gerelateerde problemen naar onze pagina's over onregelmatige menstruatie en hoe de vruchtbaarheid wordt beïnvloed door endometriose.

Lees verder

Medische disclaimer

Deze informatie in dit artikel is gecontroleerd door stichting PCOS. Het is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Stichting PCOS

[2] Prof. dr. Joop Laven over misvattingen rondom PCOS - Erasmus MC In Opname | Luister podcast op Spotify

[3] Stichting PCOS