na een miskraam

Een miskraam kan een moeilijk onderwerp zijn om over te praten. Toch helpt praten in veel gevallen om de ervaring te verwerken. In dit artikel gaan we dieper in op wat er met je lichaam gebeurt na een miskraam en bieden we je handvatten om met je gevoelens om te gaan.

Dit artikel is gecontroleerd door: Corine Verhoeven.

Een miskraam vindt plaats wanneer een embryo of foetus in de baarmoeder niet overleeft in de eerste 16 weken van de zwangerschap [1]. Miskramen komen vaker voor dan de meeste mensen denken, wel 1 op de 5 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dus alleen omdat een miskraam niet vaak ter sprake komt in een gesprek, wil nog niet zeggen dat het krijgen van een miskraam zeldzaam is.

Praten over miskramen kan lastig zijn omdat ze vaak emoties van verdriet en rouw met zich meebrengen. Het taboe wordt echter langzaam doorbroken en steeds meer staan ervoor open om hun ervaringen te delen. Dit heeft vele doen beseffen dat ze niet alleen staan.

Miskramen zijn een proces. Je lichaam zal ongetwijfeld veel fysieke en emotionele stress ervaren zowel tijdens, als na een miskraam. Hieronder bespreken we hoe het lichaam omgaat met alle emoties rondom een miskraam en hoe het reageert op een eerste menstruatie en eventueel toekomstige zwangerschap na een miskraam.

Wat zijn miskraam bloedingen en afscheiding?

Een miskraam gaat meestal gepaard met buikkrampen en het verliezen van bloed en soms ook stolsels. De hevigheid van de bloeding kan verschillen van persoon tot persoon, maar het kan ook slechts wat spotting of bruine afscheiding zijn. Deze bloeding kan twee weken duren. De buikpijn ontstaat doordat de baarmoeder samentrekt om zwangerschapsweefsel, zoals slijm en stolsel, via de vagina naar buiten af te stoten.

Ongeacht van de hoeveelheid bloed die je verliest, raden wij aan om altijd contact op te nemen met je huisarts of verloskundige als je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap. Niet alle bloedingen betekenen dat je een miskraam hebt. Het kan ook zijn dat je een innestelingsbloeding hebt in het begin van je zwangerschap. Maar wanneer je je zorgen maakt en twijfelt is het altijd goed om, al is het maar voor de zekerheid, medisch advies in te winnen.

Eerste menstruatie na miskraam

Nadat je een miskraam hebt gehad, kun je je afvragen hoe je lichaam erop zal reageren en of er een langdurige nasleep zal zijn. Miskramen hebben zelden een langdurig fysiek effect, maar het kan even duren voordat je lichaam weer terug in het gebruikelijke ritme is.

Na het hebben van een miskraam zal je na ongeveer 4 tot 6 weken weer gaan menstrueren. Dit kan per persoon verschillen, want het kan soms ook een aantal maanden duren [2].

Geef jezelf wat rust terwijl je lichaam herstelt en geneest.

Zwanger worden na miskraam

Sommige mensen willen snel weer zwanger worden na een miskraam, terwijl anderen juist meer tijd nodig hebben om de miskraam te verwerken. Sommige zullen zelfs heroverwegen of ze überhaupt nog kinderen willen. De reactie op een miskraam is heel persoonlijk. Het is belangrijk om te weten dat hier geen goed of fout in is.

Wanneer je graag weer zwanger wilt worden is het belangrijk om te wachten met het hebben van seks tot de symptomen van je miskraam over zijn om een infectie te voorkomen. Het bloedverlies kan nog tot twee weken na een miskraam aanhouden [3]. Je hoeft niet te wachten tot je weer een menstruatie hebt gehad, maar dat mag wel.

Als je weer wilt proberen om zwanger te raken na een miskraam is het goed om dit te overleggen met je huisarts. Het is het belangrijkste om pas weer te proberen om zwanger te worden na de miskraam wanneer je er zelf klaar voor bent.

Je gevoelens verwerken na een miskraam

De nasleep van een miskraam kan direct voelbaar zijn of het kan even duren voordat de gevoelens zijn ingedaald. Iedereen rouwt op een andere manier. Hoe je ook reageert, het is belangrijk om te begrijpen dat je niks verkeerd hebt gedaan. Een miskraam kun je zelf niet voorkomen.

Praten over je ervaringen kan eng zijn, maar het uiten van je emoties en gedachten kan je helpen in het proces. Ook al voelt het praten over je miskraam ongemakkelijk in het begin, je zult versteld staan van hoeveel mensen zullen begrijpen wat je hebt meegemaakt en bereid zijn om je te steunen.

Er zijn veel organisaties en hulpgroepen die zijn toegewijd aan het helpen en begeleiden van mensen die een miskraam hebben doorstaan. Een van die organisaties die je kan helpen bij het verwerken van een miskraam is Miskraambegeleiding Nederland. Wanneer je op zoek bent naar advies of een luisterend oor dan zijn er naast je nabije omgeving zoals vrienden en familie genoeg mensen die voor je zullen klaar staan.

Een miskraam is voor sommige mensen een moeilijk onderwerp om over te praten. Door het niet bespreekbaar te maken zal het taboe blijven bestaan en dit zal veel mensen ervan weerhouden om hulp te zoeken. Onthoud dat je niet alleen bent en het oké is om het onderwerp aan te snijden wanneer je hier klaar voor bent.

Bekijk hieronder meer artikelen over zwangerschap, vruchtbaarheidsbehandelingen en miskramen.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bronnen:

[1] Isala

[2] Witsenkade 

[3] Radboud UMC