Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

De meeste kennen mannencondooms, maar wist je dat er ook condooms voor vrouwen+ zijn?

Wil je een anticonceptie gebruiken, maar liever de hormonen die in de meeste soorten aanwezig zijn vermijden? Dan is een barrière anticonceptie misschien wel de ideale oplossing voor jou. Deze soort anticonceptie vormt namelijk een fysieke barrière tussen eicellen en sperma, waardoor de toegang wordt geblokkeerd en een zwangerschap wordt voorkomen.

Een minder bekende vorm van barrière anticonceptie is het vrouwencondoom. Maar wat is het precies en hoe beschermt het je? Laten we eens dieper ingaan op wat een vrouwencondoom precies is en hoe ze je kunnen helpen.

Wat is het vrouwencondoom?

Hoewel de pil en het mannencondoom de meest bekende vormen van anticonceptie zijn, bestaat er ook en minder bekend alternatief: het vrouwencondoom. Dit is een een dun, flexibel hoesje dat je in vagina brengt voordat je seks hebt. Een groot voordeel van vrouwencondooms is dat je het tot wel acht uur van tevoren kunt inbrengen. Hierdoor ben je altijd voorbereid op onverwachte intieme momenten.

Niet alleen beschermt het je tegen een mogelijke zwangerschap, maar ook tegen eventuele infecties zoals een soa. Houdt er alleen wel rekening mee dat geen enkele anticonceptie 100% garantie biedt en er altijd iets kan gebeuren. Blijf dus ten alle tijden voorzichtig, ook als je een vrouwencondoom gebruikt.

Een vrouwencondoom bestaat uit twee ringen; een gesloten en open ring. De gesloten ring gaat in je vagina en helpt om het condoom op zijn plek te houden. De open ring daarentegen blijft buiten je vagina en bedekt je schaamlippen. Deze kant zorgt ervoor dat het condoom niet naar binnen glijdt.

Hoe breng je een vrouwencondoom in?

Net als bij andere anticonceptie geldt dat je het op de juiste manier moet gebruiken. Doe je dat niet dan kan het minder effectief zijn en je ook minder beschermen. Laten we daarom kijken hoe je een vrouwencondoom precies inbrengt.

Allereerst is het belangrijk dat je de houdbaarheidsdatum controleert, dat het niet gescheurd of droog is, er geen vreemde geur vanaf komt en dat het geen ingrediënten bevat waar je allergisch voor bent. Als je dat hebt gecontroleerd dan kun je een vrouwencondoom inbrengen. Volg de volgende stappen om het op de juiste manier te gebruiken.

Open de verpakking voorzichtig om te voorkomen dat het breekt. Maak het niet open met je tanden of je nagels. Vervolgens knijp je met je duim en wijsvinger in de gesloten ring en breng deze kant in je vagina. Dit doe je op dezelfde manier als hoe je een tampon inbrengt. Je kunt je middelvinger gebruiken om het condoom zo diep mogelijk naar binnen te brengen. Zorg er alleen wel voor dat de open ring nog zichtbaar is en je schaamlippen kan bedekken.

Wil je het condoom verwijderen? Draai dan voorzichtig aan de open ring en het deel dat uit je vagina is. Wikkel het in toiletpapier en gooi het vervolgens in de prullenbak. Spoel het nooit door je toilet, want dan kan het verstopt raken.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Ook voor een vrouwencondoom is het belangrijk om te weten wat de voordelen en de nadelen zijn. Zo kun jij straks een goed geïnformeerde beslissing maken.

Een van de vele voordelen van een vrouwencondoom is dat het bij drogisterijen verkrijgbaar is. Je hebt er dus geen recept voor nodig. Een ander voordeel is dat je het tot wel acht uur van tevoren kunt inbrengen, waardoor je altijd voorbereid bent op spontane intimiteit. Je bent hierdoor ook altijd beschermt tegen een mogelijke zwangerschap, onafhankelijk van of je partner een condoom wilt gebruiken. Bovendien kun je een vrouwencondoom ook gebruiken als je seks tijdens je menstruatie wilt.

Hoewel er verschillende voordelen zitten aan het gebruiken van een vrouwencondoom, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Zo is het vrouwencondoom duurder dan een mannencondoom, wat voor sommigen een overweging kan zijn. Daarnaast kan een vrouwencondoom de stimulatie van je clitoris verminderen. Dit kan een nadeel zijn voor je seksueel plezier. Tot slot is het belangrijk om rekening te houden dat, net als bij een mannencondoom, er een kans bestaat dat het kan scheuren.

Tips voor vrouwencondooms

Nu je meer weet over wat vrouwencondooms zijn en hoe ze je beschermen, willen we je nog enkele laatste tips meegeven. Dan kun jij straks een weloverwogen beslissing nemen of dit de juiste anticonceptie is voor jou.

Als je besluit om een vrouwencondoom te gebruiken dan is het goed om te weten dat je deze nooit samen met een mannencondoom mag gebruiken. Dit kan namelijk wrijving veroorzaken en ervoor zorgen dat één of beide condooms scheuren. Vergeet ook niet dat je een condoom slechts één keer kunt gebruiken. Gooi het na gebruik dus direct in de prullenbak.

Zorg er ook voor dat je andere menstruatieproducten, zoals een tampon of menstruatiecup, eerst verwijdert voordat je een vrouwencondoom inbrengt. En mocht je tijdens het gebruik een allergische reactie merken of als het lijkt te zijn gescheurd, verwijder het dan direct.

Nu je alles weet over vrouwencondooms kun je besluiten of dit het juiste product is voor jou en of je het een keer wilt proberen. Misschien kom je er wel achter dat je niet meer zonder deze condooms komt. Maak je geen zorgen als blijkt dat het toch niet helemaal bij je past, want wat voor soort anticonceptie je ook gebruikt het belangrijkste is dat jij je er veilig en beschermd door voelt.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.