Naar schatting zijn er 176 miljoen mensen wereldwijd met endometriose. Dit is 1 op de 10 [1]

Endometriose is een aandoening die ervoor zorgt dat weefsel wat lijkt op baarmoederslijmvlies, voor komt op plekken waar het niet zou moeten zitten. Door hormoonschommelingen tijdens je cyclus wordt je baarmoederslijmvlies dikker en verlaat het je lichaam door middel van een menstruatie. Endometriose weefsel reageert ook op deze hormoonschommeling, waardoor het omliggende weefsel kan gaan irriteren en bloeden. In tegenstelling tot menstruatiebloed, kan dit bloed je lichaam niet verlaten. Hierdoor kan endometriose pijn en zwellingen veroorzaken.

Heb je een kinderwens? Dan kan endometriose nog een extra zorg met zich meebrengen. Bij sommige gaat endometriose gepaard met vruchtbaarheidsproblemen. Hoe dit precies zit vertellen we je hieronder.

Endometriose en vruchtbaarheid

Endometriose zorgt het meest voor klachten tijdens de reproductieve jaren. Dit zijn de jaren tussen de eerste menstruatie en de menopauze. Vaak is dit ook de periode waarin een kinderwens wordt ontwikkeld. Het kan extra moeilijk zijn om met endometriose om te gaan wanneer je een kinderwens hebt, omdat het vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Er is sprake van vruchtbaarheidsproblemen wanneer je na een jaar van regelmatige geslachtsgemeenschap in de vruchtbare periode niet zwanger raakt.

Endometriose kan dus gepaard gaan met vruchtbaarheidsproblemen, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Er wordt geschat dat ongeveer 60 à 70% van de vrouwen+ met endometriose spontaan zwanger kan worden. Het kan dus een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid, maar is daarnaast ook afhankelijk van diverse factoren. Zo hangt dit ook van de hoe ernstig je endometriose is en ook waar het zich in de buik bevindt empty[2].

De oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen door endometriose

Het is dus niet onmogelijk om zwanger te raken als je endometriose hebt. Onderzoek toont wel aan dat de kans om zwanger te raken moeilijker is met endometriose. De precieze oorzaken van een verminderde vruchtbaarheid is nog onbekend. Wel zijn er enkele verklaringen:

  • Weefselgroei (door endometriose) op de eierstokken kan ervoor zorgen dat er geen of geen gezonde eicellen meer loskomen;
  • Weefselgroei op of in de eileiders, door endometriose, kan ervoor zorgen dat een eicel zich niet goed kan voortbewegen in de eileiders. Hierdoor kan mogelijk worden voorkomen dat een eicel bevrucht wordt door een spermacel.
  • Endometriose kan ook in de baarmoeder wand zitten. Dit heet adenomyose, een vorm van endometriose maar beschreven als een ander ziektebeeld. Er kunnen ontstekingen ontstaan die de kwaliteit van eicellen verminderen of de nesteling van een embryo verstoren empty[3]. Het kan ook zorgen voor een gekantelde baarmoeder.

Omgaan met endometriose en vruchtbaarheidsproblemen

Wanneer je te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van endometriose, kan dit soms gevoelens van angst en eenzaamheid met zich meebrengen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar er zijn manieren om deze vervelende gevoelens een beetje weg te nemen:

Gevoelens opschrijven

De juiste hulp en begeleiding tijdens deze moeilijke periode is belangrijk. Voordat je op zoek gaat naar hulp onthoud dan dat het belangrijk is om naar je hart te luisteren. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer dat je gevoelens er mogen zijn. Om beter in contact te komen met je gevoelens kan het helpen om ze op te schrijven.

Gevoelens delen

Het uitspreken van vervelende gevoelens veroorzaakt vaak een gevoel van opluchting. Deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt, zoals je partner, een goede vriend of arts. Door het starten van een dialoog hierover kunnen we de taboes doorbreken en mensen samenbrengen die door hetzelfde heen gaan.

Opties bespreken

Om te ontdekken welke opties er voor jou zijn om zwanger te raken als je endometriose hebt, is het goed om langs te gaan bij de huisarts of een endometriose specialist. Het is aan te raden om naar de specialist te gaan als je al weet dat je endometriose hebt. Weet je het nog niet? Ga dan naar je huisarts. Samen met je huisarts of de specialist kun je de verschillende opties of behandeling om zwanger te worden bespreken.

Hoe is het om te leven met endometriose?

Bethany is kunstenares en heeft endometriose. Na vanaf haar 16e met een scala aan klachten te hebben rondgelopen, is Bethany vorig jaar met spoed geopereerd. Lees hier haar verhaal.

Lees verder

Medische disclaimer

Deze informatie over endometriose is in samenwerking geschreven met en gecontroleerd door de Endometriose Stichting. Op hun website kun je meer informatie lezen over endometriose en aanmelden voor interessante webinars.


Bronnen:

[1] Endometriose Stichting - FAQ

[2] Endometriose Stichting - Endometriose en kinderwens

[3] De gynaecoloog