Anticonceptie na bevalling

Of je nu jong of oud bent, op elke leeftijd kun je een soa krijgen

Het maakt niet uit hoe oud je bent en hoe vaak je het hebt gedaan, het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn als je seks hebt. Niet alleen kun je hiermee een mogelijke zwangerschap voorkomen, maar ook kun je een ongewenste soa voorkomen. Daarom is het belangrijk om meer te weten over de soorten soa’s, hoe je ze kunt oplopen en vooral hoe je een soa kunt voorkomen. Zo ben jij voorbereid op alles wat je moet weten om voor jezelf en andere te zorgen.

Wat zijn soa's?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) zijn een infectie die je kunt oplopen wanneer je intiem contact hebt gehad met een persoon die een soa heeft. Het is een ziekte die veroorzaakt wordt als bacteriën, virussen, schimmels of parasieten van de ene persoon op de ander worden overgedragen via seksueel contact of contact met bloed. De meeste van deze bacteriën hebben een warme, vochtige plek nodig om te leven. Meestal worden ze dan ook overgedragen via de mond, het rectum of een geslachtsorgaan.

In totaal zijn er meer dan 20 verschillende soorten soa's die allemaal andere symptomen hebben en anders behandeld worden. Sommige worden veroorzaakt door bacteriën en schimmels, terwijl andere veroorzaakt worden door virussen. En hoewel de helft van de soa's geneesbaar zijn, zijn ze wel allemaal behandelbaar. Het is daarom belangrijk om direct een afspraak met je dokter te maken als jij denkt dat je een soa hebt. De kans om ongeneesbare soa's onder controle te krijgen met de juiste medicijnen en behandelingen is dan groter.

Hoe worden soa's overgedragen?

Soa's worden overgedragen door elke vorm van seks, waarbij vloeistoffen worden uitgewisseld met iemand die de drager is. Je kunt een soa niet alleen krijgen door penetratie, maar ook tijdens andere activiteiten, zoals orale seks, het delen van seks speeltjes of zelfs een simpele kus op de mond.

Er zijn echter ook virussen die worden overgedragen door het gebruiken van besmette naalden, zoals HIV. Een soa kun je dus ook krijgen als je bijvoorbeeld een tatoeage laat zetten of een substantie in je lichaam spuit en de naald is niet goed gedesinfecteerd is. Je moet dus altijd heel voorzichtig zijn.

Welke soa's komen het vaakst voor?

Er bestaan verschillende soorten soa's die allemaal andere symptomen kunnen veroorzaken, variërend van mild tot ernstig en soms zelfs zonder duidelijke klachten. Helaas bestaan er ook soa's die niet genezen kunnen worden en waar je nadat je besmet bent je hele leven mee te maken krijgt. Het is daarom belangrijk om soa's snel te herkennen, zodat je ook snel de hulp kunt krijgen die je nodig hebt. Onbehandelde infecties kunnen namelijk langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Laten we daarom kijken welke soa's het vaakst voorkomen, zodat jij weet waar je op moet letten.

HPV

Humaan Papillomavirus (HPV) is een van de meest voorkomende soa's en een belangrijke veroorzaker van baarmoederhalskanker. Het wordt voornamelijk overgedragen via seks, maar kan zich ook verspreiden door huid-op-houdcontact, zelfs zonder zichtbare symptomen. Dus hoewel barrière anticonceptie het risico verlaagt, beschermt het je niet volledig tegen deze soa. HPV kan namelijk ook overgedragen worden via huidcontact.

Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV, waarvan er 15 direct gelinkt zijn aan baarmoederhalskanker. Andere soorten kunnen genitale wratten veroorzaken op je vagina, vulva, baarmoederhals of anus.

In de meeste gevallen verdwijnt HPV vanzelf en is een behandeling niet nodig. Heb je echter andere symptomen, zoals genitale wratten of veranderingen in je baarmoederhals, dan is het raadzaam om direct een afspraak met je huisarts te maken. Hij of zij kan je helpen met het vinden van de juiste behandeling.

Herpes genitalis

Herpes genitalis is een veelvoorkomende soa die helaas ongeneeslijk is. Deze soa wordt overgedragen door huid-op-huidcontact met iemand die besmet is. Hierdoor kan het zich gemakkelijk verspreiden tijdens seks of zoenen.

Symptomen van herpes zijn pijnlijke, jeukende blaasjes of zweertjes die komen en gaan. Er is geen genezing voor deze soa, maar het kan wel goed onder controle gehouden worden met medicijnen. Dit verkleint de kans dat je iemand anders besmet.

HIV/ AIDS

HIV is een ongeneeslijk virus dat je immuunsysteem aantast door cellen te beschadigen die helpen bij het bestrijden van virussen, bacteriën en schimmels. Hierdoor wordt je lichaam vatbaarder voor andere infecties. HIV wordt overgedragen via sperma, vaginale afscheiding, bloed en moedermelk van iemand die besmet is. Ook kan het leiden tot AIDS.

In een vroeg stadia kunnen de symptomen van HIV griepachtige klachten zijn, zoals koorts, vermoeidheid en spierpijn. Merk je één van deze symptomen, maak dan direct een afspraak met je huisarts. Het is belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te krijgen. Er bestaan namelijk medicijnen waarmee je het virus onder controle kunt houden, waardoor je een nromaal leven kunt leiden en de kans op het besmetten van iemand anders verkleint.

Chlamydia

Chlamydia is een bacteriële infectie van de geslachtsorganen die vaak pas na drie weken symptomen vertoont. Je kunt te maken krijgen met vaginale afscheiding, pijn bij plassen, zwellingen of een roodheid op je vulva. Deze soa wordt overgedragen door seksueel contact, door het delen van seksspeeltjes die niet goed zijn schoongemaakt of door direct contact met geïnfecteerde vloeistoffen, zoals sperma of vaginale afscheiding.

Hoewel chlamydia behandeld kan worden met een antibioticakuur, is het wel belangrijk om op tijd de juiste medische hulp te krijgen. Als het niet op tijd wordt ontdekt dan kan chlamydia namelijk een bekkenontsteking (PID) veroorzaken, die kan leiden tot onvruchtbaarheid en je baarmoeder, eileiders en eierstokken aantasten.

Gonorroe

Gonorroe is net als chlamydia een bacteriële infectie die vooral voorkomt op genitaliën, anus en mond. Deze soa wordt overgedragen via sperma en vaginale afscheiding, niet door een kus, knuffel of het gebruiken van een openbaar toilet.

De symptomen van gonorroe kunnen variëren van pijn bij plassen tot meer afscheiding of tussentijdse bloedingen. Niet iedereen krijgt echter te maken met symptomen, wat het risico op het verspreiden van deze soa groter maakt. Maak daarom meteen een afspraak met je huisarts als je het vermoeden hebt dat je gonorroe hebt.

Syfilis

Syfilis is een bacteriële infectie die meestal wordt overgedragen via direct contact met een syfiliszweer. In sommige gevallen kan deze soa ook worden overgedragen van moeder op kind tijdens een zwangerschap.

De eerste symptomen van syfilis zijn vaak pijnloze zweertjes op je V-zone, anus of penis. Omdat het op deze plekken vaak moeilijk te ontdekken is, komt het vaak voor dat je syfilis hebt zonder het te weten. En hoewel deze soa eenvoudig te behandelen is met antibiotica als je er op tijd bij bent, kan het ook ernstige schade aanrichten als het niet op tijd wordt ontdekt. Wanneer syfilis zich verder ontwikkeld kan het leiden tot huiduitslag, koorts, gewrichtspijn en in sommige gevallen zelfs schade aan je organen. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk de juiste medische behandeling te krijgen.

Hoe kun je soa's voorkomen?

Iedereen kan een soa krijgen, of je nu homo of hetero bent, getrouwd of singel bent. Het goede nieuws is wel dat er verschillende manieren zijn hoe je jezelf kunt beschermen tegen een mogelijke soa.

De meest efficiënte manier om een soa te voorkomen is door veilige seks te hebben en een barrière anticonceptie te gebruiken, zoals condooms. Deze soort anticonceptie voorkomt namelijk de uitwisseling van vloeistoffen en verkleint dus de kans om een soa te krijgen. Andere manieren om jezelf te beschermen is regelmatig naar een gynaecoloog gaan en een relatie van respect en vertrouwen met je partner op te bouwen, als je die hebt.

Nu je meer weet over soa's en hoe ze overgedragen weten, kun je jezelf ook beschermen tegen het mogelijk oplopen. Onthoud dat de meeste soa's worden overgedragen door seksueel contact, dus het gebruiken van barrière anticonceptie is heel belangrijk.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.